
Η αμερικανική πλευρά θα αποδεχθεί όλους τους όρους, που έχει θέσει η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά
Η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump μπορεί να πειστεί για τη νομιμότητα των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία απλώς κάνοντας παραλληλισμούς με τη θέση της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο αναμφίβολα επιτυχημένος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για την Ουκρανία και ειδικός εκπρόσωπος του Trump για τη Μέση Ανατολή, Stephen Witkoff παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο Tucker Carlson.
Στην αραβική σύνοδο κορυφής πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ παρουσίασαν «μια λογική πρόταση - ένα σχέδιο για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και την αποστρατιωτικοποίηση της Hamas», είπε ο Witkoff.
Αλλά η απάντηση της Hamas ήταν «εντελώς ακατάλληλη» (αρνήθηκε) και ο Witkoff στη συνέχεια προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ισραηλινή στρατιωτική δράση.
Και έτσι έγινε.
«Ένιωσα ότι η είσοδος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ήταν αναπόφευκτη.
Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση αναγκάζοντας τη Hamas να ενεργήσει πιο συνετά.
Έχουν σημαντική επιρροή και την επιβάλλουν με τη βία, επομένως πρέπει να τους αποστρατιωτικοποιήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Witkoff εξήγησε επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν διάφορα σχέδια», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν «δύο κράτη» ή όχι, αλλά «η Hamas δεν πρέπει να υπάρχει πλέον».
«Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά 7 Οκτωβρίου», σημείωσε.
Ουκρανία αντί Hamas
Σύμφωνα με τη γνωστή αναλύτρια Lyubov Stepushova εάν στη θέση της Hamas βάλουμε την Ουκρανία, έχουμε μία παρόμοια κατάσταση.
Ένας τέτοιος παραλληλισμός θα γίνει από τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Ο ίδιος Witkoff σημείωσε στη συνέντευξή του στον Carlson ότι ο σφετεριστής πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρίσκεται «σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση» αφού αντιμετωπίζει μια πυρηνική δύναμη της οποίας ο πληθυσμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος «από τον δικό του».
«Και επομένως πρέπει να καταλάβει ότι έχει στριμωχτεί.
Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να κάνει μια συμφωνία», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Trump.
Και αν ο Zelensky δεν συμφωνήσει, τότε, ακολουθώντας την ίδιο παράδειγμα με τη Γάζα, η Ρωσία θα έχει – σύμφωνα και με τους Αμερικανούς - το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία και να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση.
Ο Witkoff έχει αναγνωρίσει πως το κύριο ζήτημα στη σύγκρουση της Ουκρανίας είναι η μοίρα «τεσσάρων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Donbass και της Κριμαίας».
«Είναι Ρωσόφωνοι.
Υπήρξαν δημοψηφίσματα και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δήλωσαν ότι ήθελαν να υπάγονται στη ρωσική νομοθεσία.
Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ζήτημα στη σύγκρουση», παραδέχθηκε ο Witkoff.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «πολύ θετικές» συζητήσεις με τη Ρωσία για το θέμα.

Σφραγίστηκε η μοίρα του Zelensky
Σύμφωνα με τον Witkoff, τίθεται το ερώτημα σχετικά με «την ικανότητα του Zelensky να επιβιώσει πολιτικά εάν δεχθεί τις απώλειες εδαφών».
Να σημειωθεί ότι δέχθηκε τη φυσική εξόντωση των ηγετών τους ως τον κύριο παράγοντα για την ήττα της Hamas και της Hezbollah.
Επομένως, αν αφαιρεθεί η λέξη «πολιτικά» από την προηγούμενη φράση, κανείς δεν θα αντιταχθεί, ακόμη και στην Ουκρανία.
Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία (24/3/2025) είναι ισχυρή επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν πλέον να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων μαζί της.
Έχουν πολλούς λόγους γι' αυτό, ξεκινώντας από την μη ανταγωνιστική κατάσταση της οικονομίας, που υστερεί απελπιστικά σε σχέση με την κινεζική, και τελειώνοντας με την ανάγκη να αποτραπεί η στρατιωτική ενοποίηση της Μόσχας – Πεκίνου.
Σημαντικός λόγος είναι επίσης να χτυπηθούν τα κέντρα αντίστασης των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης, που είναι συγκεντρωμένα στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ επικρατεί οργή για τον Ουκρανό πρόεδρο μετά και την επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Sudzha.
Για τους Αμερικανούς δεν έχει σημασία, εάν η επίθεση έγινε με εντολή του Zelensky ή με απόφαση των Azov.
Για τους Αμερικανούς είναι σημαντικό πως ο Zelensky έφτυσε στο πρόσωπο του Trump δείχνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση ή ικανότητα να τηρήσει τις συμφωνίες ακόμη και εγγυήσεις των ΗΠΑ.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την μεταπολεμική Ουκρανία δεν περιλαμβάνει τον Zelensky
Όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την επεισοδιακή συνάντηση στις 28/2/2025 με τον Zelensky, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αμβλύνει τη ρητορική του απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο για λόγους τακτικής - ώστε το Κίεβο να μην αντιδρά στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης.
Επιπλέον, το Κίεβο είχε ήδη συμφωνήσει με το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός.
Αλλά ο στρατηγικός στόχος του Λευκού Οίκου παραμένει ο ίδιος - η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του συστήματος εξουσίας στην Ουκρανία.
Συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση και εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι υπό τον Zelensky, κανένα από τα δύο δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου θέλει να αλλάξει το σύστημα εξουσίας.
Σύμφωνα με τον δυτικό Τύπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τον γιο του και τον γαμπρό του έχουν σημαντικές επαφές με την ουκρανική αντιπολίτευση ενώ γενικά η αρνητική στάση απέναντι στον Zelensky δεν έχει αλλάξει.
Επομένως, στους πολιτικούς κύκλους, η άποψη είναι ότι, μόλις επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία.
Αναφέρεται ακόμη και ένα σχέδιο βήμα προς βήμα, το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου, στη συνέχεια τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν επιτευχθεί εκεχειρία (και ακόμη και τότε δεν είναι γνωστό εάν ο Zelensky θα δώσει την άδεια να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία και αν θα προσπαθήσει να επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο για την αναβολή των εκλογών.

Ο γιος και ο γαμπρός του Trump Jared Kushner μπαίνουν σε δράση - Tucker Carlson και Stephen Witkoff οι άλλοι δύο ιππότες
Στον αμερικανικό Τύπο συνεχίζουν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που μπορούν να αποδοθούν στο πλαίσιο πιθανών εκλογών στην Ουκρανία.
Το Politico είχε αποκαλύψει ότι στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωποι του Trump είχαν επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, κυρίως Timoshenko και Poroshenko.
Αυτό έγινε υποτίθεται για να αυξηθεί η πίεση στον Zelensky «να παραιτηθεί».
Το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο Ουκρανοί πολιτικοί επιβεβαίωσαν συναντήσεις με ορισμένους Αμερικανούς από κύκλους του Trump, χωρίς να τους κατονομάσουν.
Με το επόμενο άρθρο, που δημοσιεύτηκε τις προάλλες, το Politico έχει ήδη ανακαλύψει ότι ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump Jr., ο γαμπρός του Jared Kushner, ο δημοσιογράφος Tacker Carlson και ο ειδικός απεσταλμένος Stephen Wiktoff συναντήθηκαν με την ουκρανική αντιπολίτευση.
Οι τέσσερις απεσταλμένοι αποκαλούνται και οι 4 ιππότες του Trump.

Οι ΗΠΑ θέλουν υποστήριξη για τις εκλογές
Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ομάδα Trump «κατέστησε σαφές ότι ο Zelensky περιφρονεί τις ΗΠΑ που θέλουν να κερδίσουν υποστήριξη για τις πρoεδρικές εκλογές, τις οποίες κατά την άποψή της, θα χάσει ο Zelensky.
«Βλέπουν τον Zelensky ως εμπόδιο. Θέλουν να τον αποδυναμώσουν.
Καλούν πολιτικούς του αντιπάλους και να του δείξουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλους Ουκρανούς εταίρους και άλλες επιλογές», είπε ένας Ρεπουμπλικάνος ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Politico.
Η εκπρόσωπος Τύπου της πρώην πρωθυπουργού Yulia Timoshenko, Marina Soroka, απαντώντας σε αίτημα της Strana να σχολιάσει τις πληροφορίες του Politico, είπε ότι τίποτα δεν θα προστεθεί σε όσα ειπώθηκαν για το προηγούμενο άρθρο.
Πάντως τόσο η πλευρά Timoshenko όσο και η πλευρά Poroshenko επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαφές με την αμερικανική ομάδα.
Ο πολιτικός επιστήμονας Zolotarev πιστεύει ότι η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να επικοινωνήσει με την ουκρανική αντιπολίτευση, έστω και όχι άμεσα, είναι κατανοητή.
«Η ομάδα Trump, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, δεν έχει δικά της στελέχη στην Ουκρανία.
To Δημοκρατικό Κόμμα δημιούργησε μια πολυεπίπεδη δική της ομάδα στην Ουκρανία με πολιτικούς, ακτιβιστές, ναζί, ακόμη και δυνάμεις ασφαλείας.
Οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμα πιο κοντά από ό,τι φαίνεται να είναι όλο και περισσότερες.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Artem Dmitruk, που είναι αντίθετος με το σύστημα εξουσίας και ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό, o Zelensky δεν θα παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και η στρατολογία δεν θα συνεχίσει την επιστράτευση.
«Στις 9 Μαΐου, ο στρατιωτικός νόμος και η επιστράτευση δεν θα παραταθούν.
Ο Zelensky δεν είναι καν σίγουρος ότι θα μπορέσει να διατηρήσει το καθεστώς τον Απρίλιο!
Τα στρατολογικά γραφεία έλαβαν ειδοποιήσεις ότι στις 9 Μαΐου θα σταματήσει η επιστράτευση» έγραψε ο Dmitrok στο κανάλι του στο Telegram.
Υπενθυμίζεται νωρίτερα ότι οι αρχές έκαναν επανειλημμένα δηλώσεις πως ακόμη και σε περίπτωση εκεχειρίας, δεν θα ακυρώνονταν αμέσως ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος θα επέστρεφε στον πληθυσμό όλες τις πολιτικές ελευθερίες.
www.bankingnews.gr
Ο αναμφίβολα επιτυχημένος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για την Ουκρανία και ειδικός εκπρόσωπος του Trump για τη Μέση Ανατολή, Stephen Witkoff παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο Tucker Carlson.
Στην αραβική σύνοδο κορυφής πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ παρουσίασαν «μια λογική πρόταση - ένα σχέδιο για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και την αποστρατιωτικοποίηση της Hamas», είπε ο Witkoff.
Αλλά η απάντηση της Hamas ήταν «εντελώς ακατάλληλη» (αρνήθηκε) και ο Witkoff στη συνέχεια προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει ισραηλινή στρατιωτική δράση.
Και έτσι έγινε.
«Ένιωσα ότι η είσοδος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ήταν αναπόφευκτη.
Μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση αναγκάζοντας τη Hamas να ενεργήσει πιο συνετά.
Έχουν σημαντική επιρροή και την επιβάλλουν με τη βία, επομένως πρέπει να τους αποστρατιωτικοποιήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Witkoff εξήγησε επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν διάφορα σχέδια», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν «δύο κράτη» ή όχι, αλλά «η Hamas δεν πρέπει να υπάρχει πλέον».
«Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά 7 Οκτωβρίου», σημείωσε.
Ουκρανία αντί Hamas
Σύμφωνα με τη γνωστή αναλύτρια Lyubov Stepushova εάν στη θέση της Hamas βάλουμε την Ουκρανία, έχουμε μία παρόμοια κατάσταση.
Ένας τέτοιος παραλληλισμός θα γίνει από τη ρωσική αντιπροσωπεία κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Ο ίδιος Witkoff σημείωσε στη συνέντευξή του στον Carlson ότι ο σφετεριστής πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρίσκεται «σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση» αφού αντιμετωπίζει μια πυρηνική δύναμη της οποίας ο πληθυσμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος «από τον δικό του».
«Και επομένως πρέπει να καταλάβει ότι έχει στριμωχτεί.
Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να κάνει μια συμφωνία», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Trump.
Και αν ο Zelensky δεν συμφωνήσει, τότε, ακολουθώντας την ίδιο παράδειγμα με τη Γάζα, η Ρωσία θα έχει – σύμφωνα και με τους Αμερικανούς - το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία και να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση.
Ο Witkoff έχει αναγνωρίσει πως το κύριο ζήτημα στη σύγκρουση της Ουκρανίας είναι η μοίρα «τεσσάρων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Donbass και της Κριμαίας».
«Είναι Ρωσόφωνοι.
Υπήρξαν δημοψηφίσματα και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δήλωσαν ότι ήθελαν να υπάγονται στη ρωσική νομοθεσία.
Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό ζήτημα στη σύγκρουση», παραδέχθηκε ο Witkoff.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «πολύ θετικές» συζητήσεις με τη Ρωσία για το θέμα.

Σφραγίστηκε η μοίρα του Zelensky
Σύμφωνα με τον Witkoff, τίθεται το ερώτημα σχετικά με «την ικανότητα του Zelensky να επιβιώσει πολιτικά εάν δεχθεί τις απώλειες εδαφών».
Να σημειωθεί ότι δέχθηκε τη φυσική εξόντωση των ηγετών τους ως τον κύριο παράγοντα για την ήττα της Hamas και της Hezbollah.
Επομένως, αν αφαιρεθεί η λέξη «πολιτικά» από την προηγούμενη φράση, κανείς δεν θα αντιταχθεί, ακόμη και στην Ουκρανία.
Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία (24/3/2025) είναι ισχυρή επειδή οι ΗΠΑ δεν θέλουν πλέον να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων μαζί της.
Έχουν πολλούς λόγους γι' αυτό, ξεκινώντας από την μη ανταγωνιστική κατάσταση της οικονομίας, που υστερεί απελπιστικά σε σχέση με την κινεζική, και τελειώνοντας με την ανάγκη να αποτραπεί η στρατιωτική ενοποίηση της Μόσχας – Πεκίνου.
Σημαντικός λόγος είναι επίσης να χτυπηθούν τα κέντρα αντίστασης των θιασωτών της παγκοσμιοποίησης, που είναι συγκεντρωμένα στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ επικρατεί οργή για τον Ουκρανό πρόεδρο μετά και την επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Sudzha.
Για τους Αμερικανούς δεν έχει σημασία, εάν η επίθεση έγινε με εντολή του Zelensky ή με απόφαση των Azov.
Για τους Αμερικανούς είναι σημαντικό πως ο Zelensky έφτυσε στο πρόσωπο του Trump δείχνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση ή ικανότητα να τηρήσει τις συμφωνίες ακόμη και εγγυήσεις των ΗΠΑ.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την μεταπολεμική Ουκρανία δεν περιλαμβάνει τον Zelensky
Όλο το προηγούμενο διάστημα μετά την επεισοδιακή συνάντηση στις 28/2/2025 με τον Zelensky, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αμβλύνει τη ρητορική του απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο για λόγους τακτικής - ώστε το Κίεβο να μην αντιδρά στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης.
Επιπλέον, το Κίεβο είχε ήδη συμφωνήσει με το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός.
Αλλά ο στρατηγικός στόχος του Λευκού Οίκου παραμένει ο ίδιος - η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του συστήματος εξουσίας στην Ουκρανία.
Συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση και εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι υπό τον Zelensky, κανένα από τα δύο δεν μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου θέλει να αλλάξει το σύστημα εξουσίας.
Σύμφωνα με τον δυτικό Τύπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τον γιο του και τον γαμπρό του έχουν σημαντικές επαφές με την ουκρανική αντιπολίτευση ενώ γενικά η αρνητική στάση απέναντι στον Zelensky δεν έχει αλλάξει.
Επομένως, στους πολιτικούς κύκλους, η άποψη είναι ότι, μόλις επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία.
Αναφέρεται ακόμη και ένα σχέδιο βήμα προς βήμα, το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου, στη συνέχεια τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν επιτευχθεί εκεχειρία (και ακόμη και τότε δεν είναι γνωστό εάν ο Zelensky θα δώσει την άδεια να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία και αν θα προσπαθήσει να επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο για την αναβολή των εκλογών.

Ο γιος και ο γαμπρός του Trump Jared Kushner μπαίνουν σε δράση - Tucker Carlson και Stephen Witkoff οι άλλοι δύο ιππότες
Στον αμερικανικό Τύπο συνεχίζουν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που μπορούν να αποδοθούν στο πλαίσιο πιθανών εκλογών στην Ουκρανία.
Το Politico είχε αποκαλύψει ότι στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωποι του Trump είχαν επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, κυρίως Timoshenko και Poroshenko.
Αυτό έγινε υποτίθεται για να αυξηθεί η πίεση στον Zelensky «να παραιτηθεί».
Το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο Ουκρανοί πολιτικοί επιβεβαίωσαν συναντήσεις με ορισμένους Αμερικανούς από κύκλους του Trump, χωρίς να τους κατονομάσουν.
Με το επόμενο άρθρο, που δημοσιεύτηκε τις προάλλες, το Politico έχει ήδη ανακαλύψει ότι ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump Jr., ο γαμπρός του Jared Kushner, ο δημοσιογράφος Tacker Carlson και ο ειδικός απεσταλμένος Stephen Wiktoff συναντήθηκαν με την ουκρανική αντιπολίτευση.
Οι τέσσερις απεσταλμένοι αποκαλούνται και οι 4 ιππότες του Trump.

Οι ΗΠΑ θέλουν υποστήριξη για τις εκλογές
Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η ομάδα Trump «κατέστησε σαφές ότι ο Zelensky περιφρονεί τις ΗΠΑ που θέλουν να κερδίσουν υποστήριξη για τις πρoεδρικές εκλογές, τις οποίες κατά την άποψή της, θα χάσει ο Zelensky.
«Βλέπουν τον Zelensky ως εμπόδιο. Θέλουν να τον αποδυναμώσουν.
Καλούν πολιτικούς του αντιπάλους και να του δείξουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλους Ουκρανούς εταίρους και άλλες επιλογές», είπε ένας Ρεπουμπλικάνος ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Politico.
Η εκπρόσωπος Τύπου της πρώην πρωθυπουργού Yulia Timoshenko, Marina Soroka, απαντώντας σε αίτημα της Strana να σχολιάσει τις πληροφορίες του Politico, είπε ότι τίποτα δεν θα προστεθεί σε όσα ειπώθηκαν για το προηγούμενο άρθρο.
Πάντως τόσο η πλευρά Timoshenko όσο και η πλευρά Poroshenko επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαφές με την αμερικανική ομάδα.
Ο πολιτικός επιστήμονας Zolotarev πιστεύει ότι η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να επικοινωνήσει με την ουκρανική αντιπολίτευση, έστω και όχι άμεσα, είναι κατανοητή.
«Η ομάδα Trump, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς, δεν έχει δικά της στελέχη στην Ουκρανία.
To Δημοκρατικό Κόμμα δημιούργησε μια πολυεπίπεδη δική της ομάδα στην Ουκρανία με πολιτικούς, ακτιβιστές, ναζί, ακόμη και δυνάμεις ασφαλείας.
Οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμα πιο κοντά από ό,τι φαίνεται να είναι όλο και περισσότερες.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό βουλευτή Artem Dmitruk, που είναι αντίθετος με το σύστημα εξουσίας και ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό, o Zelensky δεν θα παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο και η στρατολογία δεν θα συνεχίσει την επιστράτευση.
«Στις 9 Μαΐου, ο στρατιωτικός νόμος και η επιστράτευση δεν θα παραταθούν.
Ο Zelensky δεν είναι καν σίγουρος ότι θα μπορέσει να διατηρήσει το καθεστώς τον Απρίλιο!
Τα στρατολογικά γραφεία έλαβαν ειδοποιήσεις ότι στις 9 Μαΐου θα σταματήσει η επιστράτευση» έγραψε ο Dmitrok στο κανάλι του στο Telegram.
Υπενθυμίζεται νωρίτερα ότι οι αρχές έκαναν επανειλημμένα δηλώσεις πως ακόμη και σε περίπτωση εκεχειρίας, δεν θα ακυρώνονταν αμέσως ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος θα επέστρεφε στον πληθυσμό όλες τις πολιτικές ελευθερίες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών