Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Αβέβαιος για συμφωνία ο Netanyahu, παίζει με τη φωτιά - Ιράν: Θα επιτεθούμε ό,τι κι αν συμβεί

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Αβέβαιος για συμφωνία ο Netanyahu, παίζει με τη φωτιά - Ιράν: Θα επιτεθούμε ό,τι κι αν συμβεί
Διαψεύδονται τα μηνύματα αισιοδοξίας της Ουάσινγκτον - Το Ιράν διαβεβαιώνει πως οι διπαραγματεύσεις για εκεχειρία δεν θα επηρεάσουν τη στρατηγική του
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς ο Benjamin Netanyahu δηλώνει τώρα αβέβαιος για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, διαψεύδοντας τα μηνύματα ασιοδοξίας που εξέπεμψε χθες ο Antony Blinken, σχετικά με μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Την ίδια στιγμή το Ιράν εντείνει έτι περαιτέρω τις ανησυχίες για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη, τονίζοντας, μέσω ΥΠΕΞ, ότι θα αντεκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης και ότι η στρατηγική του είναι ανεξάρτητη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε κάθε περίπτωση, το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να σφυροκοπάει τον παλαιστινιακό θύλακα, αφού τα σημερινά (20.8) του αεροπορικά χτυπήματα στη συνοικοία Tal as-Sultan της νότιας Γάζας, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 Παλαιστινίων, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είναι στρατολογημένα μέλη της Hamas.

Netanyahu (πρωθυπουργός Ισραήλ): Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Hamas

Κόντρα στην αμερικανική αισιοδοξία για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu είπε σε συγγενείς αιχμαλώτων στη Γάζα ότι «δεν είναι σίγουρος» ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά αν υπάρξει συμφωνία - η συμφωνία θα είναι μια συμφωνία που θα διατηρήσει... τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα μέλη της οικογένειας των αιχμαλώτων σε μια συνάντηση σήμερα 20/8.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Netanyahu επανέλαβε επίσης τη διατήρηση του ελέγχου στον στρατηγικό Διάδρομο της Philadeplhi, ο οποίος έχει γίνει ένα σημαντικό πρόσκομμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ο Walla.
Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από την περιοχή «σε καμία περίπτωση», δειυκρίνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, παρά την «τεράστια» πίεση.

Οργή στην αντιπολίτευση του Ισραήλ: Εκεχειρία τώρα, πριν εξοντωθούν οι όμηροι της Hamas - O Netanyahu είναι σαμποτέρ


Aντιδρώντας στην επαμφοτερίζουσα στάση της κυβέρνησης Netnayahu ως προς τις διαπραγματεύσεις, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid προέβη σε νέα έκκληση για συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, μεταξύ του Hamas και του Ισραήλ και απελευθέρωση των αιχμαλώτων στον θύλακα.
«Φτάνει με τις ενημερώσεις, αρκετά με τα tweets, αρκετά με τις κινήσεις εντυπωσιασμού μπροστά στις κάμερες», έγραψε σχετικά στο X.


«Όλες οι προσπάθειες του Netanyahu να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν. Συμφωνήστε τώρα, πριν πεθάνουν όλοι», πρόσθεσε ο ηγέτης του Κεντρώου κόμματος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε «την εξόντωση 40 μαχητών της Hamas στην Tal as-Sultan

Πάντως, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα μαίνεται αμείωτη, αφού 40 μαχητές της Hamas σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και αεροπορικές επιθέσεις στη συνοικία Tal as-Sultan της νότιας πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι IDF.
Στο Khan Younis, μια άλλη πόλη στα νότια του θύλακα, τα στρατεύματα του Ισραήλ σκότωσαν επίσης αρκετούς μαχητές και κατέστρεψαν υποδομές ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων, πρόσθεσε η δήλωση.
Στο κέντρο της Γάζας, αρκετοί άλλοι μαχητές σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, προστίθεται.
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους που βγήκαν από μια σήραγγα και επιχείρησαν να τοποθετήσουν μια βόμβα κοντά τους στο κέντρο της Γάζας.

Αλλαγή στάσης από το Ιράν: Η δέσμευσή μας για αντίποινα κατά του Ισραήλ δεν θα αλλάξει από μια εκεχειρία στη Γάζα

Από την πλευρά του και το Ιράν προβαίνει σε στροφή 180 μοιρών, με το ΥΠΕΞ να διαμηνύει ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν συνδέονται επ' ουδενί με τα σχέδια της Τεχεράνης για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Τα σχόλια του εκπροσώπου του υπουργείου Nasser Kanaani αντικατοπτρίζουν τη θέση του Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς η χώρα παραμένει αποφασισμένη να εκδικηθεί τη δολοφονία του Haniyeh.
«Δεν επιδιώκουμε την εντατικοποίηση της ανασφάλειας στην περιοχή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες με καλές προθέσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. Εν τω μεταξύ, επιμένουμε στο νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να πραγματοποιήσει τα δικαιώματά του και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο και να δημιουργήσει αποτρεπτικά μέτρα ενάντια σε ένα τρομοκρατικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ της Τεχεράνης.
Εντωμεταξύ η δολοφονία του άλλοτε ηγέτη της Hamas στην καρδιά της ιρανική πρωτεύουσας δεν έχει διαψευστεί από το Ισραήλ, μια κίνηση που απλώς εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ.
Η σύγκρουση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους με μια επίθεση μαχητών της Hamas στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας σχεδόν 1.100 ανθρώπους, διαρκεί δέκα μήνες.
Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη παραμένουν ζοφερές, με αμφότερες τις πλευρές να εμμένουν στις απαιτήσεις τους.
Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinkrn, πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την «πιθανώς την καλύτερη, ίσως την τελευταία ευκαιρία» για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ιράν: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους

Ωστόσο, ο Kanaani κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ και του Σιωνιστικού καθεστώτος», υποστήριξε.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να δείξει εάν η διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ένας πολιτικός ελιγμός για να επιτύχει τους δικούς της πολιτικούς στόχους και να κερδίσει χρόνο στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) για να συνεχίσει τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού ή προορίζεται πράγματι να δημιουργήσει συνθήκες για τη δημιουργία κατάπαυση του πυρός», συνέχισε ο Kanaani.
Εν μέσω των διπλωματικών ελιγμών, η αμυντική πολιτική του Ιράν και η υποστήριξή του προς τη Hamas και τη Hezbollah παραμένει αμετάβλητη.
Ο προτεινόμενος υπουργός Άμυνας Aziz Nasirzadeh για την προεδρία της κυβέρνησης Pezeshkian επανέλαβε τη Δευτέρα 19/8 την υποστήριξη του Ιράν στο «Μέτωπο της Αντίστασης».
Ο Nasirzadeh δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις στρατιωτικές εξαγωγές προς τους συμμάχους του Ιράν, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για τη συμμετοχή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου προμήθευε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.
«Το Μέτωπο της Αντίστασης δεν είναι ξεχωριστό από εμάς. Όταν μιλάμε για τις ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβάνεται και το Μέτωπο της Αντίστασης», δήλωσε ο Nasirzadeh, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Ιράν να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες στρατιωτικές του δραστηριότητες.
Υπογράμμισε επίσης τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν ως βασικό παράγοντα για την αποτροπή της εχθρικής επιθετικότητας: «Η αποτροπή και η ισχύς μας εμποδίζουν το θράσος του εχθρού».
Καθώς το Ισραήλ και η Hamas παραμένουν δυνάμεις εγκλωβισμένες σε μια θανάσιμη σύγκρουση, και με τον όρκο του Ιράν για αντίποινα να πλανάται, η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει την προοπτική περαιτέρω βίας και αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης