Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ σε Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Trump για Ουκρανία, Κριμαία - Τρέμουν διάσπαση ΕΕ, κρίση και ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Σοκ σε Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Trump για Ουκρανία, Κριμαία - Τρέμουν διάσπαση ΕΕ, κρίση και ρήγμα στο ΝΑΤΟ
Σε δίλημμα οι Ευρωπαίοι για τη στάση τους όσον αφορά τη... λύση Trump για την Κριμαία
(upd) Σοκ και δέος προκαλεί στην Ευρώπη το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Donald Trump για την Ουκρανία καθώς οι Ευρωπαίοι τρέμουν το σενάριο οι διαφωνίες τους με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την Κριμαία και τις προθέσεις του για μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας να εξελιχθούν σε … κρίση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και να οδηγήσουν ακόμα και σε διάσπαση την ΕΕ.
Δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι διαφωνίες σχετικά με την προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στην Ουκρανία θα δοκιμάσουν τις διμερείς σχέσεις των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με τις ΗΠΑ και θα υπονομεύσουν τη διατλαντική ασφάλεια.

Σε δίλημμα … για την Κριμαία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επίμονες απαιτήσεις του Trump από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επισήμως την Κριμαία ως ρωσική ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία «θέτουν ξαφνικά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπροστά σε μια αγωνιώδη επιλογή: να παραμείνουν στο πλευρό του Κιέβου ή να συμπαρασταθούν με την Ουάσιγκτον».
«Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι διαφωνίες σχετικά με το μονόπλευρο σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης Trump θα δοκιμάσουν τις διμερείς σχέσεις με το Λονδίνο, το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες, θα υπονομεύσουν τη διατλαντική ασφάλεια και ενδεχομένως θα εκτροχιάσουν μια σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ευθύνη στην Ουκρανία

«Στη χειρότερη περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και όλη η ευθύνη θα πέσει στην Ουκρανία.
Τότε η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ» υπογραμμίζει ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ

Κόκκινη γραμμή

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος ή να ασκήσουν πίεση στο Κίεβο για να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, σε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, θα στηρίξουν τη θέση που εξέφρασε ο Volodymyr Zelensky.
«Η Κριμαία και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο μέλλον είναι κόκκινες γραμμές για εμάς.
Δεν θα κάνουμε πίσω» επισημαίνει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Διπλωματικές κινήσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση Trump ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας.
Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να «αποτρέψουν» την Ουάσινγκτον από το να προχωρήσει σε τέτοια μονομερή αναγνώριση,

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Αν οι προσπάθειες του Trump να πετύχει διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης αποτύχουν πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη τον Ιούνιο, και στη συνέχεια η Ουάσινγκτον κατηγορήσει το Κίεβο για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και συνεχίσει να πλησιάζει τη Ρωσία, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε «ρήγμα μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ» επισημαίνουν οι FT.
Ανάλογες συνέπειες απειλούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να ξεκινήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να απαιτήσει το ίδιο από τις Βρυξέλλες, καθώς και να συνεχίσει να προχωρά προς την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής.
«Όλα δείχνουν πολύ άσχημα.
Τέτοια βήματα από τις ΗΠΑ θα καταστρέψουν την ενότητα στην ΕΕ» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επίθεση Trump σε Zelensky


Άλλωστε τις ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνει και η επίθεση του Donald Trump προς τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky, τον οποίο και κατηγόρησε ότι με τη στάση και τα σχόλια του για την Κριμαία βλάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Μάλιστα ο Trump είπε ότι «η Κριμαία χάθηκε πριν πολλά χρόνια… υπό την αιγίδα του Barack Obama» και ότι δεν αποτελεί καν πλέον «θέμα προς συζήτηση».
Υπενθυμίζεται πως η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα.
Στο δημοψήφισμα, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στη Σεβαστούπολη ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί τη χερσόνησο ως προσωρινά κατεχόμενη περιοχή της και πολλές δυτικές χώρες υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία με δημοκρατικά μέσα, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει οριστικά.

Spectator: Η ειρήνη στην Ουκρανία εξαρτάται από τη συνάντηση Putin – Witkoff

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να αποδειχθεί η επικείμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Steve Witkoff, στη Μόσχα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα του Spectator.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ειρηνευτικό σχέδιο του Donald Trump «ούτε καν αναφέρει την Ουκρανία σε κάθε σημείο του», γεγονός που ενισχύει την αντίληψη ότι «η μοίρα του Κιέβου αντιμετωπίζεται ως ενοχλητικό παράρτημα» για την Ουάσινγκτον.
«Πολλά πλέον εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Witkoff με τον Putin στο τέλος της εβδομάδας» αναφέρει το Spectator, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα συνταχθεί με τον Λευκό Οίκο και θα προσπαθήσει να πείσει τον Zelensky να αποδεχθεί τους όρους Trump, είτε θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που θα αφήσει η πιθανή μείωση της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Axios, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε πως η συνάντηση Putin - Witkoff ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 25/4, ενώ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης