Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030 – Shoigu: Πυρηνικά όπλα εάν δεχθούμε επίθεση

H Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030 – Shoigu: Πυρηνικά όπλα εάν δεχθούμε επίθεση
Η Δύση θέλει... ασιατκό ΝΑΤΟ λέει ο Shoigu - Περισσότερα από 150 κράτη θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 27 με 29 Μαΐου
(upd3) Για μια απροκάλυπτη εκστρατεία στρατιωτικής προετοιμασίας της Ευρώπης για πόλεμο με τη Ρωσία κάνει λόγο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Sergey Shoigu.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Shoigu υποστηρίζει πως στόχος των ευρωπαϊκών στρατιωτικών και πολιτικών ηγεσιών είναι η πλήρης ετοιμότητα για στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία έως το 2030.
«Στην Ευρώπη ξεδιπλώνεται μια απροκάλυπτη καμπάνια προετοιμασίας για στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε διάφορα επίπεδα ακούγονται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια – από τρία έως πέντε χρόνια.
Ήδη από το 2030, οι Eυρωπαίοι πολιτικοί και το στρατιωτικό προσωπικό θέλουν να είναι έτοιμοι να μας πολεμήσουν» υποστηρίζει ο Shoigu.

Πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης

Σύμφωνα με τον Shoigu η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης από δυτικές χώρες.
«Τον Νοέμβριο του 2024 έγιναν τροποποιήσεις στις Βασικές Αρχές της Κρατικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της Πυρηνικής Αποτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της ή της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβατικών όπλων.
Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες των ευρωπαϊκών χωρών
Σύμφωνα με τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε περίπτωση που ξένα κράτη διαπράξουν εχθρικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η χώρα μας θεωρεί θεμιτό να λάβει συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα για την καταστολή τέτοιων ενεργειών και την αποτροπή της επανάληψής τους.
Η πυρηνική αποτροπή πραγματοποιείται σε σχέση με κράτη και στρατιωτικούς συνασπισμούς που βλέπουν τη Ρωσία ως πιθανό εχθρό και διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής ή σημαντικό δυναμικό μάχης δυνάμεων γενικού σκοπού» τονίζει ο Shoigu, αναφέροντας πως τέτοιου είδους ενέργειες ισχύουν επίσης για τα κράτη που παρέχουν την επικράτειά τους και τους πόρους τους για την προετοιμασία και την εφαρμογή επιθετικότητας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Καταρρέει… η Ουκρανία

Ο Shoigu αναφέρει πως η Ουκρανία είναι στο χείλος της κατάρρευσης.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι παρά τις προσπάθειες των αρχών του Κιέβου να παρατείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να «πουλήσουν τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, το έδαφός της, το μέλλον του ουκρανικού λαού» στην Ευρώπη σε υψηλότερη τιμή με αντάλλαγμα χρηματοδότηση και προμήθειες όπλων, το στρατιωτικό, οικονομικό και δυναμικό κινητοποίησης της χώρας έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.
«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς κρίσης και εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια, το εθνικό χρέος αυξάνεται, το οποίο μέχρι το τέλος του 2024 έχει αυξηθεί στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια» τονίζει ο Shoigu, επισημαίνοντας ότι «τα κράτη που τους υποστηρίζουν, παρά τις ηχηρές δηλώσεις τους, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις του Κιέβου στον στρατιωτικό τομέα».

Η Δύση θέλει... ασιατικό ΝΑΤΟ

Επιπλέον, ο Shoigu αναφέρει πως οι δυτικές δυνάμεις προχωρούν σε επικίνδυνες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάλυση της ASEAN και στη δημιουργία ενός στρατιωτικού μπλοκ τύπου ΝΑΤΟ στην Ασία.
Ο Shoigu καταγγέλλει τη Δύση για «σκόπιμη υπονόμευση των μηχανισμών πολυμερούς ασφάλειας» στον Ασιατικό-Ειρηνικό χώρο, με πρωτοβουλίες όπως είναι:
- ο τριμερής άξονας ΗΠΑ–Ιαπωνίας–Νότιας Κορέας,
- η στρατιωτική συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ–Βρετανία–Αυστραλία) και
- η προσπάθεια παρέμβασης σε φόρα της ASEAN από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
«Η Δύση έχει πάρει ξεκάθαρα πορεία για τη δημιουργία ασιατικού ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα υποσκάπτει την ASEAN, προωθώντας το αφήγημα πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις προκλήσεις ασφαλείας» τονίζει ο Shoigu αναφέροντας πως οι Δυτικοί προσπαθούν να προσεταιριστούν και την Ινδία, αν και όπως λέει «η στάση του Νέου Δελχί δείχνει σαφή απροθυμία συμμετοχής σε τέτοιου τύπου στρατιωτικούς σχηματισμούς».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η προστατευτική εμπορική πολιτική του Trump, είχε αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής.
«Η κατάσταση στον Ασιατικό-Ειρηνικό έχει τάση επιδείνωσης λόγω των προσπαθειών της Δύσης να προκαλέσει εστίες μόνιμης έντασης και να καταστρέψει κάθε πολυμερή μορφή συνεργασίας για την ασφάλεια» αναφέρει ο Lavrov.

Προκλήσεις στην Κορέα

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην αύξηση της στρατιωτικοποίησης στην περιοχή, επισημαίνοντας την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της Ταϊβάν από τη Δύση και τις προκλητικές ενέργειες στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθυμίζει και τη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, σύμφωνα με την οποία η νέα αμερικανική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την προβολή «συλλογικής στρατιωτικής ισχύος» στον Ασιατικό-Ειρηνικό χώρο μέσω του ΝΑΤΟ.

Διάσκεψη Ασφαλείας στη Μόσχα


Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας αναφέρει πως εκπρόσωποι από περισσότερα από 150 κράτη θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 27 με 29 Μαΐου.
«Σχεδιάζουμε να συζητήσουμε πρακτικές μορφές εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας – τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο και Ανατολή», υποστηρίζει ο Shoigu, αναφέροντας πως η διάσκεψη θα περιλαμβάνει εκθέσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και λύσεων κυβερνοασφάλειας.
Όπως λέει, στο επίκεντρο της διάσκεψης θα βρεθούν θέματα όπως η ασφάλεια στον μετασοβιετικό χώρο, η συνεργασία με γειτονικές χώρες της Ρωσίας και η γεωπολιτική παρουσία της Μόσχας σε Μέση Ανατολή, Αρκτική, Αφρική και Λατινική Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης