Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φιάσκο ο πόλεμος κατά της ακρίβειας - Επιδότηση χωρίς… ποσά, ο φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο - Τα «θα...» του Σκυλακάκη

Φιάσκο ο πόλεμος κατά της ακρίβειας - Επιδότηση χωρίς… ποσά, ο φόρος στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο - Τα «θα...» του Σκυλακάκη
Οι καταναλωτές με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα επιδοτηθούν μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τον φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης
Σχετικά Άρθρα
Με... τρία «θα» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ακρίβεια στην ενέργεια, με τον αρμόδιο υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να εξειδικεύει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς όμως να... παρουσιάζει κάτι συγκεκριμένο.
Κι αυτό, διότι ο υπουργός ανακοίνωσε επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος… χωρίς να κάνει κάποια αναφορά σε χρηματικό ποσό. Επίσης, ανακοίνωσε έκτακτο φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο… άγνωστου ποσού, αλλά και την ενεργοποίηση μηχανισμού στρέβλωσης υπέρ των καταναλωτών. Διευκρινίζεται, δε, ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά μόνο τον Αύγουστο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχείρησε να δικαιολογήσει τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, λέγοντας ότι οφείλεται στον καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια.

Που οφείλεται η εκτόξευση των τιμών

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασει πως τον Ιανουάριο ήταν περίπου 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές μέχρι και τα 11 λεπτά στα πράσινα και τον Ιούλιο πήγαμε όπως τον Ιανουάριο. Μεσοσταθμική τιμή επταμήνου ήταν στα 13 λεπτά, σημαντικά κάτω από την περίοδο που νομοθετήσαμε τη νέα δομή αγοράς.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που ήλθε ήταν ένας συνδυασμός. Ένας καύσωνας μη συνηθισμένος και για όλη την περιοχή. Αυξημένη ζήτηση με την Ουκρανία να έχει κατεστραμμένες υποδομές. Επίσης οι διασυνδέσεις των ανατολικών χωρών της ΕΕ έχουν πιο αδύναμες διασυνδέσεις. Αποτέλεσμα είναι να έχει η Αυστρία τιμές 100 ευρώ όταν η Ουγγαρία τη νύχτα έχει 800 ευρώ, γιατί γεμίζουν τα καλώδια δηλαδή γίνεται αποσύζευξη των αγορών. Έτσι παύει να εισάγει φθηνή ενέργεια από τη Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική και μάλιστα πιέζονται και οι τιμές στην περιοχή μας.

Τα τρία... μέτρα

  1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, προσωρινά για δύο μήνες. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
  2. Η επιδότηση των νοικοκυριών που θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Περισσότερα θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, για να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής.
  3. Ταυτόχρονα θα ενσωματώσουμε και νομοθετικά τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τον έκτακτο μηχανισμό που θα εφαρμόζουμε, ωστόσο θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών μια πρόσθετη πρόνοια για επιβολή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά, με έγκριση της Επιτροπής.

Σδούκου: Σκηνικό «τέλειας καταιγίδας»

Στον δρόμο της... δημιουργικής ασάφειας κινήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
«Υπάρχει ένα σκηνικό τέλειας καταιγίδας. Αυτοί οι λόγοι, λειψυδρία, κατάσταση δικτύων κτλ εκτόξευσαν τις τιμές σε μια περιφερειακή κατάσταση δύσκολη. Σε αυτήν τη συγκυρία η Ελλάδα δεν είναι σε δύσκολη θέση. Βουλγαρία και Ρουμανία αντιμετωπίζουν πιο δύσκολη κατάσταση αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε να αντιδράσουμε» επεσήμανε και τόνισε πως «με τιμή χονδρικής τις πρώτες μέρες αυξημένη κατά 38% σε σχέση με τον Ιούνιο, βλέπουμε μια τάση στα τιμολόγια να έχουν μια αύξηση που προφανώς θα ασκήσει πίεση στους καταναλωτές. Επομένως αναγνωρίζοντας τις συνέπειες στον οικονομικό προϋπολογισμό προχωράμε σε μέτρα».

Η επιστροφή του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή

Αναφόμενη στον έκτακτο φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή, η κ. Σδούκου επεσήμανε «νομοθετούμε άμεση την έκτακτη εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα με καύσιμο φυσικό αέριο, ένα φορολογικό μέτρο, που το εφαρμόσαμε από το Φεβρουάριο 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Η διάρκεια θα είναι δίμηνη με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο. Θα υπολογίζεται στη βάση της ποσότητας που χρησιμοποιείται για παραγωγή. Θα καθορίσουμε το μέτρο ανάλογα με την τιμή. Θα υπολογίζεται από το ΔΕΣΦΑ και στόχο έχει να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτήσουμε τους συνδρομητές των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Το όριο θα είναι η κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων. Η ακριβής περίμετρος θα καθοριστεί μετά την ανακοίνωση των τιμών Αυγούστου. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, τα κοινωνικά τιμολόγια θα επιδοτηθούν παραπάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης