Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Alpha Bank: Η αύξηση της ζήτησης για δάνεια θα καλύψει την απώλεια εσόδων λόγω μείωσης επιτοκίων

Alpha Bank: Η αύξηση της ζήτησης για δάνεια θα καλύψει την απώλεια εσόδων λόγω μείωσης επιτοκίων
«Βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση από ποτέ άλλοτε. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που αναπτύσσεται διαρκώς και δίνει απόδοση στους μετόχους της», κατέληξε ο κ.Ψάλτης.
Σχετικά Άρθρα
Προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια που αφορούν στις μειώσεις των επιτοκίων είναι η διοίκηση της Alpha Bank, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση.
Ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου, για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως η συζήτηση είναι σε εξέλιξη.
Η ΕΚΤ κοιτάζει από κοντά τα δεδομένα για να αποφασίσει το ρυθμό μείωσης επιτοκίων, καθώς η απόφαση για μείωση έχει παρθεί.
Η Alpha Bank έχει προετοιμαστεί για όλα τα μεγέθη και ακολουθεί μία δυναμική διαχείριση του ισολογισμού της.
Η τάση είναι η πιο σημαντική, είπε ο κ.Ψάλτης και αυτή είναι πως υπάρχει αύξηση της ζήτησης για δάνεια έναντι της κορυφής που ήμασταν μέχρι σήμερα.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό και στις επιπτώσεις της ακρίβειας στην εξυπηρέτηση των δανείων, ανέφερε πως βαίνει μειούμενους και πως πλησιάζει σε ένα σημείο οριακών αυξήσεων.
Υπάρχει όμως σωρευτική αύξηση τιμών και αυτή προκαλεί την ακρίβεια.
Είναι όμως παγκόσμιο φαινόμενο και πρέπει το δημόσιο και οι επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα, είπε ο κ.Ψάλτης.
«Στα χαρτοφυλάκια δανείων δεν έχουμε δει επιπτώσεις και είναι ενθαρρυντικό καθώς σημαίνει πως και τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί, ίσως όχι στο βαθμό της ακρίβειας.
Η μείωση της ανεργίας, σε ένα φυσικό επίπεδο ανεργίας που έχουμε φτάσει πλέον, είναι επίσης ενθαρρυντική.
Έχουμε εργαλεία αν υπάρξει κάποιο θέμα σε δανειολήπτες να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο κ.Ψάλτης.

Μέρισμα μετά από 16 χρόνια

Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική για την Alpha Bank καθώς η γενική συνέλευση έχοντας απαρτία άνω του 70% ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με σημαντικότερο τη διανομή συνολικά 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω μερίσματος 61 εκατ. ευρώ και 61 εκατ. ευρώ αγοράς ιδίων μετοχών.
Ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέφερε πως η τράπεζα δίνει έμφαση στην ανταπόδοση. Αναγνωρίζει τη στήριξη των μετόχων και επιστρέφει αξία, επιβραβεύει τους εργαζόμενους, ανταποδίδει στους πελάτες και επιστρέφει αξία στην κοινωνία.
Το 2023 ήταν έτος σταθμός. Πέτυχε την πλήρη ιδιωτικοποίηση, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή. «Δεν επιδιώξαμε απλά την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά πετύχαμε μία στρατηγική συνεργασία με την είσοδο της Unicredit», είπε ο κ.Ψάλτης.
Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την τράπεζα καθώς διανέμει αξία 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους, τιμώντας την παράδοση της Alpha Bank να ανταμείβει τους μετόχους πάντα μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης. Έχω ισχυρή πεποίθηση για τις προοπτικές της τράπεζας. Δεσμεύτηκε επίσης ο κ.Ψάλτης για υψηλότερες αποδόσεις στο μέλλον.
Η κρίση έχει παρέλθει και το 2023 είναι έτος βάσης, είπε ο κ.Ψάλτης
Η συμφωνία με τη Unicredit συνιστά ιστορική ευκαιρία για αλλαγή και επιτάχυνση του μετασχηματισμού αλλά και ανανέωσης της κουλτούρας.
«Την ευκαιρία αυτή δεν θα την αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι μειώσεις επιτοκίων που αναμένονται βρίσκουν την Alpha Bank προετοιμασμένη, χωρίς να κινδυνεύει η κερδοφορία της, ειπώθηκε από τη διοίκηση.
«Βρισκόμαστε στην ισχυρότερη θέση από ποτέ άλλοτε. Είμαστε η πρώτη τράπεζα που αναπτύσσεται διαρκώς και δίνει απόδοση στους μετόχους της», κατέληξε ο κ.Ψάλτης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης