Παροξυσμός στην ΕΕ για Ρωσία, φορτώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο σκοτεινός ρόλος Draghi και το colpo grosso ΗΠΑ
Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παροξυσμός στην ΕΕ για Ρωσία, φορτώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ο σκοτεινός ρόλος Draghi και το colpo grosso ΗΠΑ

Παροξυσμός στην ΕΕ για Ρωσία, φορτώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία –  Ο σκοτεινός ρόλος Draghi και το colpo grosso ΗΠΑ
Υπό άκρα μυστικότητα συζητείται το σχέδιο Draghi με το οποίο η ΕΕ φορτώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η αντιρωσική παράνοια μετατρέπει την ΕΕ σε μία σιδερόφρακτη συμμαχία κρατών προς όφελος των ΗΠΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προγραμματίζει μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ.
Ο στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγική και υλικοτεχνική ικανότητα του κλάδου σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προφανώς δεν είναι ευχαριστημένες με τις τρέχουσες αμυντικές τους ικανότητες.
Σύμφωνα με το Politico, οι Ευρωπαίοι βουλευτές οργανώνουν μια σειρά συζητήσεων που βασίζονται σε σχέδιο που ετοίμασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi.

Ο σκοτεινός ρόλος Draghi

Το σχέδιο περιγράφει την «ανάγκη» για την ΕΕ να επανεκτιμήσει τις αμυντικές της πολιτικές υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.
Πιστεύεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεπάγεται επίσης την εμφάνιση μιας πραγματικής «ρωσικής απειλής», ενώπιον της οποίας τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να δράσουν ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η κύρια ανησυχία των ευρωβουλευτών αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης να λειτουργήσει ικανοποιητικά εν μέσω σεναρίου αυξανόμενων εντάσεων.
Εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από «δομικές προκλήσεις» σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγική ικανότητα, η τεχνολογική πρόοδος και η στρατιωτική βιομηχανική τεχνογνωσία.
Ο Draghi υποστηρίζει στο σχέδιό ότι η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των στρατιωτικών δυνάμεων του υπόλοιπου κόσμου και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση,
επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Υπό άκρα μυστικότητα

Πρέπει να τονιστεί ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Draghi ζητήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen– που διακρίνεται για τα πολεμικά της κηρύγματα και την αντιρωσική της στάση.
Υπάρχουν περισσότερες από 400 σελίδες που επισημαίνουν υποτιθέμενα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και προτείνουν λύσεις μέσω μιας «συστημικής αναθεώρησης» των στρατιωτικών βιομηχανικών δαπανών.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί μυστικά, αποφεύγοντας έτσι πιθανές διαρροές – γεγονός που υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο ανησυχιών για την ασφάλεια εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Draghi είναι η «αλλαγή εστίασης» στις αμερικανικές στρατιωτικές προτεραιότητες.

Colpo grosso ΗΠΑ: Η Ευρώπη αναλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Προφανώς, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει να ανησυχεί λιγότερο για την Ευρώπη, δεδομένης της εμφάνισης άλλων στρατηγικών προτεραιοτήτων – μεταξύ των οποίων μπορεί να αναφερθούν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις στην Ασία-Ειρηνικό.
Ως εκ τούτου, ο Draghi καλεί τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν πιο υπεύθυνα αυτή τη στιγμή, βασιζόμενοι λιγότερο στην ξένη βοήθεια και επεκτείνοντας τις δικές τους δυνατότητες.
Είναι περίεργο να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά ως απαραίτητα και λογικά, αλλά χρησιμοποιώντας λανθασμένες δικαιολογίες και υποθέσεις.
Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από την αμερικανική βοήθεια και να αρχίσει να εστιάζει στη δική της στρατιωτική ανάπτυξη, παρατηρεί ο Leiroz.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, αφού απλά δεν υπάρχει επικείμενη απειλή.
Στο σημερινό πλαίσιο, η επέκταση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών, όχι των Ευρωπαίων.

Χάρη στον Draghi οι Αμερικανοί στρέφουν την προσοχή τους στην Κίνα

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει μια σειρά στρατιωτικών προβλημάτων δεδομένης της εξάντλησης της Δύσης με δύο χρόνια διαδοχικών ηττών στην Ουκρανία.
Με τον παράλογο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, η αμερικανική στρατιωτική κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, έχοντας πολλές ταυτόχρονες ευθύνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το βάρος της «φροντίδας του εαυτού τους» – που σημαίνει να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον προωθεί το αφήγημα ότι αν η Ρωσία νικήσει το Κίεβο, η Ευρώπη θα είναι ο «επόμενος στόχος».
Έτσι, σε απόγνωση, τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν σε αμυντικές βιομηχανίες για να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και έτσι να καθυστερήσουν μια ρωσική νίκη – υποτίθεται ότι «αποτρέποντας την εισβολή στην Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ μειώνουν το στρατιωτικό τους βάρος και μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλους στρατηγικούς στόχους – όπως η προστασία του Ισραήλ και η πρόκληση της Κίνας.
Όμως δεν υπάρχει άμεση απειλή για την Ευρώπη εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα κάθε ευρωπαϊκού κράτους.
Αντί να διεξάγουν άχρηστες στρατιωτικές συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι Eυρωπαίοι βουλευτές θα πρέπει να συζητήσουν τις πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τη βελτίωση της ζωής των ευρωπαϊκών λαών, καταλήγει ο Leiroz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania