Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ ετοιμάζεται για περισσότερους δασμούς από ΗΠΑ - Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες - Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Ιταλία

Η ΕΕ ετοιμάζεται για περισσότερους δασμούς από ΗΠΑ - Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες - Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Ιταλία
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αύριο (17/4/2025)
Σχετικά Άρθρα

Για νέο κύμα δασμών από τις ΗΠΑ προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα έντονο μπρος-πίσω τους τελευταίους μήνες, με τον Trump να κατηγορεί επανειλημμένα την Ε.Ε. για αθέμιτη εμπορική μεταχείριση απέναντι στις ΗΠΑ. Οι εντάσεις έχουν θερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, στους οποίους η Ε.Ε. απάντησε με αντίμετρα αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα αντίμετρα αυτά, ωστόσο, ανεστάλησαν για 90 ημέρες, όπως και μια δεύτερη φάση δασμών που σχεδίαζε η αμερικανική πλευρά.
«Όπως υποστηρίξαμε από την πρώτη ημέρα, προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις από τους δασμούς, οι οποίοι είναι επιζήμιοι για τις αντίστοιχες οικονομίες μας, τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές», δήλωσε ο Olof Gill, εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου της Κομισιόν, σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο CNBC μετά τη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και της ΕΕ.
Ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της ΕΕ, Maros Sefcovic, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Howard Lutnick και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Jamieson Greer στις 14 Απριλίου, αλλά φαίνεται πως σημειώθηκε μικρή πρόοδος.
«Είναι σαφές ότι θα χρειαστούν σημαντικές κοινές προσπάθειες για την επίτευξη επιτυχούς αποτελέσματος εντός του χρονικού διαστήματος των 90 ημερών», δήλωσε ο Gill. «Η ΕΕ κάνει το καθήκον της. Τώρα, είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να καθορίσουν τη θέση τους. Όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την άποψή του ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την ΕΕ στο εμπόριο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επωφεληθεί τρομερά, δεν παίρνει τα προϊόντα διατροφής μας, δεν παίρνει τα αυτοκίνητά μας», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν περαιτέρω την πίεση προς την ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας έρευνες σχετικά με τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και ημιαγωγών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Trump, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εισφορές κατά των τομέων αυτών.
«Αυτό ήταν αναμενόμενο», δήλωσε ο Gill της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προβάλει «ισχυρά επιχειρήματα» κατά των δασμών σε αυτούς τους τομείς. «Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για πρόσθετα αντίμετρα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε επιτυχή έκβαση. Και όλα παραμένουν στο τραπέζι».
Τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ προς τις ΗΠΑ είναι τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οχήματα και τα βιομηχανικά μηχανήματα.
Η ΕΕ είχε εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ συνολικού ύψους 48 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αναλυθεί σε πλεόνασμα 157 δισ. ευρώ στα αγαθά και έλλειμμα 109 δισ. ευρώ στις υπηρεσίες.

Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Ιταλία

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ιταλίδα πρωθυπουργό, Georgia Meloni, η οποία συναντάται με τον πρόεδρο Trump την Πέμπτη. Είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτιδα που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο μετά την προσωρινή αναστολή των δασμών.
Σύμφωνα με αναλυτές, η συνάντηση αποτελεί «κρίσιμη ευκαιρία» για τη Meloni να εδραιώσει την εικόνα της ως αξιόπιστης συνομιλήτριας των ΗΠΑ. Η Ιταλία σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα 40 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ το 2024 – τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Γερμανία και την Ιρλανδία.
Ο Trump έχει εκφραστεί θετικά για την Ιταλίδα πρωθυπουργό στο παρελθόν, χαρακτηρίζοντάς την «υπέροχη γυναίκα» και την ηγεσία της «ισχυρή». Παρόλα αυτά, η συνάντηση μπορεί να φέρει και πιέσεις, καθώς ο Trump αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα των στρατιωτικών δαπανών της Ιταλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφού η Ρώμη δεν έχει ακόμη φτάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης