Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εμπορικός πόλεμος γίνεται… νομισματικός - Σε τεντωμένο σκοινί οι κεντρικές τράπεζες… να υποτιμήσουν ή όχι το νόμισμά τους

Ο εμπορικός πόλεμος γίνεται… νομισματικός - Σε τεντωμένο σκοινί οι κεντρικές τράπεζες… να υποτιμήσουν ή όχι το νόμισμά τους
Η πτώση του δολαρίου έχει οδηγήσει σε ανατίμηση άλλων νομισμάτων, κυρίως των ασφαλών καταφυγίων
Η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική πολιτική έχει οδηγήσει σε φυγή από το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα, με τον δείκτη του δολαρίου να εξασθενεί πάνω από 9% μέχρι στιγμής φέτος.
Η πτώση του δολαρίου έχει οδηγήσει σε ανατίμηση άλλων νομισμάτων έναντι αυτού, κυρίως των ασφαλών καταφυγίων, όπως το ιαπωνικό γεν, το ελβετικό φράγκο καθώς και το ευρώ.
Η υποτίμηση του νομίσματος είναι πιθανό να αποτελέσει το μείζον θέμα στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως στην Ασία, δήλωσε ο Nick Rees, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Monex Europe, ενώ κατά τον Wael Makarem, επικεφαλής στρατηγικής χρηματοπιστωτικών αγορών στην Exness, «οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, χρέος και κινδύνους φυγής κεφαλαίων, καθιστώντας την υποτίμηση επικίνδυνη».

Η πτώση του δολαρίου

Το δολάριο έχει υποχωρήσει και η δευτερογενής επίδραση στις άλλες νομισματικές μονάδες έχει φέρει μια μίξη ανακούφισης και πονοκεφάλου στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.
Η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική πολιτική έχει οδηγήσει σε φυγή από το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον δείκτη του δολαρίου να εξασθενεί πάνω από 9% μέχρι στιγμής φέτος.
Οι παρατηρητές της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω πτώση.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τους διαχειριστές παγκόσμιων κεφαλαίων της Bank of America, το 61% των συμμετεχόντων προβλέπουν πτώση στην αξία του δολαρίου κατά τα επόμενα 12 μήνες — η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη από θεσμικούς επενδυτές τα τελευταία 20 χρόνια.
Η φυγή από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης, με ενδεχόμενες συνέπειες όπως αυξημένο εισαγόμενο πληθωρισμό καθώς το δολάριο εξασθενεί.
Η πτώση του δολαρίου έχει οδηγήσει σε ανατίμηση άλλων νομισμάτων, κυρίως των ασφαλών καταφυγίων, όπως το ιαπωνικό γεν, το ελβετικό φράγκο καθώς και το ευρώ.
Από την αρχή της χρονιάς, το ιαπωνικό γεν έχει ενισχυθεί πάνω από 10% έναντι του δολαρίου, ενώ το ελβετικό φράγκο και το ευρώ έχουν ενισχυθεί περίπου 11%, σύμφωνα με τα δεδομένα της LSEG.
Πέρα από τα ασφαλή καταφύγια, άλλα νομίσματα που έχουν ενισχυθεί έναντι του δολαρίου φέτος περιλαμβάνουν το μεξικανικό πέσο, που είναι αυξημένο κατά 5,5% έναντι του δολαρίου, και το καναδικό δολάριο, το οποίο έχει ενισχυθεί πάνω από 4%.
Το πολωνικό ζλότι έχει ενισχυθεί πάνω από 9%, ενώ το ρωσικό ρούβλι έχει ενισχυθεί πάνω από 22% έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, ορισμένα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν υποτιμηθεί παρά την αδυναμία του δολαρίου.
Το βιετναμέζικο ντονγκ και η ινδονησιακή ρουπία υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η τουρκική λίρα επίσης έφτασε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα.
Το κινεζικό γιουάν έφτασε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αλλά έχει ενισχυθεί έκτοτε.

Αναγκαία η «ανάσα» για μείωση των επιτοκίων;

Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η εξασθένηση του δολαρίου αποτελεί ανακούφιση για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, όπως ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC.
«Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα ήταν ευτυχείς να δουν πτώση 10%-20% στο δολάριο», δήλωσε ο Adam Button, επικεφαλής αναλυτής νομισμάτων στο ForexLive.
Πρόσθεσε ότι η δύναμη του δολαρίου είναι ένα επίμονο πρόβλημα για χρόνια και προκαλεί δυσκολίες για χώρες με σφιχτές ή χαλαρές συνδέσεις με το δολάριο.
Με πολλές αναδυόμενες αγορές να έχουν μεγάλο χρέος σε δολάρια, ένα ασθενέστερο δολάριο μειώνει το πραγματικό βάρος του χρέους.
Επιπλέον, ένα πιο αδύναμο δολάριο και ένα ισχυρότερο τοπικό νόμισμα τείνουν να κάνουν τις εισαγωγές σχετικά φθηνότερες, μειώνοντας τον πληθωReesμό και επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες τον χώρο να μειώσουν τα επιτόκια για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Η πρόσφατη πτώση του δολαρίου προσφέρει πεReesσότερη «ανάσα» για τις κεντρικές τράπεζες ώστε να μειώσουν τα επιτόκια, δήλωσε ο Button.
Ενώ ένα ισχυρότερο τοπικό νόμισμα μπορεί να βοηθήσει στον περιοReesμό του πληθωReesμού μέσω φθηνότερων εισαγωγών, περιπλέκει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ιδίως υπό την ανανέωση των αμερικανικών δασμών, όπου η Ασία είναι εκτεθειμένη ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αγαθών στον κόσμο, δήλωσε ο Thomas Rupf, αντιπρόεδρος της VP Bank για τη Σιγκαπούρη και επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος για την Ασία.
Η υποτίμηση του νομίσματος είναι πιθανό να αποτελέσει ενεργό θέμα συζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία, δήλωσε ο Nick Rees της Monex Europe.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες αυτών των αναδυόμενων αγορών και της Ασίας θα πρέπει να περπατήσουν σε τεντωμένο σκοινί, για να αποφύγουν τη φυγή κεφαλαίων και άλλους κινδύνους.
«Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, χρέος και κινδύνους φυγής κεφαλαίων, καθιστώντας την υποτίμηση επικίνδυνη», δήλωσε ο Wael Makarem της Exness.
Επιπλέον, η υποτίμηση θα μπορούσε να θεωρηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ως εμπορικό μέτρο που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα, πρόσθεσε.
Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών ενδέχεται να είναι απρόθυμες να μειώσουν τα επιτόκια, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το βάρος του χρέους των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί σε δολάρια, δήλωσε ο διευθυντής οικονομικών της Fitch Ratings, Alex Muscatelli.
Ένα ασθενέστερο εγχώριο νόμισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων λόγω των χαμηλότερων διαφορών επιτοκίων με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Για παράδειγμα, ο Muscatelli δεν βλέπει την κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας να μειώνει τα επιτόκια πολύ, δεδομένης της πρόσφατης νομισματικής αστάθειας, αλλά ανέφερε ότι η Νότια Κορέα και η Ινδία μπορεί να έχουν περιθώριο για μείωση των επιτοκίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που προσέφερε η πτώση του πληθωρισμού και μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Η ΕΚΤ ανέφερε την Πέμπτη ότι «οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% της Εκτελεστικής Επιτροπής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει ισχυρό φράγκο για πολλά από τα τελευταία 15 χρόνια, παρατήρησε ο Button.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν πάνω από το 75% του ΑΕΠ της Ελβετίας και ένα ισχυρό φράγκο καθιστά τα ελβετικά αγαθά πιο ακριβά στο εξωτερικό.
«Αν συνεχιστεί η ροή κεφαλαίων, ενδέχεται να αναγκαστούν να λάβουν δραστικά μέτρα για να υποτιμήσουν το νόμισμα», δήλωσε.
Οι επενδυτές καταφεύγουν στο φράγκο σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας το φράγκο.

Οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν την υποτίμηση — προς το παρόν

Η υποτίμηση του νομίσματος ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει την ανάπτυξη των τιμών και οι νομισματικές αρχές θα είναι προσεκτικές ώστε ο πληθωρισμός να μην ξεπεράσει τους στόχους τους.
Ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού από την υποτίμηση του νομίσματος, καθώς και οι δασμοί — καθώς οι χώρες αντιδρούν στις αμερικανικές επιβαρύνσεις — είναι πιθανό να κάνουν τις κεντρικές τράπεζες απρόθυμες να ακολουθήσουν την οδό της εθελοντικής υποτίμησης, δήλωσε ο διεθνής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής FX της Wells Fargo, Brendan McKenna.
Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες ξένες κεντρικές τράπεζες θεωρητικά έχουν την δυνατότητα να εξασθενήσουν το νόμισμά τους, η πιθανότητα να το πράξουν είναι ακόμα χαμηλή στην τρέχουσα κατάσταση, πρόσθεσε ο στρατηγικός αναλυτής.
Το αν μια χώρα μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: το μέγεθος των αποθεμάτων συναλλάγματος, την έκθεση σε ξένο χρέος, το εμπορικό ισοζύγιο και την ευαισθησία στον εισαγόμενο πληθωρισμό.
«Οι χώρες με εξαγωγικό προσανατολισμό, που διαθέτουν επαρκή αποθέματα και χαμηλότερη εξάρτηση από το ξένο χρέος, θα έχουν περισσότερα περιθώρια για υποτίμηση – αλλά ακόμη και αυτές πιθανότατα θα κινούνται με προσοχή», δήλωσε ο McKenna.
Η ευρύτερη κατεύθυνση των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστική για το πώς θα ενεργήσουν οι χώρες.
Εκτός από την Κίνα, πολλές χώρες έχουν δείξει διάθεση να συμμετάσχουν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις και εάν αυτές οι συνομιλίες οδηγήσουν σε χαμηλότερους δασμούς, τότε οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι τόσο πιθανό να ακολουθήσουν την πορεία της υποτίμησης των νομισμάτων τους, πρόσθεσε.
Στο τρέχον γεωπολιτικό κλίμα, η υποτίμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίποινα και να δημιουργήσει κινδύνους για κατηγορίες χειραγώγησης νομισμάτων, δήλωσε ο Rupf της VP Bank.
Αν και υπάρχει ακόμα η πιθανότητα οι εμπορικές εντάσεις να οδηγήσουν σε πιο προστατευτικές εξελίξεις, οι οποίες θα ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους.
«Προς το παρόν, φαίνεται πως η προτιμώμενη ενέργεια είναι να αποφευχθεί ένας πόλεμος νομισμάτων που θα προσθέσει περισσότερη αστάθεια στην τοπική και παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο McKenna.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania