
(upd) Η εναλλακτική στο SWIFT θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές.
Η συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – με νέα μέλη όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και άλλες χώρες να έχουν προσκληθεί ή να εκφράζουν ενδιαφέρον), κινείται σταθερά προς τον επαναπροσδιορισμό του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου, αναπτύσσοντας ένα ανεξάρτητο σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει πλήρως το δολάριο των ΗΠΑ.
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική του διεθνούς εμπορίου μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα κράτη-μέλη στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από δυτικά ελεγχόμενες πλατφόρμες όπως το SWIFT.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η συμμαχία εργάζεται ενεργά για την οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για διασυνοριακούς διακανονισμούς.
Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συστήματα, αυτό θα λειτουργεί χωρίς καμία εμπλοκή του δολαρίου, επιτρέποντας οι συναλλαγές να εκκαθαρίζονται σε τοπικά νομίσματα.
Ο Lavrov επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη-μέλη των BRICS.
Η προτεινόμενη πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή και σε μη μέλη, προσφέροντας μια παγκόσμια εναλλακτική λύση για όσους επιδιώκουν εμπόριο χωρίς δολάριο.
Η Βραζιλία, μάλιστα, φέρεται να ηγείται μίας από τις βασικές προτάσεις, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ενεργή ανάπτυξη.
Η συμμαχία BRICS έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία της να ενισχύσει έναν πολυπολικό κόσμο, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τεράστια γεωπολιτική ισχύ – κυρίως μέσω εργαλείων όπως το σύστημα SWIFT και οι κυρώσεις που βασίζονται στο δολάριο.
Έτσι, αυτό που προσπαθεί να πετύχει η BRICS είναι να προστατευθεί από αυτή την εξάρτηση και επιρροή.
Τι ξεχωρίζει από αυτή την πρωτοβουλία:
-
Ανεξάρτητο Σύστημα Πληρωμών: Αν το καταφέρουν, θα αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική του SWIFT. Η Ρωσία, έχοντας αποκλειστεί από το SWIFT μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επιπλέον κίνητρο να επισπεύσει τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος. Η Κίνα, αντίστοιχα, αναπτύσσει το δικό της σύστημα CIPS.
-
Διακανονισμοί σε Τοπικά Νομίσματα: Οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα μειώνουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τα κόστη, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την ανάγκη για αποθέματα σε δολάρια. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποδυναμώσει τη ζήτηση για το δολάριο.
-
Άνοιγμα σε Μη Μέλη: Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διάσταση. Αν χώρες του Παγκόσμιου Νότου ή κράτη υπό κυρώσεις – όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν – αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μπλοκ χωρών που συναλλάσσονται εκτός δολαρίου.
-
Ο Ρόλος της Βραζιλίας: Το γεγονός ότι η Βραζιλία ηγείται μιας από τις κύριες προτάσεις δείχνει πως ακόμη και χώρες με παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Δύση αναζητούν εναλλακτικές και πιο ισορροπημένες επιλογές.
Σχόλια αναγνωστών