Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ο απελπισμένος Tusk εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς

Πολωνία:  Ο  απελπισμένος Tusk εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς
Ο Tusk προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει ότι ο νυν πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), θα αντικατασταθεί από έναν πιο φιλικό πρόεδρο
Η μετανάστευση αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για ακροδεξιά πολιτικά κόμματα.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk, στοχεύει να κλείσει αυτή την πόρτα, εργαλειοποιώντας το ζήτημα. 
Γι' αυτό ο κατά τα άλλα κεντρώος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Πολωνία θα σταματήσει να αναγνωρίζει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και την περασμένη εβδομάδα πέτυχε συναίνεση μεταξύ άλλων ηγετών της ΕΕ που υποστήριξαν την έκκλησή του ότι μια χώρα μπορεί να επικαλείται λόγους ασφαλείας ως δικαιολογία.
«Σαφώς είδε το μεταναστευτικό ως ένα δύσκολο ζήτημα για το πολιτικό του μέλλον και προσπαθεί να το εξουδετερώσει», δήλωσε στο Politico ο Aleks Szczerbiak, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σάσεξ που παρακολουθεί την Πολωνία.

Οι αριθμοί δεν φαίνονται τόσο τρομεροί.
Η Πολωνία είναι μια χώρα σχεδόν 37 εκατομμυρίων κατοίκων και μέχρι στιγμής φέτος έχουν γίνει περίπου 26.000 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων από τη Λευκορωσία.
Αλλά ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και αυξάνεται.
Η Γερμανία έχει επιβάλει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους και στέλνει χιλιάδες μετανάστες πίσω στην Πολωνία.
Και ο Tusk δεν μπορεί να αντέξει πολιτικές ταλαντεύσεις ενόψει των πολωνικών προεδρικών εκλογών του 2025.

Όλα έχουν να κάνουν με την εκλογή Προέδρου

Ο Tusk προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει ότι ο νυν πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), θα αντικατασταθεί από έναν πιο φιλικό πρόεδρο που θα σταματήσει να μπλοκάρει τη βασική νομοθεσία.
Αντιδρώντας με οργή στην άρνηση του Duda να ορκίσει τους υποψήφιους πρεσβευτές που πρότεινε η κυβέρνησή του, ο Tusk στις 10 Οκτωβρίου ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν μπορούσε να περιμένει τη λήξη της θητείας του Ντούντα.
«Ξέρω, έχουν απομείνει μόνο 299 ημέρες, αλλά αυτές οι 299 είναι πάρα πολλές».
Όμως το κόμμα του Tusk, η Πλατφόρμα των Πολιτών, βρίσκεται σε στατιστικό αδιέξοδο με το PiS, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Αν και ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Rafał Trzaskowski, που θεωρείται ο πιθανότερος υποψήφιος του κόμματος, προηγείται στις προεδρικές δημοσκοπήσεις, το PiS δεν έχει ακόμη επιλέξει τον δικό του υποψήφιο.
Ο Jarosław Flis, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας, υπογράμμισε ότι κάθε μία από τις τελευταίες τέσσερις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία πήρε μια αναπάντεχη τροπή κατά τους τελευταίους μήνες.
«Γνωρίζει ότι, παρόλο που ο Trzaskowski προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τίποτα δεν είναι σίγουρο πριν από τις εκλογές και γνωρίζει ότι οι προεδρικές εκλογές συχνά μετατρέπονται σε δημοψηφίσματα για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Flis.
Αυτό είναι που κάνει την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου του Tusk τόσο σημαντική πολιτικά.
Ο ηγέτης του PiS Jarosław Kaczyński εκμεταλλεύτηκε τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι μετέφεραν «κάθε είδους παράσιτα» και ότι οι πολιτικές της ΕΕ θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Πολωνία να δεχτεί έως και 100.000 μουσουλμάνους.
Το θέμα βοήθησε το PiS να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές αργότερα το ίδιο έτος.
«Η μετανάστευση είναι καύσιμο πυραύλων για τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα», δήλωσε ο Szczerbiak.
Ο Tusk, ο οποίος είχε διατελέσει νωρίτερα πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2014, επέστρεψε στην πολωνική πολιτική το 2021 και υιοθέτησε πολύ πιο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό από πολλούς άλλους στο κόμμα του.

Απογοητευμένοι οι Πολωνοί

Ωστόσο, οι τελευταίοι μήνες της νέας κυβέρνησης ήταν απογοητευτικοί, καθώς οι υποσχέσεις του Tusk να χαλαρώσει τον δρακόντειο νόμο της Πολωνίας για τις αμβλώσεις, να επιτρέψει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια, να ανατρέψει την πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος από το PiS και να διώξει τα αδικήματα της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν μέχρι στιγμής φέρει ελάχιστα αποτελέσματα.
Ο λόγος είναι τόσο οι διαιρέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και οι ενέργειες μπλοκαρίσματος από τον Duda.
Ο κίνδυνος είναι ότι οι δικοί του απογοητευμένοι υποστηρικτές του θα μείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, ενώ οι υποστηρικτές του PiS και άλλοι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης θα προσέλθουν δυναμικά.
Η οικειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από τον Tusk έχει προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση.
Το PiS πραγματοποίησε συνέδριο του κόμματος στις 12 Οκτωβρίου, αλλά λίγοι το πρόσεξαν.
Μια πρώτη δημοσκόπηση έδειξε σταθερή υποστήριξη για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με 49% υπέρ και μόνο 24% κατά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης