Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μιχάλης Κατρίνης: «Το καρτέλ στην αγορά ενέργειας, που κρατά τις τιμές του ρεύματος στα ύψη, είναι δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη»

Μιχάλης Κατρίνης: «Το καρτέλ στην αγορά ενέργειας, που κρατά τις τιμές του ρεύματος στα ύψη, είναι δημιούργημα του κ. Μητσοτάκη»
Ότι και αν επιστράτευσε η κυβέρνηση για να παραπλανήσει τους πολίτες, δεν λειτουργεί και έχει πλέον καταρρεύσει
«Στην ενέργεια, όπως και σε άλλους τομείς της οικονομίας έχει δημιουργηθεί ένα καρτέλ. Δεν υπάρχει καρτέλ στις τράπεζες; Στην ακτοπλοΐα; Στις αεροπορικές συγκοινωνίες; Στα τρόφιμα;
Ένα καρτέλ απληστίας που καθορίζει τιμές, είναι ανεξέλεγκτο και λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών» τόνισε ο υπ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ATTICA.
Τόνισε ότι στις αρχές Ιουνίου, ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή είχε προειδοποιήσει ότι μέσα στον Ιούλιο θα είχαμε μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι αυξημένο από 11,66% έως και 65%.
Η κυβέρνηση όμως διέψευδε τα πάντα, αδιαφόρησε και δεν έδινε απαντήσεις.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, πριν από δύο ημέρες, η τιμή της κιλοβατώρας στη χονδρική στην Ελλάδα ήταν 191 ευρώ, στη Γερμανία ήταν 78 ευρώ, στη Γαλλία 50, στην Ισπανία 54 ευρώ και στη Φινλανδία 23 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Κατρίνης «Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν πείθει κανέναν. Και αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τη χώρα είναι πλέον ο ίδιος και η κυβέρνηση του.
Βλέπουμε ότι αυτό που μας έλεγαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, δεν ισχύει.
Έγινε το ακριβώς αντίθετο, ούτε ανταγωνισμός υπάρχει ούτε τίποτα. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ.
Στο ερώτημα γιατί δεν ενεργοποιούνται τα εργοστάσια λιγνίτη για να παράγουμε φθηνή ενέργεια, η απάντηση είναι γιατί μετά το καρτέλ αυτό δεν θα μπορεί να καθορίζει αυτές τις υψηλές τιμές μέσα από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κατρίνης ανέφερε επίσης ότι μόνο το 2022, οι μεγαλύτεροι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και αγορά ενέργειας , είχαν καθαρά κέρδη πάνω από 1,6 δις ευρώ ενώ εισέπραξαν σε δύο χρόνια μόνο από επιδοτήσεις 8,2 δις ευρώ.
Και από αυτά τα δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση αναζητά τώρα πανικόβλητη κάποια μόνο εκατομμύρια για να δώσει επιδοτήσεις όταν η ίδια ζητάει πίσω 800 εκ. ευρώ από τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες για επιδοτήσεις που είχαν λάβει την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023.
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας επιβάλλοντας πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, από τη στιγμή που δεν έχει αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας, όλα αυτά δεν αποδίδουν.
Όσο για τη φορολόγηση των κερδών, η κυβέρνηση έκανε και την προηγούμενη φορά και θα κάνει και τώρα ότι μπορεί για να αποφύγει να φορολογήσει τα πραγματικά υπερκέρδη.
Ότι και αν επιστράτευσε η κυβέρνηση για να παραπλανήσει τους πολίτες, δεν λειτουργεί και έχει πλέον καταρρεύσει.

Να θυμίσω τα χρωματιστά τιμολόγια με τα οποία θα έπεφταν οι τιμές;
Να τονίσω επίσης ότι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης, έστω και αυτά τα ασαφή, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι επιχειρήσεις γιατί όπως είπε δεν έχει έγκριση της Κομισιόν…για αυτό τους ζητάει πίσω και τις προηγούμενες επιδοτήσεις…
Αυτό όμως σημαίνει αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και νέα έκρηξη τιμών και ακρίβειας.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης