Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επικίνδυνη Von der Leyen θα μετατρέψει την ΕΕ σε αμυντική ένωση - Θρίλερ η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επικίνδυνη Von der Leyen θα μετατρέψει την ΕΕ σε αμυντική ένωση - Θρίλερ η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο
Η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε την Πέμπτη να δρομολογήσει αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας
Η Ursula Von der Leyen σκοπεύει να μετατρέψει την ΕΕ σε αμυντική ένωση κατά τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταδίδει το Reuters.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε την Πέμπτη να δρομολογήσει αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας, και  να μην ανακόψει τις πράσινες πολιτικές, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα

Σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, πριν οι βουλευτές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ψηφίσουν για την εκλογή ή την απόρριψή της αργότερα την Πέμπτη, δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».
«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο».
Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς.
Η von der Leyen εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.

H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».
Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο για τη διεύρυνση (σ.σ στη θητεία που ολοκληρώνεται υπάρχει επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας).


Κρίσιμη ψηφοφορία

Σε μυστική ψηφοφορία την Πέμπτη,
τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφασίσουν για μια δεύτερη θητεία της Ursula von der Leyen ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αν δεν τα καταφέρουν, τελείωσαν οι φιλοδοξίες της  Von der Leyen για την Επιτροπή και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να βρουν εναλλακτική λύση.
Χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών.
Στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις, η Ursula von der Leyen περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα της σημερινής κατάστασης ενός πολωμένου κόσμου.
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ανησυχίας», είπε, απευθυνόμενη στους 720 νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η von der Leyen στοχεύει σε μια ισχυρότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση και γι' αυτό ζητώ σήμερα την εμπιστοσύνη σας».
Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα που τόνισε η von der Leyen κατά την ομιλία της ήταν η ανταγωνιστικότητα και η ευημερία, και αυτό δεν είναι τυχαίο, σημειώνει το Politico.

Πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο της επόμενης πενταετίας, με την ατζέντα για το κλίμα να κινείται περισσότερο στο πολιτικό παρασκήνιο.
Η μεγαλύτερη εστίαση στην ανταγωνιστικότητα ήταν επίσης βασικό αίτημα της δικής της πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ενέδωσε στις γαλλικές πιέσεις

Η Γαλλία δεν κράτησε ποτέ μυστικό ότι θα υποστήριζε την Ursula Von der Leyen μόνο εάν ευθυγραμμιζόταν με τις γαλλικές προτεραιότητες.
Η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το μήνυμα και πήρε στο πρόγραμμά της το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού αιτήματος της Γαλλίας για την ΕΕ.
Δεσμεύτηκε να υιοθετήσει μια «νέα προσέγγιση» στην πολιτική ανταγωνισμού και υπαινίχθηκε νέους κανόνες που θα διευκόλυναν τις εγκρίσεις συγχωνεύσεων, ένα πάγιο γαλλικό αίτημα.
Υποσχέθηκε να επιταχύνει την έγκριση των εθνικών επιδοτήσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας IPCEI, μιας ταχείας διαδικασίας για την έγκριση κρατικών ενισχύσεων που αρέσει ιδιαίτερα στη Γαλλία.
Η von der Leyeyn δήλωσε ότι περισσότερα χρήματα της ΕΕ θα διατεθούν στον στρατηγικό τομέα μέσω ενός νέου «ευρωπαϊκού ταμείου ανταγωνιστικότητας».
Στο παρελθόν, είχε δώσει μια παρόμοια υπόσχεση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, σημειώνει το Politico.

Υπόσχεται να σταματήσει την Κίνα από το να εισβάλλει στην Ταϊβάν

Η Ursula Von der Leyen δήλωσε ότι θα επιδιώξει να «αποτρέψει την Κίνα» από το να εισβάλει στην Ταϊβάν.
«Ο Ινδο-Ειρηνικός έχει γίνει μια αποφασιστική περιοχή για το μέλλον του κόσμου», περιέγραψε στο μανιφέστο της με τίτλο “Η επιλογή της Ευρώπης”.
«Θα συνεργαστούμε με την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, με τις οποίες αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις ... Αυτό περιλαμβάνει τις συλλογικές μας προσπάθειες να αναπτύξουμε όλο το φάσμα της συνδυασμένης κρατικής μας δράσης για να αποτρέψουμε την Κίνα από το να αλλάξει μονομερώς το status quo με στρατιωτικά μέσα, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν», είπε, κάνοντας την πιο σαφή δήλωσή της μέχρι σήμερα.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2027, στα μέσα της πιθανής δεύτερης θητείας της von der Leyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης