Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σλοβακία με εμπλοκή της Νότιας Κορέας – Στη Σεούλ ο Fico για τη συμφωνία

Νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σλοβακία με εμπλοκή της Νότιας Κορέας – Στη Σεούλ ο Fico για τη συμφωνία

Παρά τις συμφωνίες και τις χρηματοδοτήσεις το εργοστάσιο θα παραμείνει ολοκληρωτικά σε κρατικά χέρια

Σχετικά Άρθρα
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Νότια Κορέα θα μπορούσε να γίνει βασικός εταίρος στα φιλόδοξα σχέδια της Σλοβακίας για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού.
Ο Fico πρόκειται να επισκεφθεί τη Σεούλ σε ένα ταξίδι εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, περιγράφοντας το ταξίδι ως ένα από τα πιο σημαντικά που θα κάνει κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του.
«Το θεωρώ ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια που έχω κάνει ποτέ ως πρωθυπουργός», δήλωσε την Παρασκευή (27/9/2024).
Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Σεούλ το Σάββατο και αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.200 MW στο χώρο της υπάρχουσας εγκατάστασης Jaslovské Bohunice, ένα έργο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της Σλοβακίας τον Μάιο.
Ο προτεινόμενος σταθμός θα έχει χωρητικότητα τρεις φορές μεγαλύτερη από τους σημερινούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της Σλοβακίας.

Πλήρως κρατικό

Ο Fico τόνισε ότι το εργοστάσιο θα είναι πλήρως κρατικό, αλλά το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο παραμένει αβέβαιο.
Η Σλοβακία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τέσσερις χώρες — Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Νότια Κορέα — σχετικά με την κατασκευή του εργοστασίου.
«Δεν λέμε ακόμη ποια χώρα πρέπει να το παράγει, αλλά αρχίζουμε να επικοινωνούμε μαζί τους», είπε ο Fico.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη στη Νότια Κορέα θα καταλήξει σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα καλύπτει την ενεργειακή ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού.
«Είναι απόδειξη ότι κάνουμε πολιτική και στις τέσσερις πλευρές του κόσμου», πρόσθεσε ο Fico.
Οι σημερινοί πυρηνικοί σταθμοί της Σλοβακίας, οι οποίοι διαθέτουν αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, έχουν ήδη ενσωματώσει δυτικά συστήματα και η γαλλική εταιρεία Framatome αναμένεται να προμηθεύει πυρηνικά καύσιμα για αυτούς στο μέλλον.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει θέσει προθεσμία στις 30 Οκτωβρίου για τη Saková και τον υπουργό Οικονομικών Ladislav Kamenický να υποβάλουν το αρχικό σχέδιο για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος του έργου και των όρων χρηματοδότησης.
Ο Fico, ωστόσο, εξέφρασε σιγουριά για τις επιλογές χρηματοδότησης, δηλώνοντας:
«Δεν με ανησυχεί καθόλου η χρηματοδότηση.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αναχρηματοδότηση και θα ρωτήσουμε και τους πιθανούς συνεργάτες μας γι' αυτό».
Σύμφωνα με την Saková, η Σλοβακία βρίσκεται σε ισχυρή θέση λόγω πολλών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ήδη προετοιμασμένων εκτάσεων, των υφιστάμενων αδειών για την εκτίμηση των επιπτώσεων της κατασκευής και του περιβάλλοντος και του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η κυβέρνηση βλέπει το νέο πυρηνικό εργοστάσιο ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση που, σύμφωνα με τον Fico, «μετά από 15 έως 20 χρόνια θα γίνει μηχανή χρήματος», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της χώρας στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης