
(upd) Με κέρδη έκλεισαν την Τρίτη (22/4) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, ανακάμπτοντας από τις αρχικές απώλειες που προκάλεσε η ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Θετικά λειτούργησε η ανοδική αντίδραση στη Wall Street.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, με επίκεντρο την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που πυροδοτεί η επιθετική δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 507,64 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 21.278,68 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο +0,64% στις 8.328,60 μονάδες.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
Lagarde (ΕΚΤ): Κύριε Trump, σε παρακαλώ μην απολύσεις τον φίλο μου τον Powell…
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη 22/4 ότι ελπίζει πως το ενδεχόμενο να αποπέμψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, να μη βρίσκεται «στο τραπέζι».
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από το CNBC αν ένα τέτοιο σενάριο συνιστά πραγματικό κίνδυνο για τις αγορές, η Lagarde απάντησε: «Το ελπίζω ειλικρινά πως όχι... Ελπίζω πως δεν αποτελεί πιθανότητα».
Μιλώντας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Lagarde δήλωσε στο CNBC ότι δεν θα σχολίαζε τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές από ένα γεγονός που, όπως είπε, «ελπίζω να μην βρίσκεται στο τραπέζι».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να μειώσει τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί.
Ο Powell, από την πλευρά του, είχε υπονοήσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο εμπορικός πόλεμος του Powell ενδέχεται να επιβαρύνει την ανάπτυξη και να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.
Δεν έκανε κάποια πρόβλεψη για την πορεία των επιτοκίων, αλλά σημείωσε ότι «προς το παρόν, είμαστε σε θέση να περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια προτού εξετάσουμε οποιαδήποτε προσαρμογή στη νομισματική μας πολιτική».
Ο Trump είχε διορίσει τον Powell κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, αλλά πλέον εξετάζει κατά πόσο είναι νομικά δυνατόν να απομακρυνθεί ο επικεφαλής της Fed πριν τη λήξη της θητείας του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών