Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εξίσωση της σχέσης ανταλλαγής Παγκρήτιας με Attica bank που αλλάζει όνομα - Πως η Thrivest θα κερδίσει με το καλημέρα

Η εξίσωση της σχέσης ανταλλαγής Παγκρήτιας με Attica bank που αλλάζει όνομα - Πως η Thrivest θα κερδίσει με το καλημέρα
Θεωρούμε για την Thrivest λογική την όλη επένδυση και εάν δεχθούμε ότι η τράπεζα αυτή θα βγάζει 120 εκατ κέρδη τον χρόνο σημαίνει ότι σε 3 χρόνια θα έχει κεφάλαια πάνω από 1 δισεκ. οπότε η Thrivest θα αποσβέσει την επένδυση στον πρώτο χρόνο και σε 3 χρόνια θα αποκομίζει υπεραξίες άνω των 150 με 200 εκατ ευρώ.
Μετά την συμφωνία μετόχων στην Attica bank θα συμβούν τα εξής…

Τι περιλαμβάνει το deal των 3 σταδίων;

Α)Θα ενταχθούν στον Ηρακλή τα 1,3 δισεκ. NPEs της Attica bank (μετά τις προβλέψεις 1,22 δισεκ.) και 1,5 δισεκ. της Παγκρήτιας (μετά από προβλέψεις 528 εκατ).
Στον Ηρακλή θα ενταχθούν NPEs 2,8 με 3 δισεκ. ευρώ περίπου.
Για τα NPEs αυτά, θα εκδοθούν δύο senior bond συνολικής αξίας 700 με 720 εκατ ευρώ τα οποία θα παραμείνουν στις δύο τράπεζες.

Η σχέση ανταλλαγής

Β)Θα συγχωνευθούν η Attica bank και η Παγκρήτια που έχει ήδη ενσωματώσει την HSBC και στην τράπεζα αυτή η Thrivest θα ελέγχει το 51%, το ΤΧΣ το 35%, ΕΦΚΑ 3,5% και το υπόλοιπο 11% σε άλλους μετόχους.
Η νέα τράπεζα θα αλλάξει όνομα, προφανώς και δεν θα ονομάζεται Attica bank ένα όνομα που παραπέμπει σε σκάνδαλα και διαφθορά.
Στο σκέλος αυτό έχει μεγάλη σημασία η σχέση ανταλλαγής.
Η Attica bank έχει 3,74 δισεκ. ενεργητικό με 445 εκατ κεφάλαια και η Παγκρήτια έχει 3,23 δισεκ. ενεργητικό με 252 δισεκ. κεφάλαια.
Γνωρίζουμε ότι η Attica bank μαζί με την Παγκρήτια έχουν σχεδόν 700 εκατ κεφάλαια και θα μείνουν 100 εκατ μετά την ένταξη στον Ηρακλή αφού και οι δύο τράπεζες θα διενεργήσουν νέες προβλέψεις.
Υπολογίζουμε ότι στο νέο σχήμα η παλαιά Attica bank θα είναι το 60% με 62% και η παλαιά Παγκρήτια 38% με 40%.
Αξιολογώντας ότι το ΤΧΣ έχει το 72,5% της Attica bank και η Thrivest το 45% της Παγκρήτιας και το 4,4% της Attica bank και η Παγκρήτια το 5%...
Μπορεί να λεχθεί ότι στο νέο σχήμα το ΤΧΣ θα κατέχει το 42% και η Thrivest το 23% της νέας τράπεζας μετά την συγχώνευση και προ της αύξησης κεφαλαίου.
Προφανώς και υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι στην Παγκρήτια και άλλοι μέτοχοι στην Attica bank αφού και το ΤΜΕΔΕ και το ΕΦΚΑ θα συμμετάσχουν.

Η ΑΜΚ των 670 εκατ

Γ)Θα υλοποιηθεί μετά την συγχώνευση αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ περί τον Οκτώβριο 2024 στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει 360 με 370 εκατ, η Thrivest 230 εκατ και τα υπόλοιπα οι λοιποί μέτοχοι και με εμφάνιση νέου μετόχου.
Το νέο στοιχείο είναι ότι θα εμφανιστεί και νέος μέτοχος στην νέα Attica bank φίλα προσκείμενος προφανώς στην Thrivest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Thrivest θα έχει στην νέα τράπεζα το 23% προ της αύξησης κεφαλαίου.
Το 23% στα 670 εκατ αύξησης είναι 150 εκατ ευρώ.
Εάν επενδύσει 240 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου τότε θα ελέγχει το 36% της νέας Attica bank.
Όμως ο στόχος είναι η Thrivest να ελέγχει το 51% και το ΤΧΣ το 33%
Στην εξίσωση αυτή προφανώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη φίλα προσκείμενοι μέτοχοι της Παγκρήτιας και άλλοι επενδυτές όπως το ΤΜΕΔΕ το οποίο είναι κοντά πλέον στην Thrivest.

Ποια θα είναι η αξία της νέας Attica bank που θα αλλάξει όνομα;

Υποθέτουμε ότι η τράπεζα θα έχει 670 εκατ νέα κεφάλαια και τα τελικά της κεφάλαια είναι 600 εκατ αφού από την Attica bank θα έχει αρνητική καθαρή θέση λόγω του Ηρακλή.
Η χρηματιστηριακή της αξίας θα είναι P/BV 1 άπαξ και θα είναι καθαρή τράπεζα οπότε η χρηματιστηριακή της αξία είναι περίπου η τρέχουσα πέριξ των 600 εκατ ευρώ.
Στην τράπεζα αυτή η Thrivest θα έχει επενδύσει 240 εκατ στην νέα αύξηση, 85 εκατ στην Παγκρήτια και 64 εκατ στην παρελθούσα αύξηση των 473,3 εκατ της Attica bank οπότε άθροισμα 380 εκατ ευρώ περίπου.
Με αξία 600 με 700 εκατ ευρώ το 51% αντιστοιχεί σε 350 εκατ οπότε σχεδόν θα είναι στα λεφτά που θα έχει επενδύσει συνολικά η Thrivest στον τραπεζικό κλάδο.
Οπότε μπορεί με το καλημέρα… της νέας τράπεζας από το 2025 να αρχίζει να κερδίζει η Thrivest
Θεωρούμε λοιπόν λογική την όλη επένδυση και εάν δεχθούμε ότι η τράπεζα αυτή θα βγάζει 120 εκατ κέρδη τον χρόνο σημαίνει ότι σε 3 χρόνια θα έχει κεφάλαια πάνω από 1 δισεκ. οπότε η Thrivest θα αποσβέσει την επένδυση στον πρώτο χρόνο και σε 3 χρόνια θα αποκομίζει υπεραξίες άνω των 150 με 200 εκατ ευρώ.

Η παρουσίαση της νέας τράπεζας και οι επιχειρηματικοί στόχοι θα παρουσιαστούν έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης