Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Αναθεωρεί το πακέτο 28 δισ. ευρώ η Κυβέρνηση - Τι λύση προτείνεται ;

Αναθεωρεί το πακέτο 28 δισ. ευρώ η Κυβέρνηση - Τι  λύση προτείνεται ;
(upd)Σχεδιάζει να αναθεωρήσει το υπουργείο οικονομικών το πακέτο οικονομικής στήριξης που δόθηκε από το κράτος στις τράπεζες ώστε να χορηγηθεί μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα.
Από τα 28 δις ευρώ που διατέθηκαν τελικά χρησιμοποιήθηκαν περίπου 11 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου με τους επιτρόπους στις τράπεζες και τον διοικητή της ΤτΕ κ Γ Προβόπουλο αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθεωρήσει το πακέτο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο.
Τους επιτρόπους τους συνάντησε καθώς λήγει η περίοδος χρήσης του πακέτου οικονομικής στήριξης και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει  και νέα παράταση.
Με βάση ενδείξεις καθώς ακόμη η κυβέρνηση μελετά τον τρόπο αξιοποίησης , υπάρχει ενδεχόμενο να προταθεί στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και το δημόσιο να εγγυηθεί μέρος των δανείων που θα παράσχουν οι τράπεζες οι οποίες θα αντλήσουν ρευστότητα μέσω του πακέτου οικονομικής στήριξης.
Η μερική χρήση των 28 δις ευρώ έχει αιτιολογία. Το αυξημένο κόστος.
Π.χ. για την παροχή εγγύησης στις τράπεζες θα πληρώσουν περίπου επιτόκιο 4% με 4,2% και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά.
Επίσης οι τράπεζες τα 11 δις ευρώ που έλαβαν από το δημόσιο τα χρησιμοποίησαν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα.
Όμως τώρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα για περιόδους πάνω από 6μηνο.
Όπως ανακοινώθηκε ο  υπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ συζητήθηκε και η πορεία εφαρμογής του προγράμματος αύξησης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Από τη συζήτηση, επιβεβαιώθηκε η πορεία ανάκαμψης και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.  
Από τους Επιτρόπους ζητήθηκε η κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προγραμματικών της δεσμεύσεων και με συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα προωθείται γενικότερα η αναθεώρηση του προγράμματος αύξησης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (28 δισ. ευρώ), το οποίο στην παρούσα του μορφή δεν διοχετεύει την απαραίτητη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης