
Σήμα για «φρένο» στις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, «εκπέμπει» η Isabel Schnabel, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου που δίνει τον τόνο στις συνεδριάσεις για τα επιτόκια.
Μιλώντας στους Financial Times, η Schnabel δήλωσε ότι ενδεχομένως να έχουν τελειώσει οι μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό γίνονται όλο και πιο «στρεβλοί προς τα πάνω», ενώ το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί πολύ. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς από το καλοκαίρι και εκτιμάται ευρέως ότι θα το πράξει και πάλι όταν το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου, εν μέσω ενδείξεων για αδύναμη ανάπτυξη.
Αλλά το «γεράκι» της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, δήλωσε στους Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «τώρα» να αρχίσει να συζητά για μια «παύση ή διακοπή» των μειώσεων στα επιτόκια.
Εντάσεις εντός της ΕΚΤ
Οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και σηματοδοτούν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι ορισμένα από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου πιστεύουν ότι σύντομα θα πρέπει να επιβραδύνουν -ή ακόμη και να σταματήσουν- τις μειώσεις των επιτοκίων.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βαθμός περιορισμού έχει μειωθεί σημαντικά, μέχρι ενός σημείου όπου δεν μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά ότι η νομισματική μας πολιτική εξακολουθεί να είναι περιοριστική», δήλωσε η Schnabel και πρόσθεσε: «Πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το πόσο μακριά πρέπει να πάμε. Δεν λέω ότι έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».
Οι εκτιμήσεις των αγορών
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2025- εν μέρει επειδή η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την πιο πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ότι ήταν «εντελώς πρόωρο» να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής πορείας.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, François Villeroy de Galhau, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι πιθανό να παρασύρουν τη δραστηριότητα σε μια περιοχή όπου η ανάπτυξη είναι ήδη αδύναμη.
Η αλλαγή πορείας από Schnabel
Ενώ η Schnabel υποστήριξε τη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι, για την ίδια, «η κατεύθυνση του ταξιδιού δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρη».
Η Schnabel σημείωσε ότι οι επενδυτές δεν αποτιμούσαν πλήρως άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο. «Επομένως, ούτε οι αγορές είναι απολύτως σίγουρες», είπε. Από το απόγευμα της Τρίτης, οι αγορές απέδιδαν 60% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Ο πληθωρισμός
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, με τα επιτόκια να βρίσκονται πλέον σε χαμηλό διετίας, στο 2,75%. Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός έχει αυξηθεί ελαφρώς από το φθινόπωρο, φθάνοντας το 2,5% τον Ιανουάριο.
Τώρα βρίσκεται πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2% εδώ και τρεις μήνες.
Η Schnabel προειδοποίησε ότι ο εγχώριος πληθωρισμός είναι «ακόμη υψηλός» και η αύξηση των μισθών είναι «ακόμη αυξημένη», εν μέσω «νέων σοκ στις τιμές της ενέργειας». Μάλιστα η ίδια εν είναι «πλέον σίγουρη» ότι το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης περιορίζει τη ζήτηση και μειώνει τον πληθωρισμό. «Δεν λέω ότι η νομισματική μας πολιτική δεν είναι πλέον περιοριστική [για την ανάπτυξη]», δήλωσε η Schnabel. «Αυτό που λέω είναι ότι δεν είμαι πλέον σίγουρη για το αν εξακολουθεί να είναι περιοριστική».
Η εστίαση των αναλυτών σε μια πρόσφατη επικαιροποίηση των εκτιμήσεων του προσωπικού της ΕΚΤ για το ουδέτερο επιτόκιο - στο οποίο η ζήτηση δεν ενισχύεται ούτε περιορίζεται - ήταν «παραπλανητική», είπε η ίδια.
Η ουδέτερη ζώνη μετακινήθηκε από 1,75% έως 3% σε 1,75% έως 2,25%, γεγονός που οι αναλυτές ερμήνευσαν ότι δίνει στην ΕΚΤ πολύ μεγαλύτερο περιθώριο για να μειώσει το κόστος δανεισμού. «Ξέρουμε ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα [για το ουδέτερο επιτόκιο]», είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι νέες εκτιμήσεις «δεν είναι κατάλληλες» για την καθημερινή χάραξη πολιτικής.
Η Schnabel δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει επίσης να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό στην επικείμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της, λέγοντας ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της προέρχεται «από έναν διαφορετικό κόσμο» - έναν κόσμο όπου οι πιέσεις στις τιμές ήταν πολύ αδύναμες.
«Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, θα πρέπει να δίνουμε ίση βαρύτητα στους κινδύνους και προς τις δύο κατευθύνσεις», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών