Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κήρυξαν ... Τρίτο Παγκόσμιο ΝΑΤΟ - Stoltenberg: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα

Κήρυξαν ... Τρίτο Παγκόσμιο ΝΑΤΟ - Stoltenberg: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα
Η θέση του Stoltenberg είναι ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικά εδάφη
Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεμαραθώνιο United News στις 14 Ιουλίου.
Με αυτό το προανάκρουσμα δυτικής επιθετικότητας γίνεται αντιληπτό ότι αλλάζει εντελώς το δόγμα του ΝΑΤΟ που απαγόρευε στους Ουκρανούς να χτυπούν με δυτικά όπλα βαθιά σε ρωσικά εδάφη.
Η ως τώρα πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ωστόσο προ ημερών, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς, λέγοντας ότι η ικανότητα χρήσης αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως το ATACMS εντός της Ρωσίας και της «κατεχόμενης Κριμαίας», θα είχε «άμεσο αποτέλεσμα».
Στη συνέντευξη του, ο Stoltenberg επιβεβαίωσε αυτό που αποκάλεσε ως δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα.
«Η θέση μου είναι ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της επιτιθέμενης χώρας, της Ρωσίας», τόνισε ο απερχόμενος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Αυτό ορίζεται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. Εφόσον πρόκειται για έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, η Ουκρανία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και αυτό περιλαμβάνει χτυπήματα στο έδαφος του επιτιθέμενου. Αυτό είναι απολύτως σαφές για μένα.», εξήγησε.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούνιο έδωσε στην Ουκρανία άδεια να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους κοντά στα σύνορα του Kharkov, μετά την πανωλεθρία των εκεί δυνάμεων του Κιέβου.
Ο γγ του ΝΑΤΟ αντέδρασε λέγοντας ότι αυτό ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα.
Σημείωσε, δε, ότι περισσότεροι σύμμαχοι «χαλαρώνουν τους περιορισμούς τους» υπό το φως των εντεινόμενων επιθέσεων της Ρωσίας.
«Χαιρετίζω την απόφαση των συμμάχων να ανοίξουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης όπλων για να χτυπήσουν αυτούς τους στόχους», διευκρίνισε.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ προέβαλε ένα παρόμοιο επιχείρημα στις 10 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον, D.C.
Βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει καμία αλλαγή στην πολιτική τους όσον αφορά τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απέφυγε την ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιουλίου, λέγοντας ότι οι επιθέσεις κατά της Μόσχας δεν θα «έχουν νόημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης