Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατροπή στο δόγμα της ΕΕ: Ασπίδα προστασίας η Ρωσία για τους Έλληνες της Ουκρανίας – Κορυφαία η εγχώρια συμμετοχή στους BRICS

Ανατροπή στο δόγμα της ΕΕ: Ασπίδα προστασίας η Ρωσία για τους Έλληνες της Ουκρανίας – Κορυφαία η εγχώρια συμμετοχή στους BRICS

Οι απαντήσεις για τη Ρωσία, την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία, τον Trump, αλλά και το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες

Πολλά ερωτήματα θέσαμε στον βουλευτή Αχαΐας του κόμματος της Νίκης, κ. Σπύρο Τσιρώνη, ο οποίος μας έθεσε και μία άλλη, μάλλον άγνωστη παράμετρο του κόμματος, την διεθνή διπλωματία, που η Νίκη ασκεί εδώ και αρκετό καιρό.
Οι απαντήσεις για τη Ρωσία, την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία, τον Trump, αλλά και το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Τις τελευταίες εβδομάδες το περιστατικό με τις βλάσφημες εικόνες στην Εθνική Πινακοθήκη έφερε το κόμμα της Νίκης στο προσκήνιο, πράγμα που μοιάζει να οδήγησε και σε μία απότομη δημοσκοπική άνοδο, η οποία απεικονίστηκε σε δύο τουλάχιστον δημοσκοπήσεις.
Από την ημέρα της εισόδου του στη Βουλή των Ελλήνων το κόμμα του Δημήτριου Νατσιού έδειχνε να διατηρεί μία έντονα διεκδικητική αλλά και νηφάλια συμπεριφορά, μακριά από εκφράσεις και πράξεις εντυπωσιασμού.
Σε ζητήματα, όπως ο προσωπικός αριθμός, ο ψηφιακός έλεγχος, η φίμωση του διαδικτύου, ακόμη και ο γάμος των ομοφυλοφίλων, η Νίκη παρενέβη δυναμικά, αλλά επικοινωνιακά, καλώς ή κακώς, δεν πέρασε αυτό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Θα τολμούσε κανείς να πει ότι ευγενική προσωπικότητα του προέδρου της, απεικονίζεται το συνολικό ύφος του κόμματος, το οποίο ναι μεν διεκδικεί σθεναρά όσα θεωρεί ότι αποτελούν τη βούληση της εκλογικής του βάσης, αλλά ποτέ προκαλώντας την κοινή γνώμη και το μιντιακό κατεστημένο με πράξεις στα όρια της νομιμότητος.
Η ενέργεια ενός βουλευτού της Νίκης να κατεβάσει κάποιες εικόνες από την Εθνική Πινακοθήκη και να τις πετάξει στο πάτωμα είναι όμως συμβατή με αυτό το μέχρι σήμερα σύνηθες ύφος της Νίκης, το «πνεύμα Νίκης», όπως το αποκαλούν αρκετά από τα στελέχη της;
Ή μήπως η Νίκη αποφάσισε να αλλάξει ύφος και να μπει πιο δυναμικά πια στη δημόσια ζωή, ακόμη και μέσω ακτιβισμών σαν αυτόν της Εθνικής Πινακοθήκης;
Ακολουθεί η αποκλειστική συνέντευξη στον δημοσιογράφο του ΒΝ, Χάρη Μπερτίδη.

- Κύριε Τσιρώνη, η Νίκη αλλάζει ύφος; Τα όσα συνέβησαν στην Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι η συνήθης στάση του κόμματός σας.

Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε ύφος.
Το πνεύμα της Νίκης είναι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με δυναμισμό μεν, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της ευπρέπειας και των θεσμών που εκπροσωπούμε.
Το κίνημά μας, μάς έστειλε στη Βουλή των Ελλήνων, όχι μόνον για να το εκπροσωπήσουμε, αλλά και για να μεταδώσουμε μέσα από τα έδρανα και το βήμα έναν κόσμιο και ειλικρινή τρόπο φέρεσθαι, μακριά από πρακτικές που στο παρελθόν απεδείχθησαν αναποτελεσματικές και εν τέλει βλαβερές για την πατρίδα.

- Η συγκεκριμένη πάντως ενέργεια δεν μαρτυρά κάτι τέτοιο.

Έχουμε τοποθετηθεί επίσημα για το ζήτημα αυτό.
Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγανάκτηση που προκαλούν αυτές οι εικόνες σε κάθε Έλληνα, αλλά ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά αντικρύζοντάς τις.
Νομίζω όμως, ότι από τη στιγμή που απεσύρθησαν οι πίνακες αυτοί από την Πινακοθήκη, η κυβέρνηση κατάλαβε το σφάλμα της και συγχρόνως αναγνώρισε την οργή που προκαλούν, εν μέσω μάλιστα της Μεγάλης Σαρακοστής, σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό.
Εμείς ως κόμμα, το μήνυμα που θέλουμε να αποστείλουμε είναι ότι δεν θα σιγήσουμε απέναντι στο εντεινόμενο φαινόμενο της Χριστιανοφοβίας, εντός και εκτός Ελλάδος, που πλέον εμφανίζεται και με θεσμικό πλαίσιο.

- Είπατε «και εκτός Ελλάδος». Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία δραστηριότητα της Νίκης και στο εξωτερικό…

Ακριβώς αυτήν είναι που θέλουμε και να αναδείξουμε.
Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα επισκίασαν τη διεθνή μας δράση.
Η Νίκη από τη στιγμή που αντελήφθη ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν ο Donald Trump, κινήθηκε άμεσα, ώστε να μπορέσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο και σε ένα διπλωματικό επίπεδο για την πατρίδα μας.
Είχαμε από νωρίς προβλέψει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε πλήρως και τις γεωπολιτικές ισορροπίες και κρίναμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι και συμφέρον για την Ελλάδα και για όλη τη Ρωμιοσύνη.
Αποδεχθήκαμε λοιπόν την πρόσκληση των BRICS στη σύνοδο που διοργάνωσαν στο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό μάλιστα συνέπεσε σχεδόν με τις αμερικάνικες εκλογές.

- Ναι, αλλά εσείς μου λέγατε για τις ΗΠΑ και τον Donald Trump. Πήγατε όμως στη Ρωσία…

Ναι, θα ήταν πολύ νωρίς να ξεκινήσουμε από τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Trump θα ορκιζόταν δύο μήνες αργότερα.
Ωστόσο, ο λόγος που πήγαμε συνδεόταν άμεσα με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία, καθιστούσε απαραίτητες κάποιες ενέργειες για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητος της Ουκρανίας, η οποία κατοικεί και σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.
Στο περιθώριο της Συνόδου αυτής είχα προσωπικά την ευκαιρία μαζί με τον ευρωβουλευτή μας, τον Νίκο Αναδιώτη, να συναντήσω τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Medvedev, με τον οποίον συμφωνήσαμε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας και την ανάγκη διατήρησης και προστασίας όλων των κοινών αξιών που μας συνδέουν και κυρίως της Ορθοδοξίας.
Συγχρόνως, συναντώντας εκτός από Ρώσους και εκπροσώπους από χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες διατηρούν εθνικές μειονότητες στην Ουκρανία, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να προστατέψουμε τους εκεί συμπατριώτες μας και να παίξουμε έναν πιο ενεργό και συντονισμένο ρόλο στις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Όπερ και εγένετο.

- Πώς εγένετο δηλαδή;

Δυο μέρες πριν το περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη και με πρωτοβουλία δική μας και των Σέρβων αδελφών μας βρεθήκαμε στο Βελιγράδι, όπου διοργανώσαμε την πρώτη σύνοδο των εθνών που έχουν εθνικές μειονότητες στην Ουκρανία με τίτλο «Ειρηνευτικές διαδικασίες στην Ουκρανία – Τα δικαιώματα και ο ρόλος των εθνικών κοινοτήτων».
Την φιλοξενία της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σέρβων της διασποράς της σερβικής βουλής, κ. Στανόγεβιτς, ενώ τον συντονισμό αναλάβαμε εμείς.


- Και τι προέκυψε από αυτήν την σύνοδο;

Πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία θα ομολογήσω ότι ούτε εμείς περιμέναμε.
Κατ’ αρχάς, ότι η παρουσία εθνικών μειονοτήτων στην Ουκρανία είναι πολύ μεγάλη και άρα αυτές οι μειονότητες πρέπει να έχουν λόγο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον τους.
Κατά δεύτερο, ότι υπάρχουν δοκιμασμένα μοντέλα, όπως το ρουμανικό, βάσει των οποίων οι εθνικές μειονότητες μπορούν και έχουν συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων μέσα σε μία χώρα.

- Και πού καταλήξατε με όλα αυτά;

Ότι βασιζόμενοι στα δοκιμασμένα αυτά μοντέλα, μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα φόρουμ των χωρών με εθνικές μειονότητες στην Ουκρανία, το οποίο θα συμφωνήσει σε μία κοινή διακήρυξη και θα εκπονήσει μία πρόταση για το μέλλον των εθνικών μειονοτήτων, η οποία θα ληφθεί υπ’ όψιν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει και με τη ρωσική πλευρά, αλλά προτιθέμεθα να το κάνουμε και με την αμερικανική στο άμεσο μέλλον.

- Αυτά δεν θα έπρεπε να τα κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών;

Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση και άρα και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε ένα τέλμα, το οποίο μας έχει απομονώσει από τις όποιες συζητήσεις γίνονται μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας.
Είναι αυτό το τέλμα που δημιουργούν οι Βρυξέλλες, με τη συνδρομή Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και Μεγάλης Βρετανίας, που θέλει τον πόλεμο να συνεχίζεται, με σκοπό να αποκατασταθούν οι ισχυρές βιομηχανίες της Ευρώπης, πουλώντας όπλα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη και βάζοντας μάλιστα στο παιχνίδι και την Τουρκία.
Την Τουρκία, που όταν εμείς χαρίζαμε τον εξοπλισμό μας στους Ουκρανούς, παρίστανε τον ειρηνοποιό και συγχρόνως τους πουλούσε όπλα.
Μιλάμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στα όρια της ψυχοπάθειας και η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία στις προτεραιότητές τους.
Αντιθέτως, εμείς, όπως και οι χώρες με τις οποίες συζητάμε, έχουν τους ανθρώπους τους εκεί, οι οποίοι κινδυνεύουν να χαθούν από τα ίδια μας τα όπλα.

- Και η Νίκη θα έρθει σε κόντρα με την κυβέρνηση ασκώντας η ίδια εξωτερική πολιτική;

Μα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε.
Δεν ενδιαφέρεται για την εθνική μας μειονότητα εκεί, η οποία ζει εκεί όχι από τα «Ορλοφικά», που λέει ο κύριος Συρίγος, αλλά εδώ και 26 αιώνες.
Εμείς θεωρούμε, ότι η παρουσία των Ρωμιών στην Ουκρανία μας παρέχει ένα ισχυρό έννομο συμφέρον να πρωταγωνιστήσουμε στις διαπραγματεύσεις, αντί να είμαστε ουραγοί των ψευδοπολεμάρχων σαν τον Marcon και τον Merz, που ρισκάρουν έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο μόνο για να πουλήσουν όπλα.

- Άρα συντάσσεστε με την τάση Trump, που θέλει πάση θυσία να τελειώσει ο πόλεμος;

Μα προφανώς, και φυσικά, δεν είναι απλά η τάση Trump που το λέει αυτό.
Είναι η κοινή λογική.
Αν σταματήσει ο πόλεμος, χιλιάδες ψυχές θα σωθούν και επιτέλους θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ευρώπη σε μία κανονικότητα.
Να ξαναρχίσουμε να εξάγουμε στη Ρωσία, να μπορούν οι Ρώσοι να επισκέπτονται τη χώρα μας και να ισορροπήσει η Ευρώπη ενεργειακά, μέχρι να μπορεί να είναι πραγματικά αυτόνομη.

- Εννοείτε αυτόνομη μέσω των ανανεώσιμων πηγών;

Όχι μόνον. Αυτό με τις ανανεώσιμες πηγές είναι από μόνο του μια τεράστια συζήτηση.
Το πιο ενδιαφέρον είναι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας, που βλέπουμε ότι με την επανεκλογή Trump επανέρχεται στη συζήτηση.
Και δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει γατζωμένη στην παράνοια του πράσινου αφηγήματος, το οποίο εκτελείται βεβιασμένα, χωρίς πρώτα να διασφαλίζουμε ότι η κοινωνία μας δεν θα υποφέρει από αυτό.

- Αυτό είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μία επόμενή μας συνάντηση. Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Τσιρώνη.

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης