Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται τα σκάνδαλα από την Von Der Leyen – Πλήρωσε 149 χιλ. ευρώ καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας για σύμβουλο… γεωργίας

Συνεχίζονται τα σκάνδαλα από την Von Der Leyen – Πλήρωσε 149 χιλ. ευρώ καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας για σύμβουλο… γεωργίας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύξησε τον μισθό των ακαδημαϊκών σε σχεδόν 1.000 ευρώ την ημέρα
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen όρισε μισθό 64% υψηλότερο από το ανώτατο όριο που ορίστηκε για τους συμβούλους προκειμένου να πληρώσει έναν καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας για να επιβλέψει μια έκθεση ορόσημο για τη… γεωργία.
Στα 973,79 ευρώ την ημέρα, η ημερήσια αμοιβή του Peter Strohschneider για την παράδοση της έκθεσης με τίτλο «Στρατηγικός Διάλογος για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ» ξεπερνά το μέγιστο όριο των 594,22 ευρώ που συνήθως παρέχεται στους ειδικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Politico.
Ένας εμπειρογνώμονας που συνέταξε μια έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους ειδικούς συμβούλους είπε ότι τα 149.963,66 ευρώ που διατέθηκαν για να πληρωθεί ο Strohschneider για 154 ημέρες εργασίας ήταν «σπατάλη δημοσίου χρήματος».
«Βρίσκω τα 150.000 ευρώ απλά [μη ρεαλιστικά] υψηλά και, πιθανώς, επίσης όχι απαραίτητα», είπε ο Christoph Demmke, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vaasa στη Φινλανδία.
Σύμφωνα με την υπηρεσία σταδιοδρομίας της ΕΕ, η ημερήσια αμοιβή του Strohschneider είναι σε επίπεδο γενικού διευθυντή στην Επιτροπή.
Ωστόσο, χάρη σε μια εξαίρεση από τις κατευθυντήριες γραμμές για τους μισθούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι αντίθετο με τους κανόνες να καταβάλλεται σε ειδικούς συμβούλους ο ανώτατος μισθός για τους υπαλλήλους της ΕΕ.
Δεν είναι ασυνήθιστο για την Επιτροπή να συνεργάζεται με άμισθους ειδικούς συμβούλους.
Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, με τον οποίο η Von Der Leyen είχε συμβόλαιο να γράψει μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεν πληρώθηκε.

Το αγροτικό ζήτημα

Η Von der Leyen προσέλαβε τον ειδικό στις μεσαιωνικές μελέτες σε μια εποχή που οι αγρότες πρωτοστάτησαν σε έντονες διαμαρτυρίες κατά των φιλικών προς το κλίμα κανονισμών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο Strohschneider προσλήφθηκε «για να ηγηθεί του διαλόγου που συνέβαλε στην ενίσχυση της κατανόησης των τρεχουσών και αναμενόμενων προκλήσεων για τα τρόφιμα και τη γεωργία της ΕΕ», καθώς και «να σφυρηλατήσει μια νέα προσέγγιση βασισμένη στη συναίνεση για την εξεύρεση λύσεων με τη συμμετοχή αγροτών και άλλων βασικών ενδιαφερομένων από όλη την ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Balazs Ujvari.
Ερωτηθείς εάν ο Strohschneider έγραψε την έκθεση ο ίδιος, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν σε θέση να προτείνει τη γλώσσα» για αυτήν και ότι ένας «περιορισμένος αριθμός προσωπικού» βοήθησε τον Strohschneider να την γράψει.

«Αυθαίρετη» διαδικασία

Το Politico ρώτησε την Επιτροπή γιατί προσέλαβε έναν καθηγητή με ειδίκευση στη μεσαιωνική ιστορία.
«Δεν πρόκειται για τις [εξειδικευμένες] ακαδημαϊκές γνώσεις του καθηγητή Peter Strohschneider, αλλά για την προσωπικότητα και την ικανότητά του να ηγείται ως έμπιστος διαμεσολαβητής σε περίπλοκες διαδικασίες διαπραγμάτευσης», απάντησε ο Ujvari.
Εναπόκειται σε κάθε επίτροπο να προσδιορίσει ένα άτομο που θέλει να προσλάβει ως ειδικό σύμβουλο, δήλωσε μια άλλη εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Veronica Favalli.
Στη συνέχεια, το Σώμα των Επιτρόπων υπογράφει πρόταση από τον αρμόδιο επίτροπο για τη διοίκηση, Johannes Hahn.
«Η επιλογή των ειδικών συμβούλων είναι αρκετά αυθαίρετη», είπε ο Demmke, ο καθηγητής.
«Αυτή δεν είναι μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής. Είναι στο χέρι των επιτρόπων και του προέδρου ποιον θα επιλέξουν.
Επομένως, αυτή μπορεί να μην είναι μια δίκαιη διαδικασία».
Το POLITICO επικοινώνησε απευθείας με τον Strohschneider, αλλά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill απάντησε, λέγοντας ότι χειριζόταν όλη την επικοινωνία που σχετίζεται με το έργο του.

Στρατιά συμβούλων

Οι μεμονωμένοι επίτροποι ή ολόκληρα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να διορίσουν ειδικούς συμβούλους για περιορισμένες χρονικές περιόδους, αν και δεν αμείβονται πάντα.
Από τότε που η Επιτροπή ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία της το 2019, οι επίτροποι της έχουν διορίσει περίπου 100 ειδικούς συμβούλους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell προσέλαβε έξι, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Margrethe Vestager προσέλαβε τρεις και η ίδια η von der Leyen προσέλαβε πέντε, συμπεριλαμβανομένου του Strohschneider.
Ο Strohschneider δεν είναι ο μόνος από τους τέσσερις σημερινούς ειδικούς συμβούλους της von der Leyen που πληρώνεται.
Ο Βρετανοβέλγος γιατρός Sir Peter Piot απασχολείται επί του παρόντος «για να συμβουλεύει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και την προβολή που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια της υγείας στο πλαίσιο του COVID-19 και άλλων διεθνών απειλών για την υγεία», σύμφωνα με την Επιτροπή.
Το δεύτερο έγγραφο δείχνει ότι αμείβεται στο ίδιο ανώτατο επίπεδο με τον Strohschneider για μέγιστο διάστημα 58 ημερών εργασίας μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Ο Piot συμβουλεύει την von der Leyen στον ρόλο από τον Μάιο του 2020, αν και ο μισθός του πριν από τον Απρίλιο δεν είναι δημόσιος.
Άλλοι ειδικοί σύμβουλοι του Von der Leyen είναι ο Draghi, ο οποίος παρέδωσε μια έκθεση 400 σελίδων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, και ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö, ο οποίος συντάσσει έκθεση για την αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.
Κανένας από τους δύο δεν πληρώθηκε για την εργασία τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker είναι επίσης άμισθος σύμβουλος στην Επιτροπή, προσαρτημένος στον επίτροπο προϋπολογισμού Johannes Hahn.
Η Επιτροπή, όταν διόρισε τον Strohschneider, σημείωσε την εμπειρία του από την προεδρία μιας παρόμοιας διαβούλευσης για το μέλλον της γεωργίας για τη γερμανική κυβέρνηση από το 2020.
Ο Strohschneider δεν πληρώνεται για τη δουλειά του για τη γερμανική κυβέρνηση, τα έξοδα μετακίνησης και πληρωμή έως και 30 ευρώ ανά συνάντηση, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κυβερνητικούς κανόνες.
Η προεδρία του στη γερμανική επιτροπή είναι επί του παρόντος ανενεργή όσο εργάζεται για την Ε.Ε.

Οι μισθοί

Τα επίπεδα μισθών πολλών ειδικών συμβούλων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν στην Επιτροπή το 2024 υποδηλώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα - εάν πληρωθεί - είναι στο χαμηλότερο ποσοστό μεσαίας διοίκησης των 594,22 ευρώ την ημέρα.
Οι κανόνες της Επιτροπής ορίζουν ότι μπορεί να αποκλίνει από αυτά τα ποσοστά σε «δεόντως τεκμηριωμένες εξαιρετικές περιπτώσεις».
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο το τεκμηρίωσε αυτό η Επιτροπή, ο Ujvari είπε ότι «οφείλεται στην πολυπλοκότητα του διαλόγου σε ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων και δεδομένου του υψηλού προφίλ του ρόλου, ο οποίος περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις με φορείς υψηλού επιπέδου, και σύμφωνα με συγκρίσιμες προηγούμενες περιπτώσεις».
«Αυτό το ποσό (149.963,66 ευρώ) διαβιβάστηκε από την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης», έγραψε ο Ujvari.
Η αμοιβή του θα εξαρτηθεί από τον συνολικό αριθμό των ημερών που εργάστηκε από το μέγιστο των 154 ημερών, δήλωσε η Επιτροπή όταν επιβεβαίωσε το ποσό που διατέθηκε για τον μισθό του Strohschneider, περιγράφοντάς το ως «ενδεικτικό ποσό».
Σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής για τους ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2007, οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων απαλλάσσονται από εθνικούς φόρους και υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερο λεγόμενο κοινοτικό φόρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης