Οι ATACMS και Storm Shadows είναι απίθανο να αλλάξουν το παιχνίδι για την Ουκρανία
Μάλιστα, οι τωρινοί αδύναμοι και άπειροι ηγέτες των Δυτικών κρατών (με τους ισχυρούς ηγέτες της ανεπτυγμένης ΕΕ να σταματούν στην Angela Merkel), είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, σε σημείο που ακόμη και φιλο-ΝΑΤΟϊκοί ιστότοποι να προειδοποιούν πως ο Vladimir Putin δεν μπλοφάρει και θα επιτεθεί με τον πύραυλο Oreshnik, αν οι χώρες της Δύσης δεν σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και δη τα χτυπήματα με ATACMS.
Ενδεικτικά, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο National Interest, αναφέρει πως η αμφιλεγόμενη κίνηση του Joe Biden να αυξήσει την ένταση επιτρέποντας χτυπήματα ATACMS σε ρωσικό έδαφος, κλιμάκωσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Η τελευταία πράξη δεν είναι παράνομη αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπέγραψαν ποτέ τη Σύμβαση της Οτάβα, αν και εξακολουθεί να είναι ηθικά αμφίβολη», σχολιάζει η Anna Matveeva του King's Russia Institute στο Λονδίνο, ενώ αναμένει νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία πριν αναλάβει την προεδρία (1/1/2025) ο Donald Trump.
«Στρατιωτικά, οι πύραυλοι ATACMS και Storm Shadows είναι απίθανο να αλλάξουν το παιχνίδι για την Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός είναι εξοικειωμένος μαζί τους.
Η Ουκρανία δεν έχει μεγάλα αποθέματα πυραύλων και η προτεραιότητά της έγκειται στην υπεράσπιση του εδάφους της αντί να διατηρεί το έδαφος στο Kursk της Ρωσίας επ' αόριστον»....
Επιπλέον, συνεχίζει η αρθρογράφος, εάν ένα σφάλμα οδηγήσει έναν δυτικό πύραυλο να προσγειωθεί σε ένα ρωσικό νηπιαγωγείο, θα επιβαρύνει τη διεθνή φήμη της Δύσης.
Αυτό που φαίνεται προφανές είναι ότι ο Joe Biden είναι αποφασισμένος να αφήσει όσο το δυνατόν πιο περίπλοκη κληρονομιά εξωτερικής πολιτικής στον διάδοχό του και να διαταράξει τις φιλοδοξίες του Donald Trump να φέρει ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η εντύπωση είναι ότι η Ρωσία προκαλείται σε μια απερίσκεπτη απάντηση, καθιστώντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Vladimir Putin υπερβολικά δύσκολες -ακόμα και για τον Donald Trump.
«Έτσι, τα πλήγματα με ATACM στις περιοχές Kursk και Bryansk της Ρωσίας στις 19 και 21 Νοεμβρίου έθεσαν στη Μόσχα ένα δίλημμα: να απαντήσει σθεναρά και να εγκαταλείψει τις ελπίδες για ειρήνη ή να καταπιεί την περηφάνια της και να περιμένει δύο μήνες μέχρι να αναλάβει ο Donald Trump.
Δεδομένου ότι ο Vladimir Putin κάνει αυτό που λέει, δεν μπορεί να αφήσει ένα χτύπημα να περάσει έτσι. Διαφορετικά, η εικόνα της ρωσικής δύναμης θα αμαυρωθεί και οι απειλές της για τη Δύση θα στερούνταν αξιοπιστίας. Ο Vladimir Putin έπρεπε να ενεργήσει, τουλάχιστον από σεβασμό στον εαυτό του.
Η Μόσχα επέλεξε να απαντήσει στο υπάρχον πεδίο μάχης αντί να επιτεθεί στα δυτικά συμφέροντα παγκοσμίως. Η εκτόξευση του Oreshnik, ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς χωρίς πυρηνική κεφαλή σε μια ήδη πλήρως κατεστραμμένη Ουκρανία, εξυπηρετούσε αυτόν τον σκοπό.
Η επίθεση έδειξε τα δόντια της Ρωσίας χωρίς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Η Ρωσία έδειξε ότι έχει ένα όπλο, που είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν, και ήταν έτοιμη να το χρησιμοποιήσει.
Η εκτόξευση ήταν ένα θεαματικό, αν και επικίνδυνο, πείραμα και πέτυχε.
Ο πύραυλος πέρασε τη δοκιμή συνθηκών μάχης, έχοντας φτάσει στον προορισμό του, τη στρατιωτική εγκατάσταση παραγωγής Yuzhmash στο Dnipro χωρίς αναχαίτιση».
Μάλιστα, «το σύστημα προειδοποίησης αποδείχθηκε ότι λειτουργεί: το Ρωσικό Κέντρο Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου εξέδωσε σήμα προειδοποίησης στις ΗΠΑ τριάντα λεπτά νωρίτερα, έτσι ώστε το σύστημα παρακολούθησης πυραύλων των ΗΠΑ να γνωρίζει ότι μια τέτοια εκτόξευση δεν ήταν πυρηνική.
Ο V. Putin προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, ανάλογα με το πώς συμπεριφέρεται η Δύση, σε μια προφανή αναφορά στις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία.
Αυτά τα γεγονότα έδειξαν ότι η μετάβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πιο επισφαλής περίοδος κατά την οποία είναι δυνατή μια σημαντική κλιμάκωση.
Φαίνεται ότι η κύρια ασφάλεια έναντι ενός μεγάλου πολέμου είναι η παρουσία του μυαλού στη Μόσχα και όχι η σοφία που πηγάζει από την Ουάσιγκτον.
Είναι νεκρή η τέχνη της αμυντικής διπλωματίας στη Δύση;», καταλήγει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών