Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η CIA προειδοποιεί - H Κίνα παραμένει η κύρια απειλή και αντίπαλος των ΗΠΑ - Σημαντικός ανταγωνιστής η Ρωσία

Η CIA προειδοποιεί - H Κίνα παραμένει η κύρια απειλή και αντίπαλος των ΗΠΑ - Σημαντικός ανταγωνιστής η Ρωσία
Η έκθεση υπογράμμισε επίσης την ανθεκτικότητα της Ρωσίας, αναφέροντας ότι η Μόσχα έχει επιδείξει πρόσφατα τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική σταθερότητα.
Ανώτεροι εκπρόσωποι της CIA των ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερουσία για τις παγκόσμιες απειλές, περιγράφοντας τις προκλήσεις που θέτουν τόσο οι κρατικοί όσο και οι μη κρατικοί φορείς.
Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον, Μόσχας και Πεκίνου, καθώς και στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και στους αντίστοιχους δεσμούς τους με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Το Πεκίνο παραμένει ο κυριότερος στρατηγικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον, με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εκφράζουν ανησυχίες για τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας, ιδίως σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν.

Αντέχει η Ρωσία

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης την ανθεκτικότητα της Ρωσίας, αναφέροντας ότι η Μόσχα έχει επιδείξει πρόσφατα τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική σταθερότητα.
Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναγνώρισαν τη Ρωσία ως σημαντικό ανταγωνιστή, αναφέροντας την πρόσφατη συνεχή στρατιωτική και οικονομική της δύναμη, καθώς και τις σημαντικές ικανότητες στην τεχνητή νοημοσύνη και τον κυβερνοχώρο.
Παρ' όλα αυτά, το κύριο επίκεντρο της ενημέρωσης ήταν η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα αποτελεί την πιο τρομερή και ολοκληρωμένη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Πέρα από τις στρατιωτικές ανησυχίες, το Πεκίνο φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Περιθώριο για συμφωνίες

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι η Κίνα, υπό την κυβέρνηση του Donald Trump, τείνει να διατηρήσει και να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ για να αποτρέψει τη σύγκρουση, προωθώντας παράλληλα τα δικά της συμφέροντα.
Ο Andrey Kortunov, επιστημονικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε στη Izvestia ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστούν συγκεκριμένες πτυχές της διμερούς σχέσης.
"Υπάρχει περιθώριο για πιθανές συμφωνίες σε ορισμένους τομείς.
Πιστεύω ότι ο Trump μπορεί να ενδιαφέρεται πραγματικά για τη διαπραγμάτευση μιας αμοιβαία αποδεκτής εμπορικής συμφωνίας, δεδομένου ότι οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι σημαντικές. Μια ξαφνική έξοδος της Κίνας από την αμερικανική αγορά θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές", δήλωσε ο αναλυτής. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αποκαταστήσουν τη συνεργασία με την Κίνα σε στρατηγικά ευαίσθητους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι προηγμένοι μικροεπεξεργαστές, οι κβαντικοί υπολογιστές και άλλες τεχνολογίες αιχμής.
Ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, δήλωσε στη Izvestia ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Κίνας.
"Ο Trump επέβαλε αρχικά δασμό 10% στα κινεζικά προϊόντα, ενώ αργότερα τον αύξησε στο 20%. Η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων παραμένει ένα ενδεχόμενο, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε ασύμμετρη θέση: οι ΗΠΑ θεωρούν ευκολότερο να πλήξουν την Κίνα με δασμούς, ενώ το Πεκίνο έχει λιγότερες επιλογές αντιποίνων λόγω της σημαντικής εμπορικής ανισορροπίας - οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα", εξήγησε.
Ωστόσο, ο Kashin πιστεύει ότι η Κίνα έχει αναμφίβολα μια καλά υπολογισμένη στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα δασμολογικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης