Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ήττα Μητσοτάκη, η Ευρώπη αρνείται να πληρώσει για τον φράχτη στον Έβρο - Nέα μεταναστευτικά κύματα

Ήττα Μητσοτάκη, η Ευρώπη αρνείται να πληρώσει για τον φράχτη στον Έβρο - Nέα μεταναστευτικά κύματα
Η Αθήνα φοβάται ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα
Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στο σχέδιό της για την κατασκευή ενός νέου φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, με ή χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο έξυπνες λύσεις, μεταδίδει το Euractiv.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα φοβάται ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει νέα μεταναστευτικά κύματα και αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες με τον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η κατασκευή φράχτη στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία ξεκίνησε το 2012 και έκτοτε επεκτείνεται με τη χρήση εθνικών οικονομικών πόρων.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση της Γερμανίας να τηρήσει αυστηρότερη στάση στο μεταναστευτικό και οι πολιτικοί στο Βερολίνο κάλεσαν τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να ενισχύσουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ υπό το φως των νέων εξελίξεων, η Αθήνα έθεσε εκ νέου στο τραπέζι το αίτημά της να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του φράχτη από την ΕΕ.
«Ο νέος φράχτης θα κατασκευαστεί με ή χωρίς την Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να αντιτίθεται στη χρηματοδότηση της κατασκευής φράχτη, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα πώς να προστατεύουν τα σύνορά τους.

Έξυπνες λύσεις

«Τα κράτη μέλη πρέπει να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι σε θέση να καθορίσουν καλύτερα πώς να το κάνουν αυτό στην πράξη με τρόπο που να συνάδει πλήρως με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση και ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
«Η εστίαση θα πρέπει να δοθεί σε έξυπνες λύσεις που υποστηρίζουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, όπως τα ολοκληρωμένα, διαλειτουργικά και προσαρμόσιμα συστήματα επιτήρησης», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τι φοβάται η Αθήνα

Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων από την Τουρκία το 2024 σε σχέση με πέρυσι, αλλά σημειώνουν ότι αυτά προέρχονται κυρίως από τη θάλασσα και όχι από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Πολλοί επισημαίνουν ότι η πολιτική σταθερότητα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι το κλειδί για να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα μεταναστευτικά κύματα και η Αθήνα εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης είχε 30λεπτη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία συμφώνησαν και οι δύο να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξάρθρωση των δικτύων λαθρομεταναστών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το βάρος της συνάντησης παρέμεινε στη θετική ατζέντα -όπως η συνεργασία για το μεταναστευτικό- παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν ο Erdogan δήλωσε δημοσίως ότι η Κύπρος πρέπει να χωριστεί σε δύο κράτη, πρόταση που απορρίφθηκε κατηγορηματικά τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες και θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συνάντηση, σημειώνει το Euractiv..
Εν τω μεταξύ, η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία επίθεση στο Λίβανο, έχει προκαλέσει αίσθηση στην Αθήνα.
Σε συνδυασμό με τη σοβαρή οικονομική της κρίση, τα πιθανά μεταναστευτικά κύματα μέσω της Τουρκίας κάνουν την Αθήνα να αισθάνεται άβολα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε ήδη με τον Λιβανέζο ομόλογό του Abdallah Bou Habib και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε Λιβανέζους πολίτες που έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται θεραπεία.
Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν στο Euractiv ότι το μεταναστευτικό ζήτημα τέθηκε σε όλες τις επαφές ως πιθανή παράπλευρη συνέπεια της ευρύτερης διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα στο Τελ Αβίβ.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας ηγέτης δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός τις οποίες «οι Ισραηλινοί φίλοι μας» δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης