Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει; - Ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν κολλήσει... ράλι στα τραπεζικά ομόλογα - Προς νέα άνοδο των τιμών

Τι συμβαίνει; - Ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχουν κολλήσει... ράλι στα τραπεζικά ομόλογα - Προς νέα άνοδο των τιμών
Οι φετινές εκδόσεις πήραν την σκυτάλη από τις παλιότερες
Σχετικά Άρθρα
Απτόητο συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, ύστερα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα χρήματα για τους επαγγελματίες επενδυτές είναι σαφώς περισσότερα από όσα πραγματοποιούν στις μετοχές και δείχνουν ότι, τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα διαθέτουν ακόμα αξία.
Αν και ξένοι οίκοι ανέμεναν στις αναλύσεις τους μια παύση στην άνοδο, η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και για τις εκδόσεις 2024.
Το ερώτημα για τους επενδυτές γιατί το ράλι τιμών των ομολόγων δεν έχει μεταφερθεί και στις μετοχές. Σ αυτό οι ξένοι διαχειριστές απαντούν ότι οι πρόσφατες διαθέσεις μετοχών επιβάρυναν υπέρμετρα την αγορά. Εξάλλου, οι διεθνείς αγορές που σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στον τραπεζικό κλάδο δεδομένων και των υψηλότερων μερισμάτων.
Ένα μειονέκτημα επίσης ύστερα από την χθεσινή τρίτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αδυναμία του ευρώ, είναι ότι οι διαχειριστές με διεθνή έκθεση συνήθως προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά από την πτώση επιτοκίων.
Όσο το νόμισμα υποτιμάται, τότε οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να μειωθούν όταν θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή τους σε πιο ισχυρά νομίσματα.
Ύστερα, όμως, από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν για πρώτη φορά να αυξήσουν το ύψος των εκδόσεων πάνω από 500 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η ζήτηση από μια μεγαλύτερη “δεξαμενή” κεφαλαίων.
Για πρώτη φορά μπορούν να επενδύσουν μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία, ταμεία υποδομών, ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν συμμετείχαν στις εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω της έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ποιές εκδόσεις ξεχωρίζουν από το 2024

Από τις εκδόσεις του 2024, το 6ετές ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς που εκδόθηκε τον Απρίλιο, μια έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ κινείται στο 104,4% της ονομαστικής αξίας και προσφέρει ετήσιο κουπόνι 5%.
Το 7ετές ομόλογο της Eurobank που εκδόθηκε επίσης τον Απρίλιο του 2024, έκδοση 750 εκατ. ευρώ κινείται στα 104,27% της ονομαστικής αξίας με κουπόνι 4,875%.
Η μεγάλη έκδοση της Πειραιώς, ύψους 650 εκατ. ευρώ (πενταετία) κινείται στο 102,36% με ετήσιο επιτόκιο 4,625%.
Το 10ετές ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ κινείται στο 104.36% της ονομαστικής αξίας με ετήσιο επιτόκιο 5,873%.
Στο 104,26% της ονομαστικής αξίας κινείται και το 10ετες ομόλογο της Alpha Bank, μια έκδοση 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 6%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης