Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι κοινό έχουν τα μπουζούκια.. με το Χρηματιστήριο Ενέργειας; - Πρωτοφανές οι καταναλωτές επιδοτούν τα τομολόγια ρεύματος για 8/2024

Τι κοινό έχουν τα μπουζούκια.. με το Χρηματιστήριο Ενέργειας; - Πρωτοφανές οι καταναλωτές επιδοτούν τα τομολόγια ρεύματος για 8/2024

Οι παραγωγοί ενέργειας μπορούν να χρεώνουν έως 10.000 ευρώ ανά ώρα τη 1 MWh - Χρηματιστήριο Ενεργείας = νυχτερινό μαγαζί του 1980

Σχετικά Άρθρα
Με νυχτερινό κέντρο (μπουζουξίδικο) της δεκαετίας του 80 που χρέωνε τη φιάλη ουίσκι όσο ήθελε μοιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Ενέργειας των χωρών της Ε.Ε με την άδεια της Commission αφού ο παραγωγός ενέργειας μπορεί να ορίσει ως τιμή πώλησης έως τα 10.000 ευρώ ανά MWh για να έρθει στη συνέχεια ο «καλός» παραγωγός και να δώσει τιμή μία πιο χαμηλή τιμή όπως τα 800 τα 900 ευρώ και τα 1000 ευρώ ανά MWh για να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης δηλαδή το νοικοκυριό!
Η τιμή των 10.000 ευρώ αποκαλύφθηκε όταν ρώτησε το BN τον Υπουργό ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος με τη συνδρομή του γενικού γραμματέα κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη επιβεβαίωσαν την ανώτατη τιμή των 10.000 ευρώ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των Χρηματιστηρίων Ενέργειας η οποία να σημειωθεί δεν συνδέεται με το κόστος παραγωγής.

Σκυλακάκης: Η Ε.Ε. μας λέει πως θα κινηθούμε - Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε!

Στην εισήγησή του ο υπουργός ΥΠΕΝ είπε ότι η άνοδος των τιμών διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση της ενέργειας μέσα στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των χωρών που έχει ορίσει η Ε.Ε, σημειώνοντας με έμφαση ότι με τη νέα οδηγία δεν υπάρχει η προοπτική του πλαφόν στις τιμές του ρεύματος ενώ οι έκτακτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος απαιτούν να διατηρηθούν ψηλά για τρείς μήνες.

Η επιδότηση των τιμολογίων θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο

Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτα τα νοικοκυριά μέσα στο πλαίσιο που έχουμε.
Ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν στις αρχές Αυγούστου αφού πρώτα δώσουν στην δημοσιότητα οι προμηθευτές τα τιμολόγια του Αυγούστου.
Η επιδότηση θα αφορά όλα τα νοικοκυριά «φτωχά» και «πλούσια» που έχουν επιλέξει τα ειδικά – πράσινα και κίτρινα τιμολόγια για μηνιαίες καταναλώσεις έως τις 500 KWh.
Για το μηχανισμό του τέλους φορολόγησης των μονάδων φυσικού αερίου, ο υπουργός είπε ότι θα προσδιοριστεί στη συνέχεια όπως και το ύψος της επιδότησης με ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Άγνωστα τα έσοδα από το φόρο μέχρι τώρα

Η κυβερνητική απόφαση δεν έχει εκτιμήσεις για τα έσοδα που θα φέρει ο φόρος όπως και που διαμορφωθεί το ύψος της επιδότησης.

Τι θα συμβεί στην πράξη!

Οι παραγωγοί ενέργειας των μονάδων φυσικού αερίου θα μετακυλήσουν το κόστος στην χονδρεμπορική αγορά με το «τέλος» να συμβάλει στην άνοδο των τιμών για να έρθει στη συνέχεια ο πρόσκαιρος μηχανισμός που θα πάρει τα έσοδα από το «τέλος».
Όμως η κυβερνητική αλυσίδα προστασίας των καταναλωτών φωτογραφίζει τη δική τους τσέπη αφού οι παραγωγοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν το δικαίωμα να πωλούν την τιμή της MWh όσο θέλουν χωρίς περιορισμούς με την άδεια της Commission.
Αν διατηρηθεί η τάση τα τιμολόγια θα είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 40%.
Δηλαδή το «πράσινο» τιμολόγιο με τιμή στα 150 ευρώ του Ιούλιου θα ανέλθει στα 210 ευρώ ανά MWh ή σε 0,21 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Το πιο ακραίο σενάριο είναι να πιάσει τα 300 ευρώ ανά MWh η 0,30 ανά KWh.
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια μετά την επιδότηση κάτω από τα 0,20 λεπτά ανά KWh.
Τo πλαίσιο θα αποκαλυφθεί στις αρχές του Αυγούστου.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος

Το παρών στη συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ έδωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος, ο οποίος παρουσίασε πίνακες με τις τιμές τους ρεύματος γειτονικών χωρών που ήταν υψηλότερες.
Παρέμεινε στη γραμμή ότι για όλα φταίνε οι συνθήκες, η προσφορά και η ζήτηση και η διασύνδεση των χωρών που διαμορφώνουν μία ενιαία υψηλή τιμή.
Στο κύκλο δημοσιογραφικών ερωτήσεων το ΒΝ έθεσε το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης της ενέργειας για τον οποίο είχε άγνοια η ηγεσία του ΥΠΕΝ και νόμισε ότι μιλάμε για τα καύσιμα.
Εν μέρει δικαιολογείται διότι είναι φόρος του ΥΠΕΘΟ στην ενέργεια και όλοι οι προμηθευτές καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο Τελωνείο Πειραιά.
Τα συνολικά έσοδα «άγγιξαν» τα 4 δις ευρώ τη χρονιά που πέρασε.
Η πολιτική ηγεσία έριξε τις ευθύνες για την άνοδο της ενδοσυνεδριακής τιμής των 759 ευρώ ανά MWh στη Βουλγαρία που ζήτησε 100 MWh για να βγει ο λογαριασμός στη ίδια τιμή που παρήχθησαν στις 21 το βράδυ ξεπερνώντας τις 10.000 MWh την συγκεκριμένη ώρα και ημέρα.
Ετσι η εγχώρια αγορά τιμολογήθηκε με τις ανάγκες της Βουλγαρίας.
Τέλος να σημειωθεί ότι η συζήτηση δεν επεκτάθηκε τι συμβαίνει όταν οι γειτονικές χώρες είναι φθηνότερες σε σχέση με την εγχώρια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης