Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στο εξωτερικό – Cenergy και τράπεζες στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στο εξωτερικό – Cenergy και τράπεζες στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Υποτονικά ξεκινήσαμε σήμερα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού. Μετά τη χθεσινή πορεία της Wall Street οι επενδυτές είναι κάπως επιφυλακτικοί. Θα λέγαμε πάντως πως αν και ο τζίρος είναι χαμηλός η δική μας αγοράς κρατιέται καλά και κινείται ο Γ.Δ. πέριξ του χθεσινού κλεισίματος.

CENERGY: Η μέρα είναι δική της. Χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης των συναλλαγών και μπήκαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Το νέο σύνολο μετοχών. Πιο συγκεκριμένα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 22,22 εκατ. νέες μετοχές και το νέο σύνολο ανέρχεται στα 212,38 εκατ. μετοχές. Η μετοχή άνοιξε με απώλειες 1,32% και βρίσκεται στα 9 ευρώ, δηλαδή στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Λογική μας φαίνεται η πορεία, καθώς όλες οι τελευταίες διαθέσεις μετοχών και εισαγωγές που έχουν γίνει στο Χ.Α., διαπραγματεύονται χαμηλότερα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σε αναβάθμιση της σύστασης από ίση απόδοση σε υπεραπόδοση και σε αύξηση της τιμής στόχου από τα 9,20 ευρώ στα 9,40 ευρώ προχώρησε η Euroxx για τη μετοχή. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της πιστεύει ότι η αδύναμη απόδοση της μετοχής μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο (-7,8%) προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να αποκτήσουν έκθεση σε ένα αμυντικό μακροπρόθεσμο στόρι με σταθερή ροή μερισμάτων και βιώσιμες αποδόσεις άνω του 8% (και 10,6% από τα κέρδη του 2024). Οριακά υψηλότερα άνοιξε η μετοχή και στα 7,58 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προσεκτικό το άνοιγμα καθώς υποχωρούν οι αγορές της Ευρώπης. Λίγο υψηλότερα έχει ανοίξει η Πειραιώς και η Eurobank. Οριακά χαμηλότερα οι δύο άλλες συστημικές. Η Τράπεζα Κύπρου και πάλι χαμηλότερα και στα 4,26 ευρώ.

MOTOR OIL: Βγαίνουν και πάλι μικρές πωλήσεις. Απλά χρειάζονται λίγο καλύτεροι αγοραστές, γιατί εδώ που έχει φτάσει μάλλον δεν δικαιολογείται η απουσία αγοραστών, αλλά γενικότερα το κλίμα είναι υποτονικό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Έχει παραξενέψει αρκετούς η τιμή με την οποία θα επιστρέψει στο ταμπλό η μετοχή και η τιμή που θα έχει το δικαίωμα. Όμως η αύξηση είναι μεγάλη, τα κεφάλαια που πρέπει να βάλει κάποιος πολλά και ο τύπος που δίνει την τιμή είναι επίσης συγκεκριμένος. Αναμενόμενο λοιπόν να είναι χαμηλή η τιμή της μετοχής και υψηλό το δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα και όπως ανακοινώθηκε, όταν θα επιστρέψει στο ταμπλό, θα έχει γίνει το reverse split, άρα οι 100 μετοχές θα έχουν γίνει 1, και θα έχει αποκοπεί και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου.

Η τιμή εκκίνησης της μετοχής είναι τα 0,524 ευρώ και η τιμή εκκίνησης του δικαιώματος 210 ευρώ. Νομίζουμε πως η μετοχή ξεκινάει εκεί όπου είναι περίπου ο μέσος όρος όσων αποφάσισαν να τοποθετηθούν από τα 5 ευρώ και κάτω και θα μπουν στην αύξηση και με τις νέες μετοχές και με τα warrants. Σημειώνουμε επίσης τη χθεσινή ανακοίνωση για δέσμευση του Fiera Capital, ένα μεγάλο fund, να βάλει 12 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Αν δούμε και άλλες τέτοιες κινήσεις θα βελτιωθεί κάπως και η διασπορά.

TRADE ESTATES: Θα επενδύσει 75 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό. Στα 31 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα της έκτασης που θα πληρώσει στη Lamda. Έχει δώσει ήδη προκαταβολή 4,5 εκατ. ευρώ. Το 75% θα δοθεί το 2025 και το υπόλοιπο όταν ολοκληρωθεί το έργο. Το έργο θα γίνει μαζί με το Ellenikon Mall, ώστε να λειτουργήσουν ταυτόχρονα.

ΕΥΑΘ: Με λίγα κομμάτια την πιέζουν καθημερινά. Αδικαιολόγητα χαμηλή η αποτίμηση των 113 εκατ. ευρώ και ίσως η διοίκηση θα πρέπει να κάνει μια-δυο κινήσεις για να βελτιώσει το προφίλ της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης