
Τα καλώδια που μεταφέρουν την ισχύ από το βορρά στο νότο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια την ποσότητα ισχύος που παράγουν οι τουρμπίνες μερικές ημέρες.
Τα καλώδια που μεταφέρουν την ισχύ από το βορρά στο νότο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια την ποσότητα ισχύος που παράγουν οι τουρμπίνες μερικές ημέρες.
Το National Grid (Εθνικό Δίκτυο Ενέργειας) πλήρωσε 215 εκατομμύρια λίρες για να τις... κλείσει πέρυσι - ένα κόστος που τελικά καταλήγει στους λογαριασμούς των ανθρώπων.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem είπε στο Sky News ότι το παραπάνω γεγονός οφείλεται στο ότι το δίκτυο «δεν είναι ακόμη κατάλληλο για τον σκοπό αυτό», καθώς η χώρα μεταβαίνει σε ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.
Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των αναμμένων φώτων, έχει προβλέψει ότι αυτό το «κόστος περιορισμού», όπως είναι γνωστό, μπορεί να ανέλθει σε 2,5 δισ. λίρες ετησίως μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας πριν γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις.
Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς ολοένα και περισσότερη αιολική δυναμικότητα κατασκευάζεται στη Σκωτία και στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά μεγάλο μέρος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να προέρχεται από πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στο νότο της χώρας.
Προκειμένου να αντιστοιχίσει την προσφορά και τη ζήτηση, το Εθνικό Δίκτυο πρέπει να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται.
Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά καλώδια μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας για να γίνει αυτό.
Υπάρχει ένα μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου και δύο κύριες διασταυρώσεις μεταξύ του Σκωτσέζικου και του Αγγλικού δικτύου μεταφοράς στην ξηρά.
Αυτό το σημείο συμφόρησης σημαίνει ότι όταν φυσάει πολύ, υπάρχει στην πραγματικότητα πάρα πολύ ηλεκτρικό ρεύμα για να διαχειριστούν αυτά τα καλώδια, χωρίς να διακινδυνεύσουν ζημιές.
Και επειδή δεν μπορούμε ακόμη να αποθηκεύσουμε την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας στην απαραίτητη κλίμακα, ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει από τις ανεμογεννήτριες να απενεργοποιήσουν τις ανεμογεννήτριές τους.
Πληρώνουν τουρμπίνες αερίου!
Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας ενεργειακής τεχνολογίας Axle Energy, χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από την πλατφόρμα αγοράς εξισορρόπησης του ηλεκτρικού συστήματος Elexon, το 2022 το Εθνικό Δίκτυο ξόδεψε 215 εκατομμύρια λίρες για να κλείσει τις ανεμογεννήτριες, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παράγεται κατά 6%, και επιπλέον 717 εκατομμύρια λίρες για την ενεργοποίηση τουρμπίνων αερίου που βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή της ζήτησης.
Αυτά τα κόστη μεταβιβάζονται τελικά στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος της ενότητας κόστους δικτύου για τους λογαριασμούς ενέργειας.
Το κόστος περιορισμού δεν περιορίζεται μόνο στην καθαρή, φθηνή αιολική ενέργεια.
Προκειμένου να εξισορροπηθεί το σύστημα, το Εθνικό Δίκτυο πληρώνει τις γεννήτριες ορυκτών καυσίμων για να αυξάνουν την παραγωγή τους όταν είναι απαραίτητο.
Ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιπέδων της μεταβλητής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

"Ένας τεράστιος κίνδυνος - και μια σπατάλη"
Η διευθύντρια πολιτικής για τον όμιλο βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RenewableUK, Ana Musat, είπε στο Sky News τα μέλη της ζητούσαν αναβαθμίσεις στο δίκτυο εδώ και χρόνια.
Ανησυχεί τώρα ότι η έλλειψη ικανότητας μεταφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υπόσχεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα έως το 2035 και να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
"Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.
Χάνουμε ενέργεια αντί να την εξάγουμε ή να τη χρησιμοποιούμε και αυτή είναι πραγματικά φθηνή ενέργεια που σπαταλάμε.
Και θα έλεγα επίσης ως επενδυτικό σήμα, δεν είναι καθόλου καλό.
Αν σκεφτείτε έναν προγραμματιστή που θέλει να κατασκευάσει αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζει ότι δεν είναι εύκολο να συνδεθεί με το σύστημα μεταφοράς, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αρκετή χωρητικότητα.
Έτσι, είναι ένα πραγματικά τεράστιο μη οικονομικό εμπόδιο που βλέπουμε και είναι μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας», είπε.
Το τμήμα ενέργειας και η Ofgem αναγνωρίζουν το πρόβλημα.
Πρόσφατα καθόρισαν κοινά σχέδια για «γενική επισκευή» υποθαλάσσιων και χερσαίων δικτύων μεταφοράς για τη σύνδεση έως και 50 GW υπεράκτιου αιολικού ρεύματος στο δίκτυο μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων υποθαλάσσιων καλωδίων μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας που έχουν ήδη εγκριθεί.
Αλλά σε μια δήλωση στο Sky News, ένας εκπρόσωπος της Ofgem παραδέχτηκε ότι το πλέγμα δεν ήταν ακόμη "κατάλληλο για το σκοπό".
«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για οποιοδήποτε πόδι σύρεται στο καθαρό μηδέν.
Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής μας δεν είναι ακόμη κατάλληλα για την παροχή ασφαλούς, προσιτής και καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε μέρος της χώρας.
Γι' αυτό επενδύουμε και ανανεώνουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να φτάσουμε σε μηδενική ισχύ με το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις σχεδιασμού και τις ρυθμιστικές εγκρίσεις για να αυξήσουμε γρήγορα τη χωρητικότητα του δικτύου.
Διπλασιάζουμε τις επενδύσεις μέχρι το 2028 στην επέκταση των τοπικών δικτύων για να χειριστούμε εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας - συν τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας με την αύξηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την εξάλειψη της συμφόρησης του δικτύου και τις ισχυρότερες συνδέσεις με άλλες χώρες», είπαν.

Το National Grid ESO έχει θέσει σχέδια για έναν «Ολιστικό Σχεδιασμό Δικτύου» αξίας 50 δισεκατομμυρίων λιρών που θα συνδέει περισσότερη αιολική ενέργεια στο δίκτυο μέχρι το 2030.
Αλλά πρέπει επίσης να διαχειριστεί τη συμφόρηση στο δίκτυο χρησιμοποιώντας την υποδομή που υπάρχει και ήδη εργάζεται σε προγράμματα για τη μείωση του κόστους γύρω από το σημείο συμφόρησης μετάδοσης μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.
Σε δήλωσή τους είπαν στο Sky News: «Ως διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας, λειτουργούμε το σύστημα με τον πιο οικονομικό τρόπο για τον καταναλωτή, διατηρώντας το κόστος κεφαλαίου όσο το δυνατόν χαμηλότερο.
Όπως πολλοί διαχειριστές συστημάτων σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούμε πληρωμές με περιορισμούς όταν είναι πιο οικονομικό να μειώσουμε προσωρινά την παραγωγή αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, παρά να δημιουργήσουμε ακριβές νέες υποδομές.
Αναλύουμε συνεχώς το κόστος περιορισμών έναντι της κατασκευής νέων περιουσιακών στοιχείων και συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των περιορισμών δικτύου, ενώ παράλληλα χτίζουμε ένα πιο πράσινο σύστημα.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Net Zero της Βρετανίας αυξάνει επίσης τη χρηματοδότηση και ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην αποθήκευση μπαταριών σε κλίμακα δικτύου και στην ανάπτυξη πράσινης παραγωγής υδρογόνου με χρήση περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και στην παροχή περισσότερης πυρηνικής ενέργειας για να αντισταθμιστεί η μεταβλητότητα της ανανεώσιμης ενέργειας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών