Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρική τιμή ρεύματος - Η σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τα σενάρια για νέο φόρο στα υπερκέρδη

Κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρική τιμή ρεύματος - Η σύσκεψη στο Μαξίμου με φόντο τα σενάρια για νέο φόρο στα υπερκέρδη
Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις
Σχετικά Άρθρα
Για νέα παρέμβαση στην αγορά ενέργειας ετοιμάζεται η κυβέρνηση, μετά την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζεται πως στο Μαξίμου βρέθηκε και ο εκπρόσωπος της ΡΑΑΕΥ αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα ή ακόμη και η επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία ώστε τα πλενονάζοντα έσοδα να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να διανέμονται στους καταναλωτές με την μορφή επιδοτήσεων.
Επί του παρόντος, η κυβέρνηση αποκλείει την... επιστροφή στο καθεστώς των επιδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.
Αν και μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν, θα μπορούσε να αποφασιστεί από την κυβέρνηση η άμεση εφαρμογή και ακολούθως να έρθει η έγκριση από την Κομισιόν.

Στη ΡΑΑΕΥ, οι ηλεκτροπαραγωγοί

Στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχουν κληθεί σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρων και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Μάλιστα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.
Αρχικά, με τη βοήθεια της ΡΑΑΕΥ, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν υπερκέρδη τον Ιούλιο και ποιο ήταν το ύψος τους, ώστε να αποφασιστεί εάν οι παραγωγοί είχαν αυξημένα υπερέσοδα για να φορολογηθούν πιθανώς από την 1 Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πάντως, στελέχη της αγοράς, υποστηρίζουν ότι το ράλι στις τιμές δεν αναμένεται να συνεχιστεί για περισσότερες από δύο με τρεις εβδομάδες, καθώς αναμένεται να εξομαλυνθούν τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγορά έπειτα από τις βλάβες στα δίκτυα ηλεκτρισμού από την Κεντρική έως και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εργασίες συντήρησης του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, πυροδοτώντας υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης