Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 39 ετών, το 53% ανέφεραν ότι είχαν βιώσει καταστάσεις όπου ένιωθαν ανίκανοι να μιλήσουν ανοιχτά
Αυτή η αυξανόμενη τάση καταδεικνύεται από πρόσφατες υποθέσεις υψηλού προφίλ, όπως άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές καταδίκες για προσβολή πολιτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και συνταξιούχοι που δέχονται αστυνομικές επισκέψεις λόγω διαδικτυακών μιμιδίων στα προφίλ τους.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα δρακόντεια μέτρα επιβολής έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και εκείνων με κοινωνικά συντηρητικές αξίες.
Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 39 ετών, το 53% ανέφεραν ότι είχαν βιώσει καταστάσεις όπου ένιωθαν ανίκανοι να μιλήσουν ανοιχτά.
Αντίθετα, αυτό το ποσοστό πέφτει στο 24% για τα άτομα άνω των 70 ετών, υποδηλώνοντας ότι οι νεότερες γενιές είναι σημαντικά πιο ανασταλμένες.
Όταν ρωτήθηκαν ευρύτερα εάν πίστευαν ότι κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν τη γνώμη τους λόγω φόβου για συνέπειες, ένα συντριπτικό 74% όλων των ερωτηθέντων απάντησαν ναι.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του AfD και του BSW, τα νούμερα ήταν ακόμη υψηλότερα στο 91% και 90% αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης είναι ένα συστημικό ζήτημα στη Γερμανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών