
Μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δασμούς στο εμπόριο, έδωσε o πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ειδικότερα, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) δημοσίευσε μια έκθεση για τους φραγμούς στο εξωτερικό εμπόριο που παραθέτει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στις χώρες εμπορικών εταίρων και μη δασμολογικούς φραγμούς που κυμαίνονται από επαχθείς κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων έως απαιτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις.
Οι ανταποδοτικοί δασμοί του Trump, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη (2/4/2025), αποσκοπούν στο να αντιστοιχίσουν τους υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές άλλων χωρών για συγκεκριμένα αγαθά και να αντισταθμίσουν τους μη δασμολογικούς φραγμούς που θέτουν σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές εξαγωγές.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε δασμούς 25% στις αμερικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση της αμερικανικής παραγωγής, η οποία όμως απειλεί με νέους κλυδωνισμούς των τιμών.
«Κανένας Αμερικανός πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει αναγνωρίσει τα εκτεταμένα και επιβλαβή εμπόδια στο εξωτερικό εμπόριο που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί εξαγωγείς περισσότερο από τον πρόεδρο Trump», ανέφερε σε δήλωσή του ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Jamieson Greer. «Υπό την ηγεσία του, αυτή η κυβέρνηση εργάζεται επιμελώς για την αντιμετώπιση αυτών των άδικων και μη αμοιβαίων πρακτικών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και βάζοντας τις σκληρά εργαζόμενες αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στην πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε ο Greer.
Έκθεση 397 σελίδων
Δεν είναι σαφές πώς η έκθεση των 397 σελίδων θα επηρεάσει τα σχέδια του Trump για την επιβολή ανταποδοτικών δασμών.
Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, έχει συχνά διαμαρτυρηθεί ότι οι φόροι προστιθέμενης αξίας που εισπράττονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν ως πρόσθετος δασμός και ως εξαγωγική επιδότηση όταν επιστρέφονται για τα αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η έκθεση του USTR δεν προσδιορίζει τους φόρους προστιθέμενης αξίας ως εμπορικά εμπόδια στη συζήτησή της για τις πολιτικές της ΕΕ, εστιάζοντας αντ' αυτού στους φόρους ψηφιακών υπηρεσιών και στον νέο μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων του μπλοκ για τον άνθρακα. Το USTR καταγράφει τον ΦΠΑ και την εφαρμογή του ως επιβαρυντικό παράγοντα για τις αμερικανικές εισαγωγές σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η έκθεση ανέφερε ότι η χρήση εκπτώσεων ΦΠΑ από την Κίνα για την ενθάρρυνση των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων λειτουργούσε ως ένα είδος επιδότησης.
Κανονισμοί για τα τρόφιμα
Πολλοί από τους εμπορικούς φραγμούς που απαριθμούνται είναι τεχνικής φύσης ή αποτέλεσμα κυβερνητικών ρυθμίσεων που εμποδίζουν ορισμένες αμερικανικές εξαγωγές, όπως οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις της ΕΕ για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ή οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που περιέχουν υπολείμματα ορισμένων τύπων φυτοφαρμάκων.
Η έκθεση επισήμανε μια νέα απαίτηση της ΕΕ για μια ελάχιστη ποσότητα ανακυκλωμένου περιεχομένου μετά τον καταναλωτή στις πλαστικές συσκευασίες ως δυνητικά δημιουργούντα «αδικαιολόγητα εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την ΕΕ για την εφαρμογή του κανόνα.
Η έκθεση υπογράμμισε επίσης μακροχρόνιες πηγές εμπορικών διαφορών, όπως το σύστημα «διαχείρισης της προσφοράς» του Καναδά για τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών, οι οποίες χρησιμοποιούν όρια παραγωγής σε εισαγωγικές ποσοστώσεις και υψηλούς δασμούς, με δασμούς εκτός ποσοστώσεων για το τυρί στο 245% και το βούτυρο στο 298%.
Ο Trump έχει διαμαρτυρηθεί για τους υψηλούς δασμούς του Καναδά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, λέγοντας ότι «θα αντιμετωπιστούν με τους ίδιους ακριβώς δασμούς, εκτός αν τους ρίξουν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών