Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το κρίσιμο 2025 για την ιδιωτική ασφάλιση - Τα δύο βασικά απαιτούμενα για την βιωσιμότητα της

Το κρίσιμο 2025 για την ιδιωτική ασφάλιση - Τα δύο βασικά απαιτούμενα για την βιωσιμότητα της
Ετήσια Τακτική ΓΣ, ΕΑΕΕ με θέμα το ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ | Βιωσιμότητα &Ανθεκτικότητα».
Τη 18 η  Μαρτίου 2025 στο πλαίσιο  της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα: «Ασφαλίζοντας ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ | Βιωσιμότητα & Ανθεκτικότητα».
Στην εκδήλωση για τις ανάγκες και το βιώσιμό μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης θα μιλήσουν κ.κ.: Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας &Οικονομικών, Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Mirenchu del Valle Schaan, President of the Spanish Association of Insurers (UNES PA) και οι: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΕΑΕΕ, Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ.
Με αφορμή την επικείμενη κρίσιμή εκδήλωση για το ΒΝ, συνομιλώντας με στελέχη της ευρύτερης αγοράς έθεσε τα παρακάτω δύο ερωτήματα:
1. Ποιο είναι το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης, και
2. Ποιες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις που καλούνται να εκπληρώσουν:  η Πολιτεία, η ΕΑΕΕ με την συμβολή της και, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές το 2025
Συνοψίζοντας τις απαντήσεις, το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης και της βιωσιμότητας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εδράζεται σε τρία σημεία:
1. Στην εξάλειψη του μονοπωλίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, απλοποιώντας τις διαδικασίες εισόδου στην αγορά νέων ιδιωτικών νοσοκομείων  με την μετατροπή του σύνθετου πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων.
2. Στην άμεση δημιουργία σχημάτων Συνεργασίας, μεταξύ Ιδιωτικού και Δημοσίου στον τομέα της υγείας και φυσικών καταστροφών  - το κράτος ως αντασφαλιστής καθώς έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.
3. Στην μείωση του κόστους πρόσκτησης εργασιών από την πλευρά των ασφαλιστικών.
Εξειδικεύοντας, τις απαντήσεις τα στελέχη της αγοράς σχετικά με την περίθαλψη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης υγείας κυρίως τόνισαν στο ΒΝ  πώς:

Το μέλλον στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας

«Η ελεύθερη και επιθετική τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτικών νοσοκομείων προς τους ασθενείς καταστρέφει ξεκάθαρα το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης και βλάπτει τους ασφαλισμένους. Πολλές φορές συζητήθηκε το θέμα, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ».
Συμπληρώνουν «πως τα ασφάλιστρα υγείας παρά τα μέτρα – ημίμετρα που ελήφθησαν θα αυξηθούν λόγω της μη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του ζητήματος από την Πολιτεία.  Κάτι που δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι και ο κόσμος ότι οι ασφαλιστικές υποχρεούνται να τοποθετούν ελεγκτές από εταιρείες διακανονισμού και ελέγχου ζημιών, γεγονός που το κόστος λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα αυτών και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιδιωτικών νοσοκομείων από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές».
Στις απαντήσεις για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στο τομέα της υγείας περιέχεται ο εξορθολογισμός του κόστους πρόσκτησης χαρτοφυλακίου ο υπολογισμός του κόστους αντασφάλισης και η μείωση του ΦΠΑ καθώς και η μείωση του φόρου των ασφαλίστρων 15% σε όλες τις ηλικίες

Μέλλον για τον κλάδο Περιουσίας

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης στο τομέα Περιουσίας, τα στελέχη αναμένουν την άμεση συγκρότηση κρατικού αντασφαλιστικού οργανισιμού από το υπουργείο οικονομίας και το υπουργείο κλιματικής κρίσης όπως γίνεται στα κράτη της Ευρώπης που έχουν νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης