Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η ΕΚΤ το παράκανε στην πίεση προς τη UniCredit να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά

Ιταλία: Η ΕΚΤ το παράκανε στην πίεση προς τη UniCredit να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά
Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που τελούν υπό την εποπτεία της να παράσχουν έναν «σαφή οδικό χάρτη» για την έξοδο από τη ρωσική αγορά – Η UniCredit προσέφυγε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερέβαλλε εαυτήν πιέζοντας την ιταλική τράπεζα UniCredit για να εγκαταλείψει από τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δέχονται αυξανόμενη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες από τις εποπτικές αρχές του μπλοκ, καθώς και από τις αρχές των ΗΠΑ, για διακόψουν τους δεσμούς τους με τη χώρα που τελεί σε καθεστώς κυρώσεων.
Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες που τελούν υπό την εποπτεία της να παράσχουν έναν «σαφή οδικό χάρτη» για την έξοδο από τη ρωσική αγορά.
«Μου φαίνεται ότι η ΕΚΤ το έχει παρακάνει λίγο», είπε ο Tajani σε συνέντευξη Τύπου.
Η UniCredit δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αμφισβητεί τους όρους που έθεσε η ΕΚΤ για να περικόψει την έκθεσή της στη Ρωσία και ζητούσε απόφαση από το Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς και πάγωμα του αιτήματος μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.
Οι αποφάσεις από το δικαστήριο χρειάζεται για να εκδοθούν κατά μέσο όρο περίπου 20 μήνες, αλλά η έκδοση απόφασης σχετικά με το αίτημα αναστολής θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες.
Η θέση των ιταλικών αρχών φαίνεται συγκεχυμένη.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Fabio Panetta δήλωσε τον Μάιο ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να «φύγουν» από τη Ρωσία λόγω κινδύνων το κύρος τους, ενώ πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Giorgia Meloni επισήμανε στο Reuters την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 ότι η Ρώμη δεν αναμένεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο θέμα.
Η UniCredit κατέχει την AO UniCredit, τη 15η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από άποψη ενεργητικού, με 56 υποκαταστήματα στο τέλος του περασμένου έτους και προσωπικό πλήρους απασχόλησης περίπου 3.150 ατόμων.
Ερωτηθείς ποιος ήταν ο ρόλος της κυβέρνησης στην υπόθεση, ο Tajani υπερασπίστηκε την απόφαση της UniCredit να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
«Είναι σωστό για μια ιταλική εταιρεία που έχει δεχθεί επίθεση να ζητήσει δικαστικές διευκρινίσεις σε επίπεδο ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρώμη ήθελε «να προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σύμφωνα με τους κανόνες που επιβάλλονται από τις κυρώσεις».
«Ως υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέω ότι η προσφυγή σε ένα δικαστήριο της ΕΕ σημαίνει αίτημα διευκρίνισης σχετικά με κανόνες που δεν είναι σαφείς -  δεν σημαίνει αψηφά την ΕΚΤ», είπε.
«Δεν μπορείτε να ζητήσετε από αυτές τις εταιρείες να υποστούν οικονομική ζημιά», πρόσθεσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης