Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνονται κατά 24% παρά τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνονται κατά 24% παρά τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης

Στροφή προς τη ρωσική ενέργεια κάνουν οι ευρωπαίοι

Σχετικά Άρθρα
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο όγκος του φυσικού αερίου που εξάγει η Ρωσία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω αγωγών αυξήθηκε κατά 24% από έτος σε έτος το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (15/7/2024) από το φόρουμ χωρών εξαγωγής αερίου (GECF).
Παρά τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, συνολικά 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην ΕΕ μέσω αγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Περισσότερο από το ήμισυ αυτού εισήχθη στην ΕΕ από τη Νορβηγία, ακολουθούμενη από την Αλγερία, τη Ρωσία και μετά το Αζερμπαϊτζάν.
Ο οργανισμός δεν αποκάλυψε ακριβή στοιχεία για μεμονωμένους εξαγωγείς.

Καμία απεξάρτηση από το φυσικό αέριο

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ μειώθηκαν σε ετήσια βάση τον Ιούνιο σε 7,4 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.
«Η μείωση οφείλεται στη χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, στα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, στην αύξηση του φυσικού αερίου με εισαγωγές μέσω αγωγών και σημαντική διαφορά τιμών μεταξύ των τιμών του LNG spot στην Ασία και τον Ειρηνικό και στην Ευρώπη», γράφει η GECF.
Για ολόκληρο το εξάμηνο, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 19% σε 47,22 εκατομμύρια τόνους.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ιδιαίτερα το φυσικό αέριο.
Προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση και να βρουν εναλλακτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Αλλά μάλλον κάτι κάνουν λάθος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης