Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 - Στο +3,3% το 2025

ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 - Στο +3,3% το 2025
Παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2024, έναντι μόλις 0,9% για την Ευρωζώνη.
Στο +3,2% διατήρησε την εκτίμηση για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2024, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπολογίζοντας παράλληλα την παγκόσμια ανάπτυξη στο +3,3% για το επόμενο έτος.
Η εκτίμηση για το 2025 προηγουμένως ήταν 3,2%, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» με ανάπτυξη 2,6% το 2024 πριν επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2025, με την Κίνα να παρουσιάζει πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο 5% το τρέχον έτος.
Να σημειωθεί ότι, παρά τον πόλεμο με την Ουκρανία, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% το 2024, έναντι μόλις 0,9% για την Ευρωζώνη.
Στην έκθεση «World Economic Outlook», το Ταμείο αναφέρει πως ο πληθωρισμός των τιμών υπηρεσιών εμποδίζει την πρόοδο στον αποπληθωρισμό, γεγονός που περιπλέκει τη νομισματική χαλάρωση. Έτσι, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αυξάνοντας την προοπτική για υψηλότερα για ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. 
«Εν τω μεταξύ, η δυναμική στον παγκόσμιο αποπληθωρισμό επιβραδύνει, σηματοδοτώντας ανωμαλίες κατά μήκος της διαδρομής. Αυτό αντανακλά διαφορετικές δυναμικές: η επιμονή υψηλότερου του μέσου πληθωρισμού σε τιμές των υπηρεσιών, μετριάζονται σε κάποιο βαθμό από ισχυρότερο αποπληθωρισμό στις τιμές των αγαθών.
Η αύξηση των ονομαστικών μισθών παραμένει έντονη, πάνω από τον πληθωρισμό τιμών σε ορισμένες χώρες, εν μέρει αντανακλώντας το αποτέλεσμα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα φέτος.
Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενέργειας αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 4,6% το 2024, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πίεση των τιμών από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζεται.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ:
world-economic-outlook-growth-projections-july-2024.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης