Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στη γερμανική κυβέρνηση λόγω Ουκρανίας – Βέτο του Υπ. Οικονομικών για τη βοήθεια, οργή για τους NordStream

Εμφύλιος στη γερμανική κυβέρνηση λόγω Ουκρανίας – Βέτο του Υπ. Οικονομικών για τη βοήθεια, οργή για τους NordStream
Βουλευτές ζητούν να πληρώσει η Ουκρανία τη ζημιά που προκάλεσε από τη δολιοφθορά στους NordStream
Σχετικά Άρθρα
Εμφύλιος φαίνεται ότι επικρατεί στην ήδη εύθραυστη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δέχεται και τα πυρά από πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner έστειλε επιστολή στο υπουργικό συμβούλιο για να ασκήσει βέτο σε νέα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
Σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών στις 5 Αυγούστου, ο Lindner είπε ότι οι νέες αιτήσεις για στρατιωτική υποστήριξη θα απορρίπτονταν από το υπουργείο του, εκτός αν βρεθούν πρόσθετα κεφάλαια - επισημαίνοντας τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη ως μια πιθανή πηγή.
Τα υφιστάμενα προγράμματα βοήθειας, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, θα παραμείνουν σε ισχύ, είπε.
Το περιεχόμενο της επιστολής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η οποία ανέφερε ότι ο καγκελάριος Olaf Scholz ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών του να εκδώσει την οδηγία.
Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διαπληκτίζεται εδώ και μήνες για τον προϋπολογισμό της, με τον Lindner, τον επικεφαλής των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών, να επιμένει ότι τηρούνται αυστηροί κανόνες για τον δανεισμό.

Η πολύτιμη βοήθεια της Γερμανίας

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ.
Φέτος θα παραδώσει περίπου 7,5 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Οι δημοσιονομικές πιέσεις σημαίνουν όμως ότι αυτό το ποσό έχει ήδη μειωθεί: το προσχέδιο των σχεδίων δαπανών της κυβέρνησης για το 2025 χορηγεί 4 δισ. ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισχυρισμοί περί άμεσης περικοπής της βοήθειας ήταν ανακριβείς και ότι οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, ο Scholz δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να κατευνάσει τους ειρηνιστές μέσα στο δικό του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που επικρίνουν την περαιτέρω γερμανική εμπλοκή στην Ουκρανία.
Στις περιφερειακές εκλογές τον επόμενο μήνα, το SPD αναμένεται να χάσει έδαφος από τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht, ένα εξεγερμένο αριστερό κόμμα με ισχυρές φιλορωσικές απόψεις που είναι δημοφιλές στους ψηφοφόρους με χαμηλότερο εισόδημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Bundestag, Michael Roth, «ο ουκρανικός στρατός επιστρέφει στην επίθεση για πρώτη φορά μετά από μήνες.
Η χώρα χρειάζεται τώρα την πλήρη υποστήριξη του πιο σημαντικού στρατιωτικού συμμάχου της στην Ευρώπη: της Γερμανίας», δήλωσε ο Roth.
«Αντίθετα, η συζήτηση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας μοιάζει με συγκαλυμμένη απόσυρση της Γερμανίας από την ευθύνη.
Δεν μπορούμε να εξαρτήσουμε την ασφάλειά μας από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς», ανέφερε.
Ο Roderich Kiesewetter, πρώην συνταγματάρχης και νυν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, είπε ότι οι περιορισμοί «de facto σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα εγκαταλειφθεί».
«Δεν ενεργεί έτσι κανένα αυτοαποκαλούμενο ηγετικό έθνος της Ευρώπης», είπε στο Der Tagesspiegel.

Βουλευτές ζητούν να πληρώσει η Ουκρανία τη ζημιά που προκάλεσε από τη δολιοφθορά στους NordStream

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν πλέον οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας, μετά τις αποκαλύψεις ότι η ηγεσία της Ουκρανίας ήταν πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς NordStream.
Η Γερμανίδα βουλευτής, Alice Weidel, ζήτησε μάλιστα από την Ουκρανία να αποζημιώσει τη Γερμανία για τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία της ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
«Η οικονομική ζημιά στη χώρα μας που προκλήθηκε από την καταστροφή του Nord Stream που προφανώς διέταξε ο Zelensky - και όχι ο Putin όπως πιστεύαμε - πρέπει να «χρεωθεί» στην Ουκρανία», ανέφερε, συντάσσοντας αρκετούς βουλευτές πίσω από αυτό το αίτημα.
Οι σχέσεις Βερολίνου-Κίεβου πλέον είναι τεταμένες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τη γερμανική Γενική Εισαγγελία για έναν Ουκρανό που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη δολιοφθορά του αγωγού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης