Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σιωνιστικό Μεγάλο Ισραήλ του 1897 αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή - Κατακτά Golan, με το βλέμμα από Συρία έως Ευφράτη

Το σιωνιστικό Μεγάλο Ισραήλ του 1897 αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή  - Κατακτά Golan, με το βλέμμα από Συρία έως Ευφράτη
Ο νέος ηγέτης της Συρίας, Ahmad al-Sharah δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί πλασματικά προσχήματα για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στη Συρία, ενώ ο ίδιος, δεν ενδιαφέρεται για να εμπλακεί σε νέες διαμάχες, καθώς η Συρία επικεντρώνει την προσοχή της στην προσπάθεια της ανοικοδόμησης της.
Το Ισραήλ αλλάζει δραματικά τον χάρτη της Μέσης Ανατολής κατακτώντας οριστικά τα Υψίπεδα του Golan, με σφραγίδα Netanyahu που θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που ξεκίνησε να υλοποιεί την ιδέα του «Μεγάλου Ισραήλ».
Η κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ ενέκρινε την Κυριακή 15/12 σχέδιο για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα Υψώματα του Golan που κατέχει, ενώ αναφέρει ότι έδρασε «υπό το γεγονός του πολέμου και του νέου πολεμικού μετώπου που αντιμετωπίζει από τη Συρία», αλλά κι από μία επιθυμία για το διπλασιασμό του πληθυσμού του Ισραήλ στα υψώματα.
«Η ενίσχυση του Golan είναι ενίσχυση του Κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό για την ανάπτυξη και τον εποικισμό τους», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Το σχέδιο Μεγάλο Ισραήλ 

Η πρόσφατη φωτογραφία ενός στρατιώτη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) με το σήμα του Greater Israel στη στολή προκάλεσε οργή στις αραβικές χώρες (Middle East Monitor, 2024).
Η γη της επαγγελίας του Ισραήλ, όπως περιγράφεται στη φωτογραφία του σήματος, περιλαμβάνει περιοχές από τον Νείλο έως τον Ευφράτη, από τη Μεδίνα έως τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εδαφών από την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, ολόκληρη την Ιορδανία και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
O χάρτης αντικατοπτρίζει τη δήλωση του διανοούμενου σιωνιστή Theodor Herzl, από την οποία έχει περάσει πάνω από έναν αιώνα: Συζητήσαμε με τον Bodenheimer τις απαιτήσεις που θα κάνουμε. Περιοχή: από το ρυάκι της Αιγύπτου μέχρι τον Ευφράτη…»και με νεότερες περιπτώσεις αυτής της εδαφικής επέκτασης επιθυμητές, που εκφράστηκαν από το σχέδιο Oded Yinon και τον Saul
Οι γεωπολιτικές αντιλήψεις αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την επιθετική στάση εναντίον των γειτόνων και των περιφερειακών του Ισραήλ χωρών.
Ως εκ τούτου, μάλλον δεν είναι η ύπαρξη του σχεδίου που πυροδότησε οργή, αλλά η εμφάνισή του στον ευρύτερο χώρο των social media.
Αυτή η άποψη για το μέλλον της περιοχής δεν είναι ούτε νέα ούτε σπάνια.
Σε μια δήλωσηη του Ιανουαρίου 2024, ο Ισραηλινός Avi Lipkin δήλωσε: «… τελικά, τα σύνορά μας θα εκτείνονται από τον Λίβανο στη Μεγάλη Έρημο, που είναι η Σαουδική Αραβία, και στη συνέχεια από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ευφράτη. Και ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ευφράτη; Οι Κούρδοι! Και οι Κούρδοι είναι φίλοι.
Έχουμε λοιπόν πίσω μας τη Μεσόγειο, τους Κούρδους μπροστά μας, τον Λίβανο, που πραγματικά χρειάζεται την ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ, και μετά θα πάρουμε, πιστεύω ότι θα πάρουμε τη Μέκκα, τη Μεδίνα και το Όρος Σινά, και να εξαγνίστε αυτά τα μέρη» (muslimi.official, 2024), (Middle East Monitor 1, 2024).
Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Μεγάλου Ισραήλ που εκφράζονται στα ημερολόγια του Theodor Herzl, στο σχέδιο Oded Yinon και σε πιο πρόσφατους γεωπολιτικούς στόχους που διατυπώθηκαν  από τον Saul Cohen, οι οποίοι φαίνεται να δείχνουν σταθερά προς την κατεύθυνση ενός Ισραήλ να καταλάβει περαιτέρω εδάφηαπό τους γείτονές του.


israel_2_2.jpg

Δεν κάνει πίσω ο Netanyahu: Η απειλή από τη Συρία κλιμακώνεται

Οι απειλές της Συρίας απέναντι στο Ισραήλ παραμένουν παρά τον μετριοπαθή τόνο της ηγεσίας των ανταρτών που έδιωξαν τον Bashar al-Assad πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Israel Katz, με δεδομένες στρατιωτικές κινήσεις της χώρας του για την αποτροπή απειλών ασφάλειας που προέρχονται από τη Συρία.
«Οι άμεσοι κίνδυνοι για τη χώρα δεν έχουν εκλείψει και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία κλιμακώνουν την ένταση της απειλής, παρά τη μετριοπαθή εικόνα που παρουσιάζουν οι ηγέτες των ανταρτών επί του παρόντος», δήλωσε ο Katz απευθυνόμενος σε αξιωματούχους που εξετάζουν τον αμυντικό προϋπολογισμό του Ισραήλ, σύμφωνα με μία ανακοίνωση.
Ο νέος -εκ των πραγμάτων- ηγέτης της Συρίας, Ahmad al-Sharah δήλωσε το Σάββατο 14/12 ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί πλασματικά προσχήματα για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στη Συρία, ενώ ο ίδιος, δεν ενδιαφέρεται για να εμπλακεί σε νέες διαμάχες, καθώς η Συρία επικεντρώνει την προσοχή της στην προσπάθεια της ανοικοδόμησης της.
israel_1_2.jpg


Δικά μας για πάντα είχε διαμηνύσει ο Netanyahu, τονίζοντας πως ανοίγει «νέο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή»

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973, το Ισραήλ εισέβαλε στη νότια Συρία, ακόμα βαθύτερα στην ουδέτερη ζώνη και πέρα από τα κατεχόμενα εδάφη των Υψιπέδων του Golan.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως το κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του συριακού υψιπέδου του Golan θα συνεχίσει να ανήκει στη χώρα του «για την αιωνιότητα».
«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Gollan κι όχι στους πρόποδες του Gollan.
Το Gollan θα παραμείνει μέρος του κράτους του Ισραήλ για την αιωνιότητα» είπε ο Netanyahu αναφέροντας πως «ο έλεγχος μας στα υψίπεδα του Gollan εγγυάται την ασφάλεια μας και την εθνική μας κυριαρχία».
Μάλιστα ο Netanyahu επικαλέστηκε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump «διότι ανταποκρινόμενος σε αίτημά μου αναγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο υψίπεδο του Gollan το 2019».

israel_3_1.jpg

Νέο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή

Όπως είπε ο Netanyahu, ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή με την πτώση του καθεστώτος του Assad στη Συρία
Σύμφωνα με τον Netanyahu, το Ισραήλ νικά τους εχθρούς του βήμα - βήμα σε έναν «υπαρξιακό πόλεμο που μας επέβαλαν», ενώ υποστήριξε πως ο Assad ήταν βασικό συστατικό του ιρανικού άξονα του Κακού.
Σημειώνεται ότι ο στρατός του Ισραήλ κυρίευσε μέρος του υψιπέδου αυτού της Συρίας το 1967 κι απώθησε συριακή επίθεση με σκοπό να ανακαταληφθούν τα χαμένα εδάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1973.
Το Ισραήλ προσάρτησε το Gollan το 1981.
O OHE θεωρεί τα εδάφη αυτά κατεχόμενα και παράνομη την προσάρτηση τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου, θέσεις πάντως τις οποίες αγνοεί τελείως το Ισραήλ.
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Gideon Saar, είχε αναφέρει πως η εισβολή του ισραηλινού στρατού είναι ένα προσωρινό μέτρο και ότι το μόνο συμφέρον «είναι η ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης