Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παραμύθια με «Χάρτινους Δράκους» - Στη φάκα της ΑΑΔΕ… 287 κινεζικές επιχειρήσεις - Σιγή ασυρμάτου για επίορκους εφοριακούς

Παραμύθια με «Χάρτινους Δράκους» - Στη φάκα της ΑΑΔΕ… 287 κινεζικές επιχειρήσεις - Σιγή ασυρμάτου για επίορκους εφοριακούς
Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα
«Μεγάλο χτύπημα στη φοροδιαφυγή» διατυμπανίζει πως πέτυχε η ΑΑΔΕ, εξαρθρώνοντας ένα δίκτυο από 287 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κινεζικών συμφερόντων, που με τη χρήση λογισμικού, παραποιούσαν του QR της απόδειξης που διαβιβάζεται στην εφορία - την ώρα όμως που για κυκλώματα επίορκων εφοριακών τηρείται σιγή ιχθύος...
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία που δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις, είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, συγκαλύπτει ενδεχόμενες ποινικές επίορκων εφοριακών με το πρόσχημα των πειθαρχικών ελέγχων, χωρίς να ζητά τη συνδρομή αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

Το χρονικό

Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.
Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πώς πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νομικό εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «αλλοιώνοντας» τις ταμειακές μηχανές τους.
Με δεδομένο ότι ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν 10 ή και 15 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είχε στηθεί μια «μηχανή» κλοπής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος μεγάλων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Με διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.

Η επιστολή ομολογίας

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε Έλληνα αντιπρόσωπο του λογισμικού διαβίβασης και Έλληνα λογιστή. Στην πράξη, το λογισμικό ερχόταν «πειραγμένο» από το εξωτερικό. Κινέζος υπεύθυνος της εταιρείας ομολόγησε τη δράση του, παίρνοντας όμως την ευθύνη πάνω του.
Στην επιστολή που έστειλε στην ΑΑΔΕ ανέφερε:

«Αγαπητέ κύριε

Λυπάμαι πολύ. Αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή είναι εντελώς δικό μου λάθος, δεν υπάρχει καμία σχέση με τον (…..) και τον (…..) ή οποιοδήποτε άλλο άτομο.
Σχετικά με το Πρόγραμμα, μεταξύ 200 χρηστών, 5 ιδιοκτήτες καταστημάτων με παρακάλεσαν να προσφέρω ένα εργαλείο χειρισμού κειμένου, επειδή έχουν παρόμοιες λειτουργίες από τον προηγούμενο Πάροχο Λογισμικού (…)
Επειδή δεν επωφελούμαι από περαιτέρω χρήση, έγραψα ένα εργαλείο και κλείδωσα με αυτό το εργαλείο την ταμειακή μηχανή, έτσι ώστε να μην μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο μηχάνημα και χρέωσα 500 ευρώ για το πρώτο εργαλείο, και από 250 ευρώ για τα υπόλοιπα σε καθένα από τα αυτά τα καταστήματα.
Μόνος εγώ έκανα αυτό το λάθος. Τώρα μετανιώνω βαθιά για την βλακεία μου.
Όπως θυμάμαι, όταν δημιουργήθηκε η εταιρεία, χρειαζόμενουν έναν Έλληνα φορολογικό εκπρόσωπο. Απευθυνθήκαμε στον (…..) για τη γνώμη του. Και συμφώνησε με ενθουσιασμό.
Αλλά τώρα θλίβομαι πολύ για τα ανόητά μου λάθη. Είναι τόσο άδικο. Ήταν ένα οδυνηρό μάθημα, είμαι πρόθυμος να παρουσιαστώ για να τιμωρηθώ (…) Για να ξεπεράσω τη δυσκολία μου, θέλω διακαώς να διατηρήσω επιχειρηματική σχέση με τον (…..) . Αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να επιβιώσω στην Ελλάδα.
Συγχωρέστε με αυτή τη φορά, θα εκτιμήσω πολύ περισσότερο τη συνεργασία μας.

Θερμούς χαιρετισμούς,
Ειλικρινά δικός σας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης