Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έπεσε βόμβα στις ΗΠΑ - Ο Obama τελειώνει τον Biden από τις προεδρικές εκλογές - «Είναι αδύνατο να νικήσει τον Trump»

Έπεσε βόμβα στις ΗΠΑ - Ο Obama τελειώνει τον Biden από τις προεδρικές εκλογές - «Είναι αδύνατο να νικήσει τον Trump»
Το επίμαχο γεύμα των πρώην προέδρων που βγήκε ... πικρό για τον Biden
Ο πρώην πρόεδρος Barack Obama παρεμβαίνει εν μέσω μιας τεταμένης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ και θέτει, πια, σοβαρά ερωτηματικά για την δυνατότητα επανεκλογής του Joe Biden ως προέδρου απέναντι στον Donald Trump, αποκαλύπτει η Washington Post.
Η κριτική που ασκεί ο Obama κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών στρέφεται σε δομικά ζητήματα της προεδρικής εκστρατείας του Biden και των Δημοκρατικών, ωστόσο στην πραγματικότητα ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να αντιλαμβάνεται ό,τι και ο υπόλοιπος πλανήτης: σε αυτή τη διανοητική κατάσταση και σε ηλικία 81 ετών o Biden δεν είναι σε θέση να κερδίσει τον Donald Trump.
Όπως τονίζει η WaPo, o Obama «φούντωσε» συζητώντας σε ιδιωτική συνομιλία με τον ίδιο τον Biden για τις εκλογές του 2024, ιδίως με την προοπτική μιας επιστροφής του πρώην προέδρου Trump στην εξουσία.
Ακολούθως, άρχισε να επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Biden και το στενό του επιτελείο.
Ο άλλοτε πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, πρότεινε στους συμβούλους του Biden να εισάγουν περισσότερα και καλύτερα στελέχη στην ηγετική ομάδα της εκστρατείας.
Δεν πρότεινε συγκεκριμένα άτομα, αλλά ανέφερε ενδεικτικά τον David Plouffe, ο οποίος διαχειρίστηκε τη δική του υποψηφιότητα το 2008, ως τον τύπο του ανώτερου στρατηγού που χρειαζόταν η εκστρατεία του Biden.

Το επίμαχο γεύμα των πρώην προέδρων που βγήκε ... πικρό για τον Biden

Η συνομιλία του Obama με τον Biden για το θέμα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού γεύματος στον Λευκό Οίκο τους προ μερικών μηνών, μετέφερε ένας από τους στενούς ανθρώπους του προέδρου στην Washington Post, αποκαλύπτοντας μια συνάντηση που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εδώ και καιρό χρησιμοποιεί την άποψη του Obama ως ... πυξίδα για το τι εκτιμάει η αμερικανική κοινή γνώμη κάλεσε σε γεύμα τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο και οι δυο τους συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών του 2024.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Obama σημείωσε την επιτυχία της δομής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, σε αντίθεση με αυτήν που ακολουθεί τώρα ο Biden.
«Έστειλα τους βοηθούς μου στον Λευκό Οίκο David Axelrod και Jim Messina στα κεντρικά της εκστρατείας του μου στο Σικάγο, τους έβγαλα από τα γραφεία», φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση με την προσέγγιση του Biden, κατά την οποία οι δικοί του βοηθοί παραμένουν στη φορμόλη του ... Λευκού Οίκου, παρόλο που εμπλέκονται σε όλες τις βασικές αποφάσεις που λαμβάνονται για την προεκλογική εκστρατεία.
Ο πρώην πρόεδρος συνέστησε επίσης στον Biden να ζητήσει τη γνώμη και τη συνδρομή των δικών του βοηθών στην προεκλογική εκστρατεία, αν και ο Biden τον διαβεβαίωσε πως το έχει κάνει επανειλλημένως. 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παρέμβασης

Επισημαίνεται ότι μετά το πρώτο ντιμπέιτ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «Υπάρχουν και κακές βραδιές στις τηλεμαχίες.
Πιστέψτε με, το ξέρω», κάτι το οποίο επανέλαβε αργότερα και σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Obama δεν είχε προγραμματίσει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, ωστόσο οι βοηθοί του είχαν συνεννοηθεί προκειμένου να γίνει αυτή η ανάρτηση με τρόπο που να αναδεικνύει ότι το ντιμπέιτ για την επανεκλογή του πρώην προέδρου το 2012 είχε πάει το ίδιο άσχημα, χωρίς όμως να επηρεάσει την εκστρατεία του.
Ωστόσο, ο προβληματισμός του πρώην Αφροαμερικανού προέδρου για την ικανότητα του καλού φίλου του να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στην Ουάσιγκτον.
«Παρακολουθούν και αναμένουν τον Δημοκρατικό πρόεδρο Biden να καταλήξει μόνος του σε μια απόφαση», υποστήριξε στο αμερικανικό δίκτυο υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών που έχει επαφές και με τους δύο, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Από την πλευρά του, το στενό επιτελείο του προέδρου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.


wa_po_biden_obama.JPG

Αποκάλυψη Axios: Ο Biden είναι τελειωμένος, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο (20-21/7) η ανακοίνωση της παραίτησής του

Την ίδια στιγμή, αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η αυξανόμενη πίεση των ηγετών του Κογκρέσου και των στενών φίλων του κόμματος θα πείσει τελικά τον Πρόεδρο Biden να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα, ακόμα και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Axios.
Ο 81χρονος πρόεδρος, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα λόγω νόσησης με COVID, μένει στην προεκλογική κούρσα επίσημα σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του.
Αλλά ιδιωτικά έχει ουσιαστικά παραιτηθεί λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των φτωχών δημοσκοπικών επιδόσεων και κυρίως της φθίνουσας διανοητικής του κατάστασης που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του, λένε στο αμερικανικό πρακτορείο οι Δημοκρατικοί.
Όπως ξεκαθαρίζουν άλλωστε τα κορυφία στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος στο Axios, οι σύμμαχοι, οι φίλοι του και οι βασικοί δωρητές δεν πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει, δεν μπορεί να αλλάξει τη δημόσια αντίληψη για την ηλικία και την διανητική του κατάσταση και δεν μπορεί να προσφέρει υπηρετήσει τον ρόλο του, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «την δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο».
Επομένως, οι Δημοκρατικοί βράζουν ακόμα και με το ενδεχόμενο παραμονής του Biden στην κούρσα, κάτι που εκτιμούν ότι θα οδηγούσε σε βέβαιη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ανυπόφορη πίεση των Δημοκρατικών στον Biden»

Η πίεση για απόσυρση του Biden από την προεκλογική καμπάνια έχει αυξηθεί σε ανυπόφορα επίπεδα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες.
Οι Δημοκρατικοί περιμένουν ουσιαστικά τo νέο κύμα των δημοσκοπήσεων μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που θα δείξουν μια αδιανόητη υποχώρηση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει ακόμα και την απώλεια της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο.
«Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Έχει πάει προς τα εκεί» μετέφερε ένας πολύ στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου στο δίκτυο.
Η εκτίμηση λοιπόν των κορυφαίων Δημοκρατικών είναι ότι η επίησημη ανακοίνωση παραίτησης είναι πλέον θέμα μερικών ημερών.
Επισημάινεται πως η χθεσινή δημοσκόπηση του AP, που ταρακούνησε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών θέλουν την απόσυρση του προέδρου από την προεδρική κούρσα.



βιδεν_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης