Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jim Rogers (επενδυτής): Προβλέπω σοκ και δέος στις αγορές, ο πόνος θα έρθει από τις ΗΠΑ – Δεν μιλάω πια στον George Soros

Jim Rogers (επενδυτής): Προβλέπω σοκ και δέος στις αγορές, ο πόνος θα έρθει από τις ΗΠΑ – Δεν μιλάω πια στον George Soros
Η ιστορία δείχνει ότι πλησιάζουμε σε ένα μεγάλο πρόβλημα, είπε ο άλλοτε συνεργάτης του George Soros
Προβλήματα και τέλος της μακράς ηρεμίας που επικρατεί «βλέπει» για την οικονομία και τις αγορές ο γνωστός επενδυτής και πρώην συνεργάτης του George Soros, Jim Rogers.
«Δεν έχει ξαναϋπάρξει ποτέ τόσο μεγάλη περίοδο -δεκαπέντε χρόνια σχεδόν- χωρίς προβλήματα.
Η ιστορία δείχνει ότι πλησιάζουμε σε ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε.
Η επιστροφή του πληθωρισμού είναι ο λόγος που ο Jim Rogers ανησυχεί.
«Βλέπω προβλήματα. Πολλοί νέοι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι, πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν εύκολο τρόπο να βγάλουν χρήματα» είπε ο Rogers.
«Εκτιμώ πως θα υπάρξουν προβλήματα λόγω πληθωρισμού, ο οποίος αρχίζει να αναζωπυρώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Δεν πουλάω ακόμη, αλλά σίγουρα έχω μειώσει τις long θέσεις μου κατά ένα τεράστιο ποσό», πρόσθεσε ο Jim Rogers.
Ο επενδυτής-θρύλος θεωρεί πως στο μέλλον θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αγορές, λόγω της υπερβολικής ρευστότητας από τον προηγούμενο κύκλο χαλάρωσης.
«Πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, έχουν τυπώσει πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια.
Λένε ότι έχουν επιβραδύνει, και φαίνεται να έχουν. Αλλά όλα αυτά τα χρήματα είναι ακόμα εκεί έξω και το χρέος στις ΗΠΑ είναι συγκλονιστικό» είπε ο Jim Rogers.
«Είναι καλό να είσαι μεγάλος ηλικιακά, και όχι καλή στιγμή για να είσαι νεαρός Αμερικανός, γιατί τα προβλήματα που θα έχουν τα παιδιά μου με το χρέος είναι τεράστια» είπε.

Μεγάλη Βρετανία

Ο Jim Rogers απηύθυνε προειδοποίηση για τον κίνδυνο που εγκυμονεί το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, έκανε επίκληση στην άνοδο και την παρακμή της Βρετανίας.
«Πριν από εκατό χρόνια, η Βρετανία ήταν η πλουσιότερη και πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, και πενήντα χρόνια αργότερα, χρεοκόπησε», είπε και πρόσθεσε:
«Το 1976, το ΔΝΤ έπρεπε να πετάξει στο Λονδίνο για να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Πήγαν από το νούμερο ένα στη χρεοκοπία, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία» είπε ο Jim Rogers.
Αναφερόμενος στα υψηλά δημόσια ελλείμματα, είπε ότι κοίταξε τους αριθμούς και δεν είναι σε θέση να καταλάβει πώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και οι πολιτικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν το πρόβλημα.
«Θεωρώ πως το πρόβλημα που υπάρχει στις ΗΠΑ είναι άλυτο – και θα προκαλέσει πολύ πόνο» είπε ο Jim Rogers.
Σημειωτέον, ο Elon Musk, ο οποίος θα ηγηθεί του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Δόγης), παραδέχτηκε ότι οι προτεινόμενες περικοπές του θα προκαλέσουν οικονομικό πόνο.
«Το χρέος γίνεται όλο και υψηλότερο έως ότου η χώρα αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα.
Στη συνέχεια έρχονται οι συναλλαγματικοί έλεγχοι και τα κάπιταλ κοντρόλ» είπε.
«Αυτοί οι συναλλαγματικοί έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί και σοβαροί, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρέη αυξάνονται για όλους.
Κατόπιν, η οικονομία πρέπει να επιβιώσει από σοβαρή κρίση χρέους και μια νομισματική κρίση, και αυτό δεν είναι διασκεδαστικό» είπε ο Jim Rogers.
Όπως σημείωσε, τα μεγάλα χρέη και τα ελλείμματα έχουν απασχολήσει την Ισπανία και τη Γαλλία.
«Κοιτάξτε σε όλο τον κόσμο, αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία», είπε.
Ο Jim Rogers βλέπει προβλήματα, αλλά πιστεύει ότι οι χώρες μπορούν να ανακάμψουν.
«Κοιτάζω σε όλο τον κόσμο, η κινεζική αγορά ανθεί.
Όλοι περνούν πολύ καλά τώρα - και όπως είπα, ακόμη και η Κίνα, που θεωρούνταν σκουπίδι (junk) για μεγάλο χρονικό διάστημα, τώρα ανθεί.
Δεν γνωρίζω καμία αγορά που να μην είναι στις χωματερές, κάτι που συνήθως είναι σημάδι για να αρχίσεις να ανησυχείς.
Η Κίνα χτυπήθηκε από την Covid και τη φούσκα στην αγορά ακινήτων.
Πολλές φορές υπήρξε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν.
Τελικά, κάποιος έσκασε τη φούσκα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να φέρει τα πράγματα σε τάξη και μάλλον τα καταφέρνει» είπε ο Jim Rogers.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, ο επενδυτής σημείωσε ότι ο πληθυσμός της μειώνεται, λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της.
«Δεν βλέπω τίποτα που μπορεί να σώσει την Ιαπωνία, το χρέος της συνεχίζει να αυξάνεται και ο πληθυσμός συνεχίζει να μειώνεται, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα» είπε.
«Το 2007 και το 2008, η Κίνα μας διέσωσε όλους γιατί είχε εξοικονομήσει πολλά χρήματα.
Και τώρα ξανά η Κίνα ανθεί, διότι η κυβέρνηση έδωσε πολλά κίνητρα για να βοηθήσει την οικονομία και την αγορά, και αυτό λειτουργεί», πρόσθεσε.

Πού επενδύει

Ο Jim Rogers βλέπει προβλήματα μπροστά, οπότε πού επενδύει; «Δεν έχω ομόλογα και δεν έχω βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Δεν βλέπω κάτι που θα μπορούσε να κάνει τα ομόλογα να ανέβουν πολύ υψηλότερα», είπε.
«Πρέπει ο κόσμος να μετακινηθεί από το δολάριο στον χρυσό. Ποιος ξέρει πόσο ψηλά θα φτάσει ο χρυσός;».
Ο Rogers πιστεύει ότι σε περιόδους κρίσης, ο κόσμος επιστρέφει πάντα στον χρυσό. Παράλληλα πιστεύει ότι ο κανόνας του χρυσού θα μπορούσε να ισχύσει ξανά.
«Κοιτάζω έξω από το παράθυρο. Έχω ξαναζήσει αυτή την ιστορία», είπε.
Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Bitcoin θα λειτουργήσει ποτέ ως νόμισμα.

«Δεν έχω δει τον Soros εδώ και 50 χρόνια, δεν του μιλάω»

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός επενδυτής αναφέρθηκε στον πρώην συνεργάτη του George Soros, με την οποία ίδρυσαν την Quantum Fund.
Το 1970, ο Rogers εντάχθηκε στην επενδυτική τράπεζα Arnhold and S Bleichroeder με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάστηκε με τον Soros.
Το 1973, ο Soros και ο Rogers αποχώρησαν και ίδρυσαν το Quantum Fund, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα πραγματικά παγκόσμια funds.
Από το 1973 έως το 1980, το χαρτοφυλάκιο Quantum Fund κέρδισε ένα επιβλητικό 4.200% ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο περίπου 47%.
Τα επόμενα χρόνια, το fund έχασε δισεκατομμύρια δολάρια στις παγκόσμιες επενδύσεις του και έτσι τον Ιούλιο του 2011 ανακοίνωσε ότι θα γίνει family office.
Το Quantum Group of Funds φέρεται τώρα να διαχειρίζεται τα οικογενειακά χρήματα του Soros καθώς και να συνεργάζεται με ιδιώτες επενδυτές.
Σε ερώτηση, λοιπόν, αν έχει ακόμα σε επαφή με τον Ούγγρο-Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Soros, ο οποίος έχει δημιουργήσει πολλές διαμάχες -συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας προσπάθειας αποσταθεροποίησης της ινδικής οικονομίας- ο Rogers αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μίλησε ή πως τον είχε δει τις τελευταίες δεκαετίες.
«Δεν έχω δει τον Soros εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Δεν του μιλάω. Δεν ξέρω τι κάνει» είπε.
Τώρα είναι ο πρόεδρος της Beeland Interests Inc. και ο δημιουργός του Rogers International Commodities Index (RICI).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης