Οι μειώσεις επιτοκίων θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ - Θα αποκαθηλωθεί το δολάριο, ο μόνος λόγος που δεν χρεοκοπούν
Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι μειώσεις επιτοκίων θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ - Θα αποκαθηλωθεί το δολάριο, ο μόνος λόγος που δεν χρεοκοπούν

Οι μειώσεις επιτοκίων θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ - Θα αποκαθηλωθεί το δολάριο, ο μόνος λόγος που δεν χρεοκοπούν
Το μεγάλο δίλημμα της Fed
Οι επενδυτές προεξοφλούν μία μεώση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα 17-18/9, «βλέποντας» μία τόνωση στην αμερικανική οικονομία -άρα και στη Wall Street- από την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, το μόνο που «χωρίζει» τις ΗΠΑ των 35 τρισ.δολαρίων χρέους, από τη χρεοκοπία και την κατάρρευση, είναι η ηγετική -προς το παρόν- θέση του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές -ως Νο1 αποθεματικό νόμισμα- και να οδηγήσει τον δείκτη ICE US Dollar Index σε επίπεδα χαμηλότερα των 90 μονάδων, από 100+ τα τελευταία 3 χρόνια.
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed -όπως είναι φυσικό- θα αποδυναμώσει το δολάριο, καθιστώντας εύθραυστη τη θέση της χώρας στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Ομολογουμένως, οι λόγοι για τους οποίους το διεθνές αποθεματικό νόμισμα θα έπρεπε να βυθίζεται αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολλοί όσο και προφανείς: δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον, προσπάθειες για μείωση της παντοδυναμίας του δολαρίου (όπως ένα νέο κοινό νόμισμα των BRICS).
«Η εξήγηση της τρέχουσας απόδοσης του δολαρίου χρησιμοποιώντας μια μεμονωμένη μεταβλητή -την κατεύθυνση της πολιτικής της Fed σε αυτήν την περίπτωση- δεν είναι συνήθως πολύ επιτυχημένη», υποστηρίζει η Isabella Rosenberg της Goldman Sachs.
Η αναλύτρια εκτιμά ότι «αν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, αυτό θα μπορούμε να περιμένουμε ότι θα περιορίσει τον βαθμό στον οποίο η χαλάρωση της Fed θα επιβαρύνει το δολάριο. Ενώ η αγορά τιμολογεί μία ταχεία χαλάρωση από τη Fed, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα χαλάρωσαν περισσότερο την πολιτική τους».
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ισχύς του δολαρίου δεν είναι ένα καλό νέο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Gary Ross, διευθύνων σύμβουλος της Black Gold Investors LLC, προειδοποιεί ήδη από τα μέσα του 2022 ότι «η ανοδική πίεση στο δολάριο είναι καταστροφική για τα commodities».
Ο Tom Dunleavy της MV Capital, σημειώνει ότι οι κίνδυνοι αυτής της δυναμικής είναι «ιδιαίτερα έντονοι στις αναδυόμενες αγορές» επειδή «στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα commodities και έχουν χρέος σε δολάρια» -το πετρέλαιο, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και του χρέους, εξακολουθούν να αποτιμώνται σε δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δημιουργήσει ξαφνικούς κινδύνους στις ΗΠΑ με αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Για παράδειγμα, η εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου 2021 -σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος- οδήγησε σε υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ ετεροχρονισμένα, από τη Fitch Ratings. Όπως το έθεσε ο οίκος αξιολόγησης, το χάος στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια «αντανάκλαση της επιδείνωσης της διακυβέρνησης» που απειλούσε τα οικονομικά των ΗΠΑ, ενώ το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είναι πλέον διπλάσιο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας.
Από την άλλη πλευρά, ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία RSM, εξηγεί ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τη φούσκα dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρά τις απειλές για εμπορικό πόλεμο, την πανδημία και τις αντιπαραθέσεις στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, το δολάριο έχει αναζωπυρωθεί, μια άνοδο που αποδίδουμε στη δύναμη και την καινοτομία της οικονομίας του και στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania