Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελέγξτε τα όπλα – Ανήθικες εξαγωγές από τη γερμανική Rheinmetall μέσω Νότιας Αφρικής - Μπλόκο Ramaphosa για Ουκρανία

Ελέγξτε τα όπλα – Ανήθικες εξαγωγές από τη γερμανική Rheinmetall μέσω Νότιας Αφρικής - Μπλόκο Ramaphosa για Ουκρανία
Το μυστικό πρόγραμμα εργοστασίων πυρομαχικών της Rheinmetall… εξοπλίζει τον κόσμο
Τον Δεκέμβριο του 2024, φορτηγά διέσχιζαν τους καταπράσινους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βόρεια Ινδία.
Οι χώροι φόρτωσής τους είναι γεμάτοι με χώμα από μπουλντόζες που ισοπεδώνουν το ορεινό έδαφος.
Εκεί, επτά ώρες οδικώς βορειοδυτικά του Δελχί, στην επαρχία Χιματσάλ Πραντές, κατασκευάζεται ένα πάρκο ιατρικών συσκευών, ενώ δίπλα του η ινδική εταιρεία SMPP κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια πυρομαχικών της χώρας – με σημαντική υποστήριξη.
Η τοποθεσία αυτή αποτελεί εστία επέκτασης της γερμανικής Rheinmetall, η οποία πραγματοποιείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – και για καλό λόγο.
Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, μια μικρή αντιπροσωπεία του Ομίλου Rheinmetall έφτασε στην Ινδία.
Ο στόχος; Να συναφθεί συμφωνία με την επαρχιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την SMPP.
Το ταξίδι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει μεγάλες επικεφαλίδες. Μόνο λίγες τοπικές εφημερίδες σημείωσαν την παρουσία των επισκεπτών.
Μαζί με τα ρεπορτάζ τους, δημοσίευσαν φωτογραφίες. Έδειχναν έναν χαμογελαστό διευθυντή της Rheinmetall να φοράει ένα καπέλο και να προσφέρει ένα μπουκέτο λουλούδια στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. «Αυτές οι εταιρείες θα δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο στην περιοχή Ναλαγκάρ για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων», ανέφερε μια σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Χιματσάλ Πραντές.
Η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Ομίλου Rheinmetall και της SMPP για την κατασκευή εργοστασίου πυρομαχικών τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.
Τον Οκτώβριο, η SMPP υπέγραψε δύο επιπλέον συμφωνίες με μια θυγατρική της Rheinmetall για τον «σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την έναρξη λειτουργίας» εγκαταστάσεων για τη δοκιμή και την παραγωγή πυρομαχικών στην τοποθεσία.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που η SMPP υπέβαλε πρόσφατα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας.
Στο έγγραφο, η εταιρεία δηλώνει επίσης ότι έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με μια «φιλική ξένη χώρα» για την προμήθεια πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών.
Οι ανακοινώσεις του Ομίλου Rheinmetall δεν αναφέρουν τίποτα για συμφωνία με την Ινδία.
Αντίθετα, εκείνες τις εβδομάδες, η εταιρεία ανέφερε ότι παρέδωσε νέες κινητές μονάδες αεράμυνας στη «γνωστή πελάτισσα του ΝΑΤΟ» Δανία και πως συμμετείχε σε ανταλλαγή χρέους υπέρ της Ουκρανίας.
Η ελάχιστα γνωστή συμφωνία με τον Ινδό εταίρο δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.
Αποτελεί μέρος μιας καλά υπολογισμένης «στρατηγικής διεθνοποίησης», ενός οράματος που ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Paperger, έχει υλοποιεί την τελευταία δεκαετία.
Σημειωτέον, η Rheinmetall παρακάμπτει επιδέξια τους γερμανικούς κανονισμούς εξαγωγής όπλων χάρη σε μια θυγατρική της στη Νότια Αφρική.

Η θυγατρική

Το 2008, η Rheinmetall απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη νοτιοαφρικανική Denel Munitions.
Σε συνέντευξή του, πρώην διευθυντής της Rheinmetall Denel Munition (RDM) υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της κοινοπραξίας.
«Η Rheinmetall επένδυσε σε μια οικονομικά χρεοκοπημένη εταιρεία, αλλά η Denel Munitions είχε τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε.
«Τώρα η Rheinmetall είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.
Αυτές οι τεχνικές δυνατότητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο».
Και ο όμιλος έκανε ακριβώς αυτό. Τα επόμενα χρόνια, διέθεσε πυρομαχικά από τα εργοστάσιά του κοντά στο Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ σε παγκόσμιους πελάτες.
Η έκταση των εξαγωγών από τη Νότια Αφρική μπορεί μόνο να εκτιμηθεί.
Το 2017, ωστόσο, ένας κορυφαίος διευθυντής της Rheinmetall δήλωσε, με αφορμή την πώληση ενός εργοστασίου πλήρωσης καλύκων πυρομαχικών: «Είναι μία από τις 39 παρόμοιες εγκαταστάσεις που η RDM έχει κατασκευάσει παγκοσμίως».
Τα εργοστάσια μπορούν να παράγουν βλήματα ανεξάρτητα και να τα εξάγουν χωρίς κανέναν έλεγχο του τελικού προορισμού. Μεταξύ αυτών είναι πολυάριθμες χώρες εκτός ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές και έρευνες, η Rheinmetall φέρεται να έχει εξαγάγει εξοπλισμό παραγωγής πυρομαχικών στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Ένας άλλος πελάτης που παρέμεινε εκτός δημοσιότητας είναι η Ινδονησία.
Αν και φαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκε μεγάλη συμφωνία με τον κρατικό κατασκευαστή όπλων της Ινδονησίας – παρά τις προσπάθειες – έγγραφα δείχνουν ότι η RDM είχε εξαγάγει μηχανήματα για την παραγωγή πυρομαχικών.

Ούτε στη Γερμανία

Ούτε καν οι εξαγωγές μηχανών παραγωγής της Rheinmetall από τη Νότια Αφρική δεν ελέγχονται από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Στη Γερμανία, ο Νόμος Εξωτερικού Εμπορίου και Πληρωμών ρυθμίζει ότι όλα τα αγαθά που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη ή παραγωγή πυρομαχικών υπόκεινται σε έγκριση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών (BAFA).
Ωστόσο, αυτός ο νόμος ισχύει μόνο για τις οντότητες της Rheinmetall που εδρεύουν στη Γερμανία.
Οι οντότητες στο εξωτερικό δεν επηρεάζονται, εφόσον κατέχουν την πνευματική ιδιοκτησία.
Αυτό προφανώς ισχύει στη Νότια Αφρική, όπως επιβεβαίωσε πρώην διευθυντής της RDM.
Με απλά λόγια: οι εξαγωγές της RDM από τη Νότια Αφρική δεν ρυθμίζονται από τη γερμανική νομοθεσία.
Αυτή το νομικό παραθυράκι θα μπορούσε εύκολα να κλείσει, επικρίνει ο Alexander Lurz, ο οποίος ασχολείται με τις εξαγωγές όπλων για τη Greenpeace Γερμανίας.
«Η κυβερνητική συμμαχία είχε υποσχεθεί έναν νόμο ελέγχου εξαγωγών όπλων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει όρους έγκρισης για εξαγορές, κοινοπραξίες και επενδύσεις στο εξωτερικό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Investigate Europe.
Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο νόμος «έπεσε θύμα της νέας στενής σχέσης με τη βιομηχανία όπλων».
Αυτό το νομικό κενό φαίνεται να συνέβαλε στον τρόπο με τον οποίο η Rheinmetall επεκτάθηκε παγκοσμίως, μια στρατηγική που σε μεγάλο βαθμό σχεδιάστηκε από ένα άτομο.
Ο Armin Papperger εργάζεται στη Rheinmetall σε όλη την καριέρα του.
Ωστόσο, η εταιρεία στην οποία μπήκε το 1990, έχοντας μόλις αποκτήσει πτυχίο μηχανικής, ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει διαμορφώσει ως CEO από το γραφείο του στο Ντίσελντορφ από το 2013.
Η Rheinmetall AG, που φέτος κλείνει 135 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε για να προμηθεύει πυρομαχικά στη Γερμανική Αυτοκρατορία.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν οι πιο επιτυχημένες περίοδοι στην ιστορία της εταιρείας.
Μετά το 1945, η παραγωγή όπλων απαγορεύτηκε για τις γερμανικές εταιρείες. Ωστόσο, όταν το 1956 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παραγωγής αμυντικής τεχνολογίας, η Rheinmetall άρχισε ξανά να παράγει πολυβόλα, αυτόματα κανόνια και πυρομαχικά.
Όταν ο Armin Papperger εντάχθηκε στην εταιρεία, η Rheinmetall αποτελούνταν από δύο κλάδους: τον αυτοκινητικό και τον αμυντικό.
Ο Papperger εντάχθηκε στον δεύτερο και ανέλαβε την ηγεσία του τομέα Όπλων και Πυρομαχικών το 2007.
Έναν χρόνο αργότερα, η Rheinmetall εξαγόρασε την κρατική νοτιοαφρικανική εταιρεία Denel Munitions.
Ο ίδιος ο Papperger σπάνια εμφανίζεται. Ωστόσο, στα παρασκήνια, η θυγατρική έγινε κεντρικό γρανάζι στο σχέδιο του Papperger να προσελκύσει νέους πελάτες πέρα από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.
Το 2014, ο Papperger περιέγραψε τη στρατηγική του για την εταιρεία κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης στους μετόχους.
«Βλέπουμε ιδιαίτερες δυνατότητες σε αγορές εκτός Ευρώπης, όπως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία», ανέφερε η έκθεση.
Τα επόμενα χρόνια, η Rheinmetall επέκτεινε τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων, στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία.
Μέχρι το 2020, το ένα τέταρτο των πωλήσεων όπλων και πυρομαχικών της Rheinmetall γινόταν στην «Ασία και την Εγγύς Ανατολή».

Επιτυχής στρατηγική

Για τους μετόχους, η στρατηγική του Papperger ήταν επιτυχής. Όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2013, η μετοχή της Rheinmetall ήταν περίπου στα 45 ευρώ.
Στα τέλη του 2021, η τιμή είχε αυξηθεί στα 83 ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη δραστηριότητα στα όπλα και τα πυρομαχικά, που λίγο πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αντιπροσώπευε περίπου το 40% των συνολικών λειτουργικών κερδών της Rheinmetall.
Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας την άνοιξη του 2022, η αξία των μετοχών της Rheinmetall έχει πολλαπλασιαστεί.
Τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία εντάχθηκε στον Δείκτη DAX, που παρακολουθεί τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες στη Γερμανία στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου φέτος, η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 650 ευρώ.
Η δημόσια εικόνα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της ίδιας της εταιρείας, έχει αλλάξει.
Από το καλοκαίρι, η Rheinmetall είναι «Κύριος Συνεργάτης» της ποδοσφαιρικής ομάδας της Bundesliga, Borussia Dortmund.
Αλλά αυτή η επιτυχία έχει και την άλλη της πλευρά. Ακτιβιστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για συνέπειες που η εταιρεία θα προτιμούσε να παραμείνουν στη σιωπή.
Δημοσιογράφοι τεκμηρίωσαν πώς η Σαουδική Αραβία έριξε βόμβες σε πολιτικούς στόχους στην Υεμένη, οι οποίες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Rheinmetall στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας.
Τότε, η Rheinmetall δήλωσε ότι οι θυγατρικές της συμμορφώνονται με το «αυστηρό νομικό πλαίσιο» στις χώρες τους, προσθέτοντας: «Για συμβατικούς λόγους, δεν μας επιτρέπεται να σχολιάσουμε τις σχέσεις με τους πελάτες».
Η RDM, η νοτιοαφρικανική θυγατρική, κατηγορείται επίσης ότι προμηθεύει έθνη με κακή φήμη.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στους χαλαρά εφαρμοζόμενους κανονισμούς.
Για χρόνια, ο Andrew Feinstein, πρώην μέλος του Νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου, έχει ασκήσει έντονη κριτική στις εξαγωγές όπλων της χώρας. «Νομίζω ότι υπάρχει τόσο λίγος έλεγχος», λέει, «που οι ηθικοί παράγοντες είναι σχεδόν άσχετοι».
Σε συνομιλία με το Investigate Europe, ο πρώην διευθυντής της RDM παραδέχθηκε ότι η νομοθεσία σπάνια ήταν ζήτημα για την εταιρεία.
«Αν μια χώρα ήταν υπό εμπάργκο του ΟΗΕ, η Νότια Αφρική δεν θα εξήγαγε εκεί, αλλά κάθε άλλη χώρα ήταν εντάξει»…

Ρουμανία…

Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου πυρίτιδας στη Ρουμανία.
Τον Ιούλιο δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία, και τον Νοέμβριο υπογράφηκε συμφωνία για μια μονάδα παραγωγής πυρομαχικών στη Λιθουανία.
Η δραστηριότητα με τα εργοστάσια πυρομαχικών βρίσκεται σε άνθηση.
Επίσης, η Rheinmetall επεκτείνει τώρα τις δραστηριότητές της στη Νότια Αφρική.
Στις αρχές Αυγούστου 2024, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη Resonant Holdings.
Η νοτιοαφρικανική εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 150 εργαζομένους, ειδικεύεται στις μονάδες παραγωγής εκρηκτικών.
Στο μέλλον, η γερμανική εταιρεία πιθανότατα θα προμηθεύει ακόμα περισσότερα εργοστάσια πυρομαχικών παγκοσμίως μέσω της Νότιας Αφρικής.
Ή, όπως ανέφερε η Rheinmetall σε σύντομο δελτίο Τύπου: «Η προγραμματισμένη εξαγορά της Resonant Holdings υπογραμμίζει τη δέσμευση της Rheinmetall να επεκτείνει τις τεχνολογικές της δυνατότητες και να προσφέρει στους συνεργάτες της καινοτόμες λύσεις».
Ωστόσο, παράλληλα γίνεται φανερό στον γερμανικό όμιλο ότι το επιχειρηματικό του μοντέλο στη Νότια Αφρική δεν είναι πλέον χωρίς κινδύνους.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξυπηρετούσε την εταιρεία να μη χρειάζεται να αντιμετωπίζει τους αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών όπλων της Γερμανίας.
Τώρα αυτό στρέφεται εναντίον της εταιρείας. Στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό ότι μια παραγγελία της Rheinmetall για άκρως απαραίτητα πυρομαχικά 155mm στην Πολωνία είχε σταματήσει.
Ο λόγος; Οι αρχές της Νότιας Αφρικής είχαν επ' αόριστον καθυστερήσει την απόφασή τους για την παράδοση, με την αιτιολογία ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του ουκρανικού στρατού.
Δύο μήνες αργότερα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής φιλοξένησε τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε τη Ρωσία πολύτιμο σύμμαχο, πολύτιμο φίλο που μας υποστήριξε από την αρχή, από τις ημέρες του αγώνα μας κατά του απαρτχάιντ», δήλωσε ο Cyril Ramaphosa.
Οι δύο ηγέτες πέταξαν στη συνέχεια στο Καζάν της Ρωσίας μετά τη διμερή συνάντηση για να παραστούν στη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, όπου συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, μεταξύ άλλων.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, ρώτησε πώς πήγε το εργοστάσιο όπλων που αγόρασαν από τους Γερμανούς, καθώς μόλις προσχώρησε κι αυτός σε αυτήν τη «λέσχη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης