Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στην Οδησσό - Τα ρωσικά drones «Герань-3» συνέτριψαν την αεράμυνα των Ουκρανών

Κόλαση στην Οδησσό - Τα ρωσικά drones «Герань-3» συνέτριψαν την αεράμυνα των Ουκρανών
Τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα απέτυχαν παταγωδώς απέναντι στα ρωσικά drones
(upd) Αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα ήρθε η ουκρανική αεράμυνα στην Οδησσό το βράδυ της 21ης Απριλίου.
Η Οδησσός βίωσε μια νέα μορφή επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα αναβαθμισμένα drones «Герань-3».
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ρωσικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές που αναφέρουν ότι τα νέα drones που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή είναι εξοπλισμένα με τουρμπινοκινητήρες, καθιστώντας τους δύσκολα ανιχνεύσιμους και απρόσιτους για τα κινητά αντιαεροπορικά συστήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην επίθεση συμμετείχαν εώς και 30 drones - καμικάζι τύπου «Герань-3» που έπληξαν όχι μόνο την Οδησσό, αλλά και το Dnipro και το Κίεβο.


Η στρατηγική

Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον συντονισμένο τρόπο δράσης των ρωσικών drones.
Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν drones αναγνώρισης, τα οποία περιπολούσαν για πάνω από μία ώρα πάνω από την Οδησσό, εντοπίζοντας στόχους και δημιουργώντας διαδρομές για τις επερχόμενες επιθέσεις.
Αυτά τα drones δεν φέρουν πολεμικές κεφαλές, αλλά είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση και καθοδήγηση άλλων επιθέσεων.
Έπειτα, μια ομάδα επιθετικών «Герань-3» επιτέθηκε με ακρίβεια σε στρατηγικούς στόχους.
Η επίθεση αυτή αποτελεί μια ακόμα εξέλιξη στην τακτική της Ρωσίας να εκμεταλλεύεται τον τρόπο δράσης του «σμήνους» (swarm) για να ξεπεράσει τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα των αντιπάλων.
Τα drones δουλεύουν από κοινού, με την κάθε μονάδα να διασπείρεται αρχικά και στη συνέχεια να εξαπολύει καίριες επιθέσεις.
1111111_4.jpg
Αποτυχία Ουκρανών

Η ουκρανική αεράμυνα δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην επίθεση.
Παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αναχαιτίσει τα drones, η συντριπτική πλειονότητα αυτών κατάφερε να διεισδύσει και να πλήξει τους επιλεγμένους στόχους.
Η απόδοση των «Герань-3» φανερώνει την υψηλή τεχνολογία και την εξελιγμένη τακτική που εφαρμόζει η Ρωσία.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Πληροφοριών της Ουκρανίας, οι «Герань-3» αναπτύχθηκαν για να πετούν με ταχύτητες που φτάνουν τα 600 χιλιόμετρα την ώρα και να είναι εκτός εμβέλειας των κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων.
Η παραγωγή τους είχε επισημανθεί ήδη από τον χειμώνα, ενώ τα χαρακτηριστικά τους επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της νέας ρωσικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας συνολικά 54 ρωσικά drones εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά του ουκρανικού εδάφους.

Στρατηγικοί στόχοι και συνέπειες

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι «Герань-3» επιτέθηκαν σε στρατηγικούς στόχους, όπως εμπορικά πλοία και φορτηγά, τα οποία έφτασαν στα λιμάνια της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της πασχαλινής εκεχειρίας.
Οι «Герань-3» επικεντρώθηκαν στις υποδομές που σχετίζονται με τη στρατιωτική παραγωγή και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, προκαλώντας σημαντική ζημιά στους στόχους αυτούς.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο πρωταρχικός στόχος της συγκεντρωμένης ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό ήταν το Storm Research Institute, μια κρίσιμη αμυντική εγκατάσταση της Ουκρανίας που παράγει συστήματα θερμικής απεικόνισης, στρατιωτικά ηλεκτρονικά είδη και αποθήκευση όπλων.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το συγκρότημα διαδοχικά, συντρίβοντας την τοπική αεράμυνα.
Τουλάχιστον επτά μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν, με τρεις να χαρακτηρίζονται ως «μεγάλης κλίμακας».

Τελειοποίηση


Η επιτυχής αυτή επίθεση αναδεικνύει μια νέα τακτική της Ρωσίας στη χρήση των drones, η οποία επηρεάζει άμεσα την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί σε συνθήκες αυξανόμενης αεροπορικής απειλής.
Αυτό που κάνει αυτή την επίθεση ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδειξη της προοδευτικής ενσωμάτωσης σμήνους drone της Ρωσίας.
Μια άγνωστη πλατφόρμα drone που παρουσίαζε επίμονες δυνατότητες περιπλάνησης εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει κύκλους πάνω από την αστική περιοχή για περίπου εξήντα λεπτά. 
Η εκτεταμένη επιχειρησιακή του διάρκεια και το ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων υποδηλώνουν μια ωρίμανση της αρχιτεκτονικής επιτήρησης πεδίου μάχης της Ρωσίας, βασισμένη σε προηγούμενες παρατηρήσεις παρόμοιων πλατφορμών αναγνώρισης στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Το σμήνος των επιθετικών UAV φέρεται να σχηματίστηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μακριά από τον στόχο, πιθανότατα χρησιμοποιώντας παραπλανητικά μονοπάτια πτήσης και ηλεκτρονικά αντίμετρα για να καλύψει τόσο την αριθμητική του ισχύ όσο και τον επιδιωκόμενο άξονα προσέγγισης.

Οι νέες δυνατότητες των «Герань-3», σε συνδυασμό με την εξελιγμένη στρατηγική του «σμήνους», καθιστούν τις συντονισμένες επιθέσεις ως μια σημαντική πρόκληση για τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης