Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's ετοιμάζει αναβαθμίσεις για Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα μετά τη συγχώνευση

Η Moody's ετοιμάζει αναβαθμίσεις για Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα μετά τη συγχώνευση
Η ενέργεια αξιολόγησης πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της Attica Bank, στην οποία ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν συνάψει μια κατ' αρχήν συμφωνία για τους βασικούς όρους της προβλεπόμενης συγχώνευσης
Σχετικά Άρθρα
Υπό επιτήρηση για αναβάθμιση έθεσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας η Moody's, επικαλούμενη την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών. 
Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -καταθέσεις- της Attica Bank είναι B3 (με Baseline Credit Assessment, BCA, στο caa2) ενώ η Παγκρήτια βρίσκεται στο B2 (με BCA caa1).
Η διαφορά της επιτήρησης για αναβάθμιση σε σύγκριση με ένα θετικό outlook, είναι ότι η αναβάθμιση στην πρώτη περίπτωση έρχεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, όταν στη δεύτερη ακολουθούν 12 με 18 μήνες. 
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η ενέργεια πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της Attica Bank στις 8 Ιουλίου 2024, στην οποία ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν συνάψει μια κατ' αρχήν συμφωνία για τους βασικούς όρους της προβλεπόμενης συγχώνευσης.
Η Moody's επιφυλάσσεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης αλλά και το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλής ΙΙΙ», καθώς αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα έρθει η αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας. 
«Θα αξιολογήσουμε τη φερεγγυότητα της κοινής οντότητας μετά την εκκαθάριση από τα NPEs και την αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Επιπλέον, η επανεξέταση των βαθμολογιών θα αξιολογήσει επίσης τυχόν κινδύνους γύρω από τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών και πιθανές προκλήσεις ολοκλήρωσης που θα αντιμετωπίσει η διοίκηση. Θα εξετάσουμε επίσης τα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια της συγχωνευμένης τράπεζας, καθώς και τη δομή του ισολογισμού, την ανάληψη κινδύνων και τις δυνατότητες κερδών της», σχολιάζει η Moody's.
Τέλος, σημειώνει πως οι αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών θα αναβαθμιστούν και θα συγκλίνουν αν η προκύπτουσα νέα τράπεζα και οι δυνατότητες κερδοφορίας είναι σημαντικά ισχυρότερες από ό,τι ίσχυε πριν για τις δύο τράπεζες. Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού των δύο τραπεζών και η σταδιακή βελτίωση των υποκείμενων χρηματοοικονομικών μεγεθών και των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης της κοινής οντότητας, θα ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στη BCA.
«Δεδομένης της πρόβλεψης για αναβάθμιση, είναι απίθανο να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης