Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Οριακή άνοδος με το ζόρι, παρά τα ρεκόρ στο εξωτερικό -Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Οριακή άνοδος με το ζόρι, παρά τα ρεκόρ στο εξωτερικό -Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Και πάλι αδύναμη η αγορά μας. Είναι χαμηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι και οι εκροές λόγω MSCI που επηρεάζουν. Άσχημη η εικόνα μας και σήμερα, ενώ την ίδια ώρα βλέπαμε ιστορικά υψηλά για τον DAX. Για άλλη μία φορά υστερεί η δική μας αγορά. Είναι μικρή, είναι λίγοι οι επενδυτές, μάλλον λείπει και το αφήγημα και έτσι βαλτώνει. Τι κι αν τα μισά χαρτιά είναι τσάμπα. Δεν αγοράζουν οι επενδυτές.

Ο Γ.Δ. πότε με τη μία μετοχή, πότε με την άλλη βρίσκει στήριξη, αλλά δεν πείθει. Χθες ήταν η Coca Cola, σήμερα ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Στο +0,11% με τζίρο 89 εκατ. ευρώ αλλά αρκετά πακέτα. Τεράστιος ο τζίρος στη Motor Oil η οποία έκανε 16,3 εκατ. ευρώ και για να την περάσει η Eurobank έπρεπε να κάνει πακέτα πάνω από 11 εκατ. ευρώ.

DAX: Διαβάζεις για συρρίκνωση κατά 0,1% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο της Γερμανίας και τις ανησυχίες για ύφεση και βλέπεις μετά από 2 μέρες το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας σε ιστορικά υψηλά. Η Ελλάδα με ανάπτυξη, βλέπει το Χ.Α. να παραπαίει…

MSCI: Διαβάστε σε προηγούμενο θέμα της στήλης, τις εκτιμήσεις μεγάλου οίκου του εξωτερικού για τις ροές στο αυριανό rebalancing. Όπως φαίνεται από τις εκροές και των άλλων μετοχών, η στάθμιση της χώρας μάλλον μειώνεται και έτσι τα χρήματα που θα φύγουν από την Motor Oil δε θα πάνε στα άλλα χαρτιά. Έτσι εξηγείται και η αδυναμία της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις.

MOTOR OIL: Προφανώς και η σημερινή πτώση δεν έχει να κάνει με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, αλλά με τις εκροές λόγω αφαίρεσης της μετοχής από τον MSCI Greece Standard. Αύριο η μεγάλη μάχη καθώς θα γίνει το rebalancing στις τελικές δημοπρασίες. Ένα άλλο σημαντικό θα λέγαμε στοιχείο είναι η απουσία αγοράς ιδίων το τελευταίο διάστημα, μιας και ήταν στην «ευαίσθητη περίοδο». Τώρα όμως ανακοίνωσε αποτελέσματα και μπορεί να ξεκινήσει ξανά. Και θα είναι πάνω στην ώρα! Υπενθυμίζεται πως κατέχει 2,73 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 2,47% του συνόλου με μέση τιμή 19,055 ευρώ ανά μετοχή. Μεγάλες μάχες και σήμερα. Έγραψε χαμηλό στα 21,22 ευρώ, υψηλό στα 21,82 ευρώ και έκλεισε στα 21,40 ευρώ με απώλειες 1,02% και όγκο 762 χιλ. τεμάχια.

ΜETLEN: Ελπίζουμε να μην κρεμάσει το γράφημα. Έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τη μετοχή και όπως μας λένε στελέχη της αγοράς, ίδια είναι η τάση και στις μεταλλουργικές του εξωτερικού. Βέβαια, ο όμιλος έχει και άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Πάει να αλλάξει πίστα, αλλά οι επενδυτές μάλλον θέλουν πιο χειροπιαστά στοιχεία, προκειμένου να τοποθετηθούν εκ νέου και να πάει η τιμή πιο κοντά στις τιμές στόχους που δίνουν οι αναλυτές. Στα 34,06 ευρώ και στο -0,93%.

ΟΤΕ: Με άνοδο 1,64% αλλά κάτω από τα 15 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Βοήθησε και αυτός με την κατά 1,27% άνοδο.

FOURLIS: Διαβάζοντας συνολικά τι αναφέρουν σήμερα για τη συμφωνία που ανακοίνωσε εμείς διαφωνούμε. Αρχικά θα πούμε πως πρόκειται για μία συμφωνία αγοράς των καταστημάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία και μέσω franchise θα ανοιχθεί σε αγορές που όμως δεν είναι ισχυρές. Πηγές της στήλης που γνωρίζουν, λένε για παράδειγμα πως γίγαντες όπως η JD αφήνουν αγορές στην Ευρώπη και προσηλώνονται στις ΗΠΑ όπου η καταναλωτική δαπάνη είναι μεγαλύτερη.

Επίσης αν για παράδειγμα η Nike βγάλει ένα hot προϊόν, δε θα πάει όπως αντιλαμβάνεστε πρώτα να πουληθεί στη Βοσνία &Ερζεγοβίνη αλλά στις μεγάλες αγορές. Χώρες όπως Κροατία ή Βοσνία ή Μαυροβούνιο μας λένε πως δεν είναι για πολλά καταστήματα. Η στήλη προβληματίζεται, καθώς έχει τη μετοχή στις επιλογές της και εξετάζουμε την αφαίρεσή της. Την έχουμε αρκετά χρόνια από χαμηλότερες τιμές, αλλά σε σχέση με την τελευταία επικαιροποίηση είναι λίγο κάτω αν υπολογίσουμε και το μέρισμα. Με οριακή άνοδο 0,13% σήμερα.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: «ψόφια» τα πράγματα και το βλέπουν όλη. Η απόλυτη απαξίωση για τα μικρά χαρτιά ακόμα και αν είναι τσάμπα. Όμως το ίδιο παρατηρείται και στις αγορές του εξωτερικού. Οι επενδυτές επικεντρώνονται σε λίγα βαριά χαρτιά. Αυτό δηλαδή που γίνεται και εδώ, μόνο που εκεί τα βαριά χαρτιά ανεβαίνουν και ωθούν τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά. Σε εμάς ούτε τα βαριά κάνουν κάτι.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Με αρκετό όγκο σήμερα η μετοχή για τα δεδομένα της αλλά και με βάση τον όγκο των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης. Στα 0,2710 ευρώ και στο +3,44% μετά από συναλλαγές 141 χιλ. τεμαχίων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης