
Νέα «βουτιά» στο δολάριο, στις 98 μονάδες ο US Dollar Index
Σε περίπτωση που τα κινεζικά συμφέροντα πληγούν, το Πεκίνο δηλώνει έτοιμο να εφαρμόσει τα κατάλληλα αντίμετρα, όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας.
«Η Κίνα σέβεται την επιθυμία όλων των πλευρών να επιλύσουν εμπορικές και οικονομικές διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ισότιμων διαβουλεύσεων», σημειώνει το κινεζικό Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, τονίζεται πως όλες οι πλευρές οφείλουν να ενεργούν δίκαια στο ζήτημα των αμοιβαίων δασμών και να προστατεύουν τους διεθνείς εμπορικούς και οικονομικούς κανόνες, καθώς και το πολυμερές εμπορικό σύστημα.
«Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε συμφωνία που βλάπτει τα συμφέροντά της. Σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, η Κίνα δεν θα μείνει αμέτοχη και θα λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα. Η Κίνα διαθέτει την αποφασιστικότητα και τους πόρους να προστατεύσει τα συμφέροντά της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
«Ο κατευνασμός δεν θα φέρει ειρήνη και ο συμβιβασμός δεν θα γίνει σεβαστός», προειδοποίησε το Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump επιδιώκει να πείσει δεκάδες χώρες να περιορίσουν τη συνεργασία τους με την Κίνα, με αντάλλαγμα αμερικανικές παραχωρήσεις στους δασμούς.
Νέα επίθεση Trump σε Powell: Ο «loser» πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τώρα - Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ύφεση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εντείνει τις επιθέσεις του στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) Jerome Powell, αποκαλώντας τον «μεγάλο χαμένο» και προειδοποιώντας πως η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να μπει σε ύφεση, αν δεν μειώσει άμεσα τα επιτόκια.
«Πολλοί ζητούν προληπτικές μειώσεις στα επιτόκια», έγραψε στο Truth Social.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή «ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδενικός» και πως το κόστος της ενέργειας αλλά και των περισσότερων αγαθών βρίσκεται σε πτωτική πορεία.
«Με αυτά τα κόστη να μειώνονται τόσο έντονα — ακριβώς όπως είχα προβλέψει — είναι αδύνατο να υπάρχει πληθωρισμός.
Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομίας, εκτός κι αν ο κύριος “Πολύ Αργά”, ένας μεγάλος χαμένος, μειώσει ΤΩΡΑ τα επιτόκια», έγραψε ο D. Trump.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 18/4, ο Trump είχε και πάλι επικρίνει τον Jerome Powell, λέγοντας: «Αν είχαμε έναν πρόεδρο της Fed που να ξέρει τι κάνει, τα επιτόκια θα έπεφταν. Θα έπρεπε ήδη να τα μειώνει».
Ο Ρεπουμπλικάνος υποστηρίζει εδώ και καιρό πως η Fed -που καθορίζει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ- πρέπει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Ο οικονομικός του σύμβουλος, Kevin Hassett, δήλωσε επίσης την Παρασκευή 18/4 ότι η κυβέρνηση Trump εξετάζει το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Powell από την προεδρία της Fed.
Από την πλευρά του, ο Powell έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν πως δεν μπορεί να απολυθεί με βάση το νόμο και πως σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον Μάιο του 2026.
Νέα «βουτιά» στο δολάριο - Σταθερός ο «δείκτης φόβου» VIX
Ο δείκτης ICE US Dollar Index, μία ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, υποχώρησε στις 98 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2022, αποδεικνύοντας την αποδυνάμωση του κυριότερου αποθυεματικού νομίσματος.
Την ίδια στιγμή, ο CBOE Volatility Index (VIX) -ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου»- υποχώρησε ξανά στις 30 μονάδες, όταν την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 50 μονάδες (υψηλό 17ετίας).
Σημειώνεται πως ο VIX χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας της Wall Street και λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Παράλληλα,
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 38.170,41 μονάδες (-2,48%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 5.158,20 μονάδες (-2,36%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 15.870,90 μονάδες (-2,55%).
Ενδο-συνεδριακά, οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%.
Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι κινήσεις των:
- Tesla -7%
- Nvidia -5,8%
- UnitedHealth -5,7%
- Salesforce -5,6%
- Blackstone -8,5%
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας (σσ: αργία την Παρασκευή 18/4): Dow Jones περίπου -2%, S&P 500 -1%, Nasdaq -2%.
Ασία
Oι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύονταν με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα 21/4, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, την ώρα που το γουάν δέχεται πιέσεις λόγω των εμπορικών εντάσεων Πεκίνου-Ουάσινγκτον.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,15% αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,10% για τις λήξεις δανείων 1 έτους και στο 3,60% για τις λήξεις δανείων 5 ετών, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 της Ινδίας κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex πρόσθεσε 0,73%.
Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,33%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 1,3%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 0,16%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 0,51%, εν μέσω μεταβλητότητας.
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των εορτών του Πάσχα.
Αργία και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ανατροπές με δασμούς Trump – Η Κίνα θα δελεάσει με super deal την Ευρώπη για να την αποσπάσει από τις ΗΠΑ
Οι αλλαγές που άλλαξε στο δασμολογικό καθεστώς ο Donald Trump έχουν προκαλέσει γεωπολιτικούς τριγμούς και ανακατατάξεις στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν από κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής εποχής.
Ο πρόεδρος Trump δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «συμβεί 100%», καθώς η ήπειρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δασμούς 20% που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο.
Όμως, την ώρα που η Κίνα βρίσκεται με μια οικονομική πραγματικότητα κατά την οποία αντιμετωπίζει δασμούς 145%, είναι πιθανό να επιδιώξει να επεκτείνει τους εμπορικούς της δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει στα σχέδια του Trump για μια συμφωνία με την ΕΕ.
Οι σαρωτικοί δασμοί που θέσπισε ο Trump σε ουσιαστικά κάθε εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ - καθώς και οι σαρωτικοί δασμοί σε εισαγωγές όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν την Ουάσιγκτον ως εμπορικό εταίρο – οδήγησε ορισμένους στην Ευρώπη να αμφισβητούν την αξιοπιστία του μακροχρόνιου συμμάχου.

Η Κίνα θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις γεωπολιτικές συμμαχίες προκειμένου να επιτύχει παράκαμψη του δασμολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη, μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες να φανούν αδύναμοι έναντι του Trump.
Η στροφή προς την Κίνα - όσο κι αν είναι επικίνδυνη - θα μπορούσε να είναι δελεαστική», δήλωσε στο Fox News Digital η Elaine Dezenski, ανώτερη διευθύντρια και επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Αρχών.
«Οι επιθετικοί παγκόσμιοι δασμοί του Trump έχουν εξοργίσει τους παραδοσιακούς συμμάχους και η ανοικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη, παρόλο που πολλοί στην Ευρώπη έχουν ξεκάθαρη αντίληψη ως προς τους κινδύνους της οικονομικής δέσμευσης με την Κινεζική οικονομία», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών πιέσεων στην Κίνα, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να είναι πρόθυμη να προσφέρει μια συμφωνία που η Ευρώπη θα δυσκολευτεί πολύ να απορρίψει».
Η Dezenski εξήγησε ότι εάν η Κίνα είναι πρόθυμη να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, όπως να συμφωνήσει να αυξήσει τις εισαγωγές της ΕΕ, οι ηγέτες στην ήπειρο μπορεί να βρουν τα 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτών της Κίνας μια πιο ενδιαφέρουσα αγορά από την «πλουσιότερη αλλά με μικρότερη βάση κατανάλωσης», αυτή των ΗΠΑ.
Το damping
Αλλά υπάρχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που η ΕΕ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όταν πρόκειται για τον πόλεμο των δασμών ΗΠΑ - Κίνας – το damping του Πεκίνου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το damping αναφέρεται στην πρακτική πώλησης αγαθών σε άλλη χώρα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που επιτρέπει η εγχώρια παραγωγή — μια στρατηγική που η ΕΕ προσπάθησε εδώ και καιρό να εμποδίσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει όταν πρόκειται για αντικείμενα όπως ηλιακοί συλλέκτες, ηλεκτροκίνητα οχήματα και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, εξέφρασε παρόμοια ανησυχία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang την περασμένη εβδομάδα, στην οποία «τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην αντιμετώπιση πιθανής διατάραξης των παγκοσμίων δικτύων του εμπορίου που προκαλείται από δασμούς, ειδικά σε τομείς που έχουν ήδη επηρεαστεί από την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
«Υπενθύμισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις για την εξισορρόπηση της διμερούς εμπορικής σχέσης και τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην κινεζική αγορά», ανέφερε ανακοίνωση της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της ΕΕ για την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας θα δώσει την ευκαιρία για ένα νέο πεδίο διαπραγματεύσεων με την Κίνα.
Τα ποσά στο διμερές εμπόριο
Αν και οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά περισσότερο από 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αυτό αναμένεται να μειωθεί δραστικά καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν σύντομα αυξανόμενες τιμές, καθώς οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου αναμένεται να κλιμακωθούν.
Μια μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να προσπαθήσει να εκτρέψει σημαντική μερίδα από αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αν και το ζήτημα των δασμών της ΕΕ στην Κίνα δεν φάνηκε να έχει προκύψει στη συζήτηση της Von der Leyen με τον Li, ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι το μπλοκ μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο Πεκίνο εάν αρχίσει να κάνει damping προϊόντων σε όλη την ΕΕ καθώς οι εξαγωγές στις ΗΠΑ επιβραδύνονται.

Οι δεύτερες σκέψεις
«Η ευρωπαϊκή αντίσταση στο κινεζικό damping κάνει ορισμένους στην ήπειρο να είναι προσεκτικοί», επιβεβαίωσε η Dezenski.
«Η Κίνα θα πρέπει να προσφέρει κάτι καλύτερο σε αντάλλαγμα, και αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι η προθυμία να αυξήσει τις εισαγωγές της από την Ευρώπη».
«Η Κίνα αντιστάθηκε στο άνοιγμα των αγορών της, ευνοώντας τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη πίεση για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εμπορικές ανισορροπίες», πρόσθεσε.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα το 2024 ισοδυναμούσε με περίπου 345 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν πολύ περισσότερα από το Πεκίνο από όσα η Κίνα εισήγαγε από την ήπειρο.
Αλλά ακόμη και όταν η Κίνα προσπαθεί να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και οι Ευρωπαίοι έχουν απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο από το κινεζικό damping τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που, σύμφωνα με τον Steve Yates, ανώτερο ερευνητή για την Κίνα στο The Heritage Foundation, «καθιστά απίθανο ότι η ΕΕ και η Κίνα έχουν πολύ περιθώριο επέκτασης των διμερών σχέσεων, ανεξάρτητα από την πίεση των ΗΠΑ.
Αλλά το πιο σημαντικό, ο Yates υποστήριξε ότι «η ΕΕ και η Κίνα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αγορά των ΗΠΑ επεκτείνοντας τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ τους.
Όχι με μεγάλο κόστος».
«Τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα, είναι η τεράστια έλξη της καταναλωτικής αγοράς των ΗΠΑ που παρέχει το καύσιμο για ανάπτυξη.
Καμία από τις δύο οικονομίες δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ή ενδεχομένως να επιβιώσει, χωρίς αξιόπιστη και σχετικά απεριόριστη πρόσβαση στους αμερικανούς καταναλωτές», είπε.
«Αυτή είναι η ισχυρή μόχλευση που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Donald Trump σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», επισήμανε
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών