Τελευταία Νέα
Διεθνή

K2 Black Panther Tank: Το ανανεωμένο άρμα μάχης της Νότιας Κορέας που ζηλεύουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία

K2 Black Panther Tank: Το ανανεωμένο άρμα μάχης της Νότιας Κορέας που ζηλεύουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία

Το άρμα που δεν υστερεί σε τίποτα από τα ευρωπαϊκά

Σχετικά Άρθρα
Το κύριο άρμα μάχης K2 Black Panther (MBT) της Νότιας Κορέας ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα παγκοσμίως, ανταγωνιζόμενο δυτικά αντίστοιχα όπως τα M1 Abrams, Leopard 2 και Challenger 2.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν αποκαλέσει αυτό το τανκ το καλύτερο στη Γη αν και δεν συμφωνούν όλοι.
Σχεδιασμένο από την Hyundai Rotem, το K2 διαθέτει γερμανικό πιστόλι λείας οπής Rheinmetall CN08 120 mm/L55, αυτόματο φορτωτή και προηγμένη σύνθετη θωράκιση, ενισχύοντας τη μαχητική επιβίωσή του και την αποτελεσματικότητά του.
Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις στο πλαίσιο της επανάληψης K2 PIP περιλαμβάνουν μια ημιενεργή μονάδα ανάρτησης στο βραχίονα, ένα σύστημα σάρωσης εδάφους υψηλής ανάλυσης και μη εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση.
Το 2023, η Νότια Κορέα ενέκρινε μια συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή πρόσθετων αρμάτων μάχης K2, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της ικανότητες.
Ενώ τανκς δυτικής κατασκευής όπως το αμερικανικό M1 Abrams, το γερμανικό Leopard και το Βρετανικό Challenger βρίσκονται στην κορυφή όταν εξετάζουν εξελιγμένα τεθωρακισμένα οχήματα, το κύριο άρμα μάχης K2 Black Panther της Νότιας Κορέας δεν είναι κατώτερο από κανένα από αυτά.
Στην πραγματικότητα, αυτή η σειρά δεξαμενών είναι αναμφισβήτητα καλύτερη από ορισμένες από τις πιο προηγμένες αντίστοιχες.

Ο πόλεμος των… αρμάτων

Ο πόλεμος αρμάτων μάχης είναι ένα μεγάλο μέρος της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τα έθνη να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αναβαθμίσεων σε υπάρχουσες σειρές MBT ή την εισαγωγή νέων συστημάτων συνολικά.
Το 2023, η Σεούλ ενέκρινε την παραγωγή πρόσθετων αρμάτων μάχης Black Panther σε συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Σεούλ σημείωσε ότι, «με την απόκτηση πρόσθετων αρμάτων μάχης K2 μέσω αυτού του έργου, αναμένουμε να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του σώματος ελιγμών για τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου ελιγμών».
Η σειρά K2 σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία ως μέρος των προσπαθειών της Νότιας Κορέας να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή σε περιόδους πολέμου και να περιορίσει την εξάρτηση από ξένους συμμάχους για σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ενώ η Σεούλ αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας τροποποιημένης παραλλαγής του αμερικανικού M48 MBT, τελικά άλλαξε ταχύτητες και άρχισε να εργάζεται σε ένα εντελώς νέο εγχώριο πρωτότυπο.
Η Hyundai Rotem σχεδίασε το K2 Blank Panther από την αρχή για τον Στρατό της Δημοκρατίας της Κορέας.
Όπως και το Leclerc της Γαλλίας, το K2 διαθέτει αυτόματο φορτωτή τοποθετημένο στη φασαρία του πυργίσκου. Οπλίζει ένα γερμανικό πιστόλι Rheinmetall CN08 120 mm/L55 με λεία οπή που διαθέτει άδεια στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όπλο μπορεί να εκτοξεύει περίπου 10-15 φυσίγγια το λεπτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τυπικών βολών αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ.
Όπως περιγράφεται από το Military Watch Magazine, αυτό το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει, να επιλέξει και να φορτώσει στιγμιαία τον απαραίτητο τύπο και ποσότητα πυρομαχικών.
Ίσως το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του Black Panther είναι η προηγμένη σύνθετη πανοπλία του, η οποία δίνει στο MBT ένα απαράμιλλο επίπεδο επιβίωσης.
Το άρμα διαθέτει επίσης σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης πυραύλων και άλλους προηγμένους αισθητήρες που ανεβάζουν την απόδοση της πλατφόρμας στη μάχη.
Προκειμένου να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, η σειρά Black Panther έχει υποστεί ορισμένες σοβαρές αλλαγές προσώπου με τα χρόνια.
Η πιο πρόσφατη επανάληψη, το K2 PIP, είναι γεμάτη ανδρεία.
Όπως περιγράφεται από το Army Recognition, η νέα σειρά τανκς διαθέτει μια αναβαθμισμένη ημιενεργή μονάδα ανάρτησης στο βραχίονα, ένα σύστημα σάρωσης εδάφους υψηλής ανάλυσης και μη εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης