Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: Η ΑΑΔΕ ψάχνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις για να τους επιστρέψει 280 εκατ. ευρώ

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: Η ΑΑΔΕ ψάχνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις για να τους επιστρέψει 280 εκατ. ευρώ
Οι «αγνοούμενοι» παρουσιάζουν σημαντική αύξηση καθώς 92.150 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν το ΙΒΑΝ
Σχετικά Άρθρα
Σε αναζήτηση δεκάδων χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων βρίσκεται η ΑΑΔΕ, προκειμένου να τους επιστρέψει από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ ποσά συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι δεν έχουν δώσει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και διευθύνσεις ή δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα συρτάρια της εφορίας.
Τα νεότερα δεδομένα από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι οι «αγνοούμενοι» παρουσιάζουν σημαντική αύξηση καθώς 92.150 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν το ΙΒΑΝ για να τους επιστραφεί φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα με ποσό επιστροφής 13,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τους αναλογεί το μεγαλύτερο τμήμα των επιστροφών.
Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ψάχνει για μεγάλο χρονικό διάστημα φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται 235 εκατ. ευρώ καθώς είτε δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τους πιστωθούν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν.
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι είναι προαιρετική η γνωστοποίηση του ΙΒΑΝ πριν την υποβολή δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή φόρου. Σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

- Ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN

- Εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει την ενεργοποίηση συστήματος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση, αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου.

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο το νέο πλαίσιο εστιάζει:

-Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.

-Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.

-Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

-Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

-Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας

Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχουν γίνει επιστροφές φόρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν υπολογισθεί να επιστραφούν ποσά ύψους 6,58 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης