Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέρρευσαν τα σχέδια των ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν - Τα απόρρητα έγγραφα που χάλασαν τα σχέδια του Netanyahu

Διέρρευσαν τα σχέδια των ισραηλινών αντιποίνων κατά του Ιράν - Τα απόρρητα έγγραφα που χάλασαν τα σχέδια του Netanyahu
Οι ΗΠΑ γνώριζαν τα σχέδια της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για εκτόξευση τουλάχιστον 16 βαλλιστικούς πυραύλων "Golden Horizon" και τουλάχιστον 40 πυραύλων "ROCKS"
Άκρως απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκαλύπτουν τις ισραηλινές προετοιμασίες για μια εκτεταμένη επίθεση στο εσωτερικό του Ιράν διέρρευσαν στο διαδίκτο, ματαιώνοντας, έτσι, τα σχέδια του Ισραήλ για εξαπόλυση αντιποίνων προς την Τεχεράνη.
Πιο συγκεκριμένα, τα έγγραφα της National Geospatial Intelligence Agency άρχισαν να κυκλοφορούν διαδικτυακά αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό υπό τον τίτλο "Middle East Spectator".
Χρονολογούνται από τις 15 έως τις 16 Οκτωβρίου και φέρουν την ένδειξη "Top Secret".
Τα έγγραφα τόνιζαν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τα σχέδια της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για εκτόξευση τουλάχιστον 16 βαλλιστικούς πυραύλων "Golden Horizon" και τουλάχιστον 40 πυραύλων "ROCKS".
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι ισραηλινές προετοιμασίες ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου στις αεροπορικές βάσεις Ramat David και Ramon.
Μάλιστα, αρκετά μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ επικαλέστηκαν πηγές που επιβεβαίωσαν αυτά τα στοιχεία.

Η μεγάλη άσκηση που πρόδωσε το Ισραήλ

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στη συνέχεια πραγματοποίησε μια μεγάλη άσκηση στις 15 Οκτωβρίου, σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα απαιτούνταν για μια επίθεση στο Ιράν, με έμφαση στον εναέριο ανεφοδιασμό και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις περιλάμβαναν τουλάχιστον τρία αεροσκάφη KC-707 τάνκερ, ένα αεροσκάφος G550 Gulfstream για έγκαιρη προειδοποίηση και ελέγχου, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη μακροχρόνιων επιχειρήσεων μαχητικών αεροσκαφών.

GaRnLeaXsAAL6Lg.png

Εκτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ

Ένα άλλο έγγραφο από τη National Security Agency περιέγραψε ασκήσεις της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που περιλάμβαναν πυραύλους αέρος-εδάφους, οι οποίες θεωρήθηκαν προετοιμασίες για επιθέσεις στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ διερευνούν επί του παρόντος τη διαρροή αυτών των άκρως απόρρητων πληροφοριών, την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «βαθύτατα ανησυχητική».
Σχολιάζοντας τις πιθανές συνέπειες της διαρροής, ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή και πρώην αξιωματικός της CIA, Mick Mulroy, σημείωσε: «Αν είναι αλήθεια ότι τα ισραηλινά τακτικά σχέδια για απάντηση στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου έχουν διαρρεύσει, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση... Η μελλοντική συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο. Η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό στοιχείο στη σχέση, και ανάλογα με το πώς έγινε η διαρροή, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να διαβρωθεί».
Άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν την πιθανότητα περαιτέρω διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών.

Μια βολική δικαιολογία για το Ισραήλ η διαρροή εγγράφων (;)

Με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να έχουν δεσμευτεί για μια «άμεση και σκληρή» επίθεση στο Ιράν, οι πρόσφατες διαρροές δίνουν αν μη τι άλλο στο Τελ Αβίβ μια δικαιολογία προκειμένου να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με το Ιράν.
Σημειωτέον ότι αν και η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί περιορισμένες επιθετικές δυνατότητες, το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Φρουρών της Επανάστασης θεωρούνται από τα πιο ισχυρά στην περιοχή, ενώ έχουν επιδείξει την ικανότητα να παρακάμψουν το πολυεπίπεδο δίκτυο αεράμυνας του Ισραήλ.
Τα ιρανικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν επίσης τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά μερικά από τα πιο προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης