
Τι παίρνει η Ρωσία : Κριμαία, 4 ιστορικές περιοχές, Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, άρση κυρώσεων - Τι παίρνει η Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφαλείας εκτός ΗΠΑ, ανεμπόδιστη διέλευση στον Δνείπερο ποταμό
Μπορεί να μην είναι 100% συνθηκολόγηση άνευ όρων αλλά προσδιορίζει τον νικητή την Ρωσία και τον ηττημένο την Ουκρανία.
Η Ρωσική πλευρά κατονόμασε την προϋπόθεση για τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης την παράδοση όλων των ιστορικών εδαφών από τους Ουκρανούς στους Ρώσους δηλαδή το υπόλοιπο Donetsk, Zaporizhia και Kherson.
Θυμίζουμε ότι αυτή την πρόταση είχε υποβάλλει ο Ρώσος Πρόεδρος Putin το Καλοκαίρι του 2024, η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί… αλλά η Ρωσία την έχει επαναφέρει υπό την μορφή τελεσιγράφου.
Τι παίρνει η Ρωσία με την πρόταση Trump: Κριμαία, 4 ιστορικές περιοχές, Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, άρση κυρώσεων
1) De jure αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία (σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, τέτοια αναγνώριση απαιτείται και από την Ουκρανία, αν και οι περισσότεροι γράφουν ότι δεν συμβαίνει αυτό, και το Κίεβο απλά καλείται να λάβει υπόψη την αμερικανική αναγνώριση.
Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Trump αργότερα).
Η λατινική φράση de jure σημαίνει «εκ του νόμου» ή «εκ του δικαίου».
Στη νομοθεσία, συχνά σημαίνει «αυτό που επιβάλλεται από το δίκαιο ή το νόμο ή γενικά το ηθικά ορθό».
H φράση de facto σημαίνει «εκ των γεγονότων» ή «εκ των πραγμάτων». Στην νομοθεσία, συχνά σημαίνει «αυτό που εφαρμόζεται πρακτικά αλλά που δεν επιβάλλεται από τον νόμο», ή «μια πράξη ή μια πραγματικότητα όχι επίσημα κατοχυρωμένη».
2) «De facto αναγνώριση» της κατάληψης από τη Ρωσία ολόκληρης σχεδόν της περιοχής Luhansk και τμημάτων των περιοχών Donetsk, Zaporizhia και Kherson.
3)Η υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4)Άρση κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014.
Ωστόσο, οι εκδοχές για το αν είναι μόνο αμερικανικό ή και ευρωπαϊκό διαφέρουν.
Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η ΕΕ έχει ήδη αρνηθεί να άρει τις κυρώσεις.
5) Διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Τι παίρνει η Ουκρανία με την πρόταση Trump: Εγγυήσεις ασφαλείας εκτός ΗΠΑ, ανεμπόδιστη διέλευση στον Δνείπερο ποταμό
1)Μια "αξιόπιστη" εγγύηση ασφάλειας που περιλαμβάνει μια ειδική ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και δυνητικά ομοϊδεάτες μη ευρωπαϊκές χώρες.
Δηλαδή, αυτό πιθανώς είναι ένα θέμα για τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο ομάδες διατήρησης της ειρήνης - η μία αποτελούμενη από Ευρωπαίους, η οποία θα φθάσει στα μετόπισθεν και η δεύτερη - για να παρακολουθούν τη γραμμή οριοθέτησης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει Ουκρανούς, Ρώσους και εκπροσώπους τρίτης χώρας εκτός ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, «το έγγραφο είναι ασαφές για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ειρηνευτική δύναμη και δεν αναφέρει καμία εμπλοκή των ΗΠΑ».
Να τονιστεί ότι οι στρατιωτικές εγγυήσεις της Αμερικής ήταν πάντα προϋπόθεση για Βρετανία και Γαλλία να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία.
Χωρίς αυτούς, δεν θέλουν να στείλουν ειρηνευτική αποστολή.
Δηλαδή, αυτή η «εγγύηση» είναι επίσης πολύ αμφισβητήσιμη.
Επιπλέον, η Ρωσία δηλώνει συνεχώς ότι δεν θα διαπραγματευτεί καθόλου εάν το θέμα αφορά την αποστολή στρατευμάτων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
2) Επιστροφή ενός μικρού τμήματος της περιοχής του Kharkiv στην Ουκρανία (αν κρίνουμε από διευκρινίσεις από άλλα μέσα ενημέρωσης, αυτό μπορεί να αφορά τις περιοχές Vovchansk και Liptsy, όπου η Ρωσική Ομοσπονδία έχει βάση από τον Μάιο του 2024).
3) Ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου, που ρέει κατά μήκος της πρώτης γραμμής στη νότια Ουκρανία (προφανώς στην περιοχή Kherson).
4) Αποζημίωση και βοήθεια για την αποκατάσταση της Ουκρανίας, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
5)O πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhya θα τεθεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και η ηλεκτρική ενέργεια θα παρέχεται τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.
Ωστόσο η Ρωσία διαφωνεί απόλυτα σε αυτό το σενάριο.
6)Το έγγραφο αναφέρει μια συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας για την προμήθεια ορυκτών, οι διαπραγματεύσεις για την οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο 26 Απριλίου 2025.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών